#35

Kristien Follon

Kristien Follon “bah, slakken.”

WIE
Kristien Follon

WAT
Titi + The German Kid

WANNEER
°16.12.1985 - Neerpelt

Zo'n 30 jaar geleden zag Kristien Follon het levenslicht. De Noord-Limburgse metropool Neerpelt werd opgeschrikt door een jong talent dat sjaaltjes in elkaar knutselde voor haar knuffelberen. Uitbreiden die handel. En dat zijn meteen de eerste stapjes naar 'Titi + The German Kid', a young and exclusive design studio with its own fashion brand located in Belgium. Of dat valt alleszins op haar website te lezen.

Lees hier alles over Kristien, Scheve Nico, Toy Story en schuchtere Jeroen.

1

"Ik ben Kristien Follon en ik ben een modeontwerpster."

Zo'n negen jaar geleden begon ze met haar eerste schamele loon van H&M haar eigen label. En dat maakt Kristien meteen DKR-waardig.
Zo komen we terecht in haar gezellig tuintje ergens in de Schrijnwerkerstraat, hartje Hasselt. Honger slaat genadeloos toe, dus aardige Kristien voorziet een lunch van gratis bokes met choco (hebben we je daar trouwens al voor bedankt?).
Het weer zit mee en een parasol lijkt geen overbodige luxe meer. Oké, buiken gevuld, ready for take-off.

2
3

Titi+ Wat?!

"Mijn neefje kon tante Kristien niet zeggen en daarom noemde hij me Titi. Al mijn vrienden hebben dat overgenomen toen ik nog in Neerpelt woonde. Iedereen begon me zo te noemen, want daar hadden ze nog nooit een nickname meegemaakt. Titi alleen was een beetje flauw. Daarom dat ik er nog wat bij wou."

"Ik ben altijd al geobsedeerd geweest door T.Raumschmiere, de Duitse electro-god. Ik ben nooit een ongelukkig kind geweest, maar toen ik dit hoorde dacht ik: nu ben ik pas gelukkig. Ik heb hem dan uiteindelijk gezien op Neerpelt Open Air. Toen hij een septum in zijn neus had, moest ik dat ook hebben. Sindsdien ben ik helemaal fan.
Toen ik de eerste keer naar Berlijn ging, ben ik hem niet tegengekomen, maar ik werd wel meteen verliefd op de Duitse stad. Eens terug in België dacht ik aan ontwerpen en wist ik: oké, hier moet ik iets mee doen. En dat is dan 'The German Kid' geworden."

Goed verhaal, Kristien.

"Twee jaar geleden kwam hij dan eindelijk op Rock Herk. Ik had kunnen regelen dat ik van dichtbij naar hem kon zwaaien . Verlegen als ik was, had ik een goodiebag voorzien. Daaruit had hij een T-shirt aangedaan van mij waar hij later op de avond zelf mee aan het crowdsurfen was. Naar het schijnt heeft hij dat 'marcelleke' altijd gedragen bij optredens. 4 maanden geleden, mailt hij mij dat zijn T-shirtje gepikt is in Rotterdam en vraagt hij om een nieuwe. Ik heb natuurlijk keiveel T-shirtjes opgestuurd."

4

"Dit huisje is trouwens gemaakt door m'n neefje. Vooraan hangt een omgekeerde 'N'. Waarvoor dit staat? Ik weet het niet. Maar het vogeltje dat er in gaat wonen gaat een naam krijgen met een omgekeerde 'N'. 'Ne scheve Nico', ofzo."

5

'Mag ik een stuk appeltaart?'

Hoe bolt da nu juist, Titi + The German Kid?

"Als kind," want zo begint ieder verhaal, "was ik altijd aan het tekenen in mijn boeken en lette ik nooit op in de klas. Ik tekende banale dingen, zoals diertjes want ik ben een meisje. In het begin dacht ik: ik word kunstenaar. Gelukkig werd ik op tijd wakker gemaakt, want dat ging niet gebeuren.
Ik was ook veel bezig met haken en breien. Ik maakte heel lelijke sjaals voor beren. Toen dacht ik: dit is mijn ding, hier zit mijn talent.
Uiteindelijk moest ik een studierichting gaan kiezen, maar ik had de voorbije 12 jaar niet opgelet, dus wat moest ik dan gaan doen? Mijn keuze is vrij snel naar mode uitgegaan. "

"Op mijn zestiende ben ik dan stage gaan doen in een productieatelier van Walter Van Beirendonck."

Want Kristien is fan.

"Toen ontdekte ik dat dit het echt was voor mij. Ik heb een hele klassieke opleiding genoten in combinatie met stages. Daarna ben ik nog eens gaan babbelen met Walter Van Beirendonck. En hij zei me dat ik gewoon moest beginnen. Dat heb ik gedaan. Twee à drie maanden later was er dan Titi + The German Kid."

