WIE
Gregory Deghislage

WAT
Lunetiq

WANNEER
°22.11.1980 - Herk-de-Stad

Greg volgt trends, geen hypes. En als je een dik hoofd hebt, zegt hij dat ook gewoon. Maar: hij vindt “de” gepaste bril voor op dat dikke hoofd. Dat dan weer wel!

Allen naar Lunetiq!

1
2

OPTO CALI FRAGILISTIC EXPIALIDOCIOUS

“Vroeger wou ik dierenarts worden. Maar ik had al snel door dat dat meer inhield dan alleen hondjes leuk vinden.

Leerkracht leek me ook nog tof. Lekker relaxed, dacht ik.

Mijn ouders hebben me uiteindelijk in de richting van een optiek geduwd. Enfin, geduwd ... ik zag dat ook wel zitten. Mijn familie is er eentje van zorgverleners en het vertrekpunt was eigenlijk de zorg voor ogen. Pas later is daar een mode kantje bijgekomen.”

3
5

Greg is afgestudeerd als optometrist.

Wat het verschil is met een opticien?
Wat internet ons simpele mensen leert: het beroep optometrist is een wettelijke erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg en geniet hierdoor titelbescherming.

Wat Greg zegt: “Wij zijn een andere opleiding dan opticiens., maar in feite voor de wet en het RIZIV niet. Het enige en grote verschil, is dat optometrist een zwaardere opleiding is. Vooral de anatomische en neuro – anatomische achtergrond is net wat beter.”

Niet gewoon een schone bril, maar ook nog eens bekeken of er al staar op uw ogen zit.

6

Ieder jaar studeren er ongeveer 15 optometristen af en er zijn 1.800 optiekzaken in België. Werk genoeg en Greg speelde daar na zijn studies handig op in.

Hij werd freelance optometrist.

7
8

Het klikt met al mijn klanten.

10

Bob De Bouwer

“Als freelance optometrist was het veel simpeler, maar ik had minder vrijheid. Ik werkte ook wel 7 dagen op 7. Ik kwam op veel verschillende plaatsen in België, telkens voor een half jaar of een zwangerschap lang.

Ik heb nog meegeholpen bij de opstart van Eye Candy in Antwerpen.
Ik wou iets voor mezelf beginnen. Freelancen biedt geen zekerheid qua inkomen bijvoorbeeld. In 2009 zag ik dat “Wassalon Monique” te koop stond in de Maastrichterstraat. Ik heb dat huis gekocht en ben beginnen verbouwen.”

12

Wassalon Monique was onbewoonbaar en werd zeer grondig verbouwd. Als Greg dacht snel klaar te zijn, had hij dat niet goed gezien (snapt g’em?). Pas op 16 november 2013 ging Lunetiq open. En als het niet voor mama, papa en zus was, dan woog Greg nu 10 kilo minder. Dank u familie Deghislage.

Greg is eigenlijk nooit gestopt met verbouwen. Zijn etalages welteverstaan. Of zoals zijn Hongaarse wederhelft het zegt: “He dreams it, I build it.”

13

Ge moet gewoon eerlijk zijn.

14

We laten het aan Greg over om haar op zijn knieën te bedanken. Wij zeggen wel nog even: dank u Herta voor de heerlijke Hongaarse pannenkoek gevuld met kippeke! Geweldige ontvangst, gezellige avond!

Die etalages dus. Wie in Hasselt rondloopt en een hipster kopje koffie gaat drinken bij de King Kong, heeft er vast en zeker niet langs gekeken.
Er pronkte een heuse Lego Star Wars opstelling een tijdje geleden. Een kaartenhuisje stond er ook al te bibberen en een troep legersoldaatjes.

“We volgen de feestdagen niet echt. Enkel Kerst, daar kunt ge niet onderuit en da’s ook gewoon gezellig. Pasen enzo doen we niet aan mee.”

15
16

Ouwe brol

Greg wil eigenlijk een jaren ’80 optiek zijn. Zo eentje waar Patrick Bateman zich perfect thuis zou voelen. Vol met trends, geen hypes. Brillen waren vóór de jaren ’90 nog echt afhankelijk van brillenmerken en niet zo zeer een fashionstatement. In de jaren ’90 begon de mode – industrie zich ermee te moeien.

“Nu hebt ge Luxottica, een multinational die de productie van meerdere merken onder zich heeft en de rechten op tal van grote mode merken. Er zit weinig ziel in die brillen. Ze veranderen per collectie weinig maar brengen dan zogenaamd nieuwe brillen op de markt. Eigenlijk dezelfde bril maar nét dat klein tikkeltje veranderd.

Ik wil echte merken in mijn zaak. Mykita, L.G.R., Yellows+, Garrett Leight,... Pak dat die 45 brillen op een jaar op de markt brengen en het jaar erop dezelfde 40 en 5 nieuwe modellen. Dat zijn blijvers, da’s kwaliteit. Die brengen pionier – modellen op de markt.”

Dat Greg het anders wil doen, is ook te merken aan de grote vintage collectie die hij te koop heeft. Hij vindt het geweldig om in kelders van oude optieken te gaan rondneuzen en die collecties op te kopen. Maar zeg niet retro tegen die brillen, want het is vintage. Ja ja Greg, we hebben het door.

18

Greg merkt dat er twee soorten brillenkopers zijn. Zij die willen besparen en zij die kwaliteit en service willen. Voor ieder wat wils bij Greg, met die oude vintage bro..brillen of een nieuw kwalitatief label.

Twee vragen als je binnen komt:
-Metaal of kunststof?
-Welke vorm wil je?

Wij hoorden toch liever: pintje of wijn?
Een bril hadden we immers al bij Greg gekocht.

17

Zeg dat ik het gezegd heb: 8 – hoekige brillen worden een trend!

19
21
23

Dikkopje

Bij Greg een bril kopen is een beleving op zich.

“Ik wil een persoonlijke service voor al mijn klanten. Ik wil iedereen kennen.
De beste raad die ik ooit van een collega kreeg was
“Doe maar gewoon”. Heb ik altijd onthouden. Soms betekent dat wel dat ik op een vriendelijke manier een beetje tegen uw kar rij. Als ge een dik hoofd hebt dan zeg ik dat gewoon, maar wel op een super lieve manier. Ik zoek onmiddellijk een geweldige bril voor op dat dikke hoofd.”

Klanten waarmee het niet klikt, die heeft hij niet naar eigen zeggen.
Velen komen ook terug, al is het om de 3 jaar of jaarlijks een paar keer.

Zijn techniek?

The hug and roll van Ross. Ik zeg tegen mijn klanten, als ge deze nacht wakker wordt omdat ge over die bril hebt gedroomd, kom dan terug. Garantie dat die de volgende dag terug in mijne winkel staan!”

Bij ons heeft het althans gewerkt, want wij willen graag terugkomen.

24

Mensen die niet met mij praten, die kopen ook niks.

25
28
29

Zo van die mannen – armbandjes, dat heeft geen enkel nut. Beetje zoals een bril met gewoon glas in.

30
31

Hou ons in de gaten

Ook Lunetiq geeft iets weg. Dat zag u al van ver aankomen natuurlijk.
Wil je een vintage zonnebril winnen? Zet uw leesbril op en mail naar hallo@dekleinering.be

Adres

Maastrichterstraat 73
3500 Hasselt

Telefoon 011 72 44 45

Alle brillen op DKR gericht.

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 15 augustus 2016