WIE
Christiaan Kastrop & Christophe De Schauvre

WAT
Creatieve katalysator

WANNEER
°12.10.1976 - °3.04.1979

32

Christophe, bescheiden Vlaming, journalist. Christiaan, Nederlander met een niet al te kleine mond, commercieel manager.
Nog een mysterieuze derde geldschieter en je hebt Comosie, creatieve katalysator. Que?

2
3

Bromance

Ey, ik volg u op twitter

Aldus de ene tegen de andere. Het eenvoudige begin van een prachtige bromance.

5

“Ik denk dat dat mijn eerste zin tegen Christophe was. Wij kenden elkaar niet. Ik zat in de jury van C-mine’s C – my Portfolio. Als expert ‘Commercie’. Christophe zat er als jurylid ‘Media’.”

6
7

Christiaan en Christophe gingen doen wat ze doen, zwarte koffie slurpen, en ontdekten dat ze complementair zijn.

“Christiaan is een echte pitbull. Als die iets wilt, dan is het ‘tak tak tak’. Zelf had ik heel veel ideeën, maar ik stuitte altijd op praktische obstakels. Het ontbreekt mij aan ondernemingsdrang.”

De ene kwispelt dus, de andere blaft.

30
29

Comosie is ophefmakend subtiel

8
9

“Ik had al zo veel dingen gedaan die me eigenlijk niet interesseerden en wou wat meer zin geven aan m’n werk. Christophe zat in het design wereldje en had coole ideeën.
Na die koffieklets zijn we vrij snel samen bij Roel Vandebeek beland en voor we het wisten stuurden we hem een offerte. We hadden niet eens een bedrijfsnaam! No way back!”

10

Well smack my ass and call me Comosie

Met een klap op de kersverse billen ontstaat Comosie. Volgens de heren een creatieve katalysator. Ze proberen uit te leggen wat Comosie nu eigenlijk doet. Want dat weet niemand echt heel goed.

11

“Wij complementeren niet enkel elkaar, maar grijpen in waar anderen vast zitten. Wij bouwen rondom het web waar de spin al in verscholen zit.”

Aldus Christiaan. Tegen zichzelf, want de rest begrijpt het niet.

14
15

Christophe, even in nuchter Vlaams alstublieft?

“Zoals een architect brengen wij de juiste mensen samen. Aanneming en onderaanneming. Bij creatievelingen zie je vaak dat ze aan hun (werk)plafond zitten. Hun werk is heel eigen en dan hebben ze weinig of geen tijd voor andere dingen.
Ze staan er ook niet altijd om te springen te vergaderen en onderhandelen met opdrachtgevers of zelf tijd te steken in hun marketing. Dan zijn wij er“

16

Wij zijn goedkoop

17

Een communicatiebureau zouden wij het noemen. Maar de mannen willen daar niet van horen. Zij vullen de leemte tussen niets en de grote kantoren. Of hoe een olietanker log en moeilijk te bewegen is en een speedbootje snel en soepel. Sneller naar de haven!

19

“Wij denken anders. Wij zitten in een creatieve economie en willen echt niet in aanraking komen met multinationals.”

Ja ja… tot die met een dikke vette cheque staan wapperen, durven we gokken.

“Neen, want we zetten bewust een rem op onze eigen groei. Nu moet ik (Christiaan) wel eerlijk zijn. Ik doe alleen wat ik graag doe, maar ik doe het natuurlijk ook niet gratis.”

Dit interview werd vooralsnog niet gefactureerd.

21

Limblogdesign

“Een van mijn eerste ideeën, waar ik lang op zat te broeden, was de #Limblogdesigntour. Ik ben heel veel bezig met design en met design in Limburg. Toen ik Christiaan leerde kennen en Comosie er kwam, was dat dus ons eerste grote eigen project”.

13
22
23

De Limblogdesigntour. Wij herinneren ons die. Gratis eten en vroeg opstaan.
We willen weer mee de volgende keer. Ruilen voor dit interview?

24
25

Christiaan, man van de commerce, wou iets doen voor de lokale handelaars. Temporary Lane werd het. Pop up winkels in Genk. Helaas al afgelopen, maar spoedig in een stad in uw buurt.

26

België was mijn redding

27

Tepels

Comosie is een fulltime bezigheid, een echte job voor hen beiden. Op dit moment is het vaak meer een investering dan een opbrengst.

28

Gelukkig is er die mysterieuze derde, die geldschieter. De man die een even mysterieuze glimlach en veelzeggende (maar weinig