"Ik heb ook koffie trouwens." Bedankt Titi, maar wij drinken alleen koffie als het echt nodig is want eigenlijk is dat maar smerig.

6
11
33

"Dit is mijn kleerkast. Mijn vriend heeft een schapje. Ook wel weer jammer dat hij dat per sé nodig had."

Woont hij hier ook?

"Ja want anders kreeg hij dat schapje niet. Jeroen kon er vandaag niet bij zijn want hij voelt zich een beetje onwennig bij pers. Zet dat er maar in."

Schuchtere Jeroen tekent regelmatig voor Titi + The German Kid. Hij is grafisch ontwerper.

"Hij is geobsedeerd door lettertypes. Hij digitaliseert quotes van mij voor op T-shirts. "

12
13

"Ik zou graag verhuizen. Ik wil een tuin om in te verdwalen. En mijn kat eens graag kwijt geraken. Of mijn lief."

14
18

"Ik lust nog wel een ijsje met discobolletjes"

Op Kristiens slaapkamer meeten we met Buzz Lightyear, Woody, Slinky, Mr. Spell en Hamm. Vier rekjes vol obsessie voor Toy Story kleuren de kamer.

"Het is de mooiste film ooit gemaakt met de mooiste boodschap. Plus, uit Toy Story is niks verzonnen. De karakters bestonden al want ze waren uitgevonden door Fisher Price. En da's het leuke er aan.
Hebben jullie al gekeken naar de kom waar jullie nootjes uit aan het eten zijn?"

Kristien wist zelfs de officiële handtekening van Buzz Lightyear te bemachtigen in Disneyland (waar anders?).

"Eigenlijk is die gewoon van zo een dude in een pak. Ik had hem eerst op mijn arm, maar spijtig genoeg kon dat niet voor eeuwig zijn."

9
15

"Hasselt mist gewoon nog heel veel. En iemand moest uiteindelijk eens zeggen, waarom niet Hasselt? In Brussel en Antwerpen is al zoveel. En ik ben blij dat meer mensen tegenwoordig zeggen: waarom niet Hasselt?"

17
20
28

Escargots jonge!

Kristien haat slakken. Er is zelfs sprake van een trauma.

"Toen ik vijf jaar oud was (waarschijnlijk was ik al acht maar vijf klinkt beter) was ik aan het zwemmen in Spanje. Het was een tof zwembad in een tof hotel.
Ik was nog klein, dus ik keek in het zwembad altijd onder de rand, waar de slakken zaten. De volgende nacht had ik gedroomd over een slak die even dik was als het zwembad breed. En die kwam achter mij aan. En ik geraakte maar niet vooruit."

Verschrikkelijk verhaal. Zout in de aanslag.

29
30
21

"De ergste drug die ik gedaan heb, is koffie. Alsjeblief, papa. "

23
25

It's over, it's done

Titi hangt de zaak binnenkort aan de kapstok. Say what? Titi stopt ermee.

"Mijn cirkeltje is rond. Titi + The German Kid is een beetje succesvoller geworden dan ik gedacht had. Uiteindelijk was ik zoveel t-shirts en sweaters aan het maken dat er geen plezier meer aan was. Het werd me allemaal wat de commercieel en het creatieve luik was nog beperkt tot 1 week per seizoen.
Wat ik nu wil doen moet zotter zijn en minder verkoopbaar. Maar ik weet het echt nog niet. Ik zou een nieuw label kunnen opstarten, maar het is moeilijk om jezelf te profileren. Iedereen die een mannetje zonder harkenpoten kan tekenen, begint een eigen label. Ik ontwerp momenteel niet meer, maar ik krijg wel nog mailtjes van klanten die me vanaf de eerste minuut volgen. Dat is natuurlijk super leuk om te lezen.Daarvoor alleen kan ik het spijtig genoeg niet meer doen."

"Het moet nieuwer, het moet zotter. Maar tegelijkertijd is dat meer een sprong in het duister. Bij Titi + The German Kid is alles gelukt. Voor hetzelfde geld ben ik nu drie jaar aan een project bezig waar nooit iemand van hoort."

26
27

"Maar Titi + The German Kid is leuk, hoor!" En met deze laatste wijze woorden is de kous af. Bedankt voor het eten, Titi.

31

Titi's Pretpakket

U zou het niet merken, maar hierboven ziet u 2(!) verschillende Titi + The German Kid pakketten die wij mogen weggeven.
Links een pakket voor echte mannen, met een heuse fannypack, een petje, totebag en papieren petjes. Rechts een make - up tasje, petje, totebag en papieren petje. Wees gerust mannen, u mag stiekem ook voor de make - up bag je naam (+ voornaam) mailen naar hallo@dekleinering.be
En laten we wel wezen: soon to be collector's items. Mailen maar!

http://www.titiandthegermankid.com

Schrijnwerkersstraat 20,
3500 Hasselt

au retiti

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Delphine Peeters Delphine Peeters

GEPUBLICEERD 01 augustus 2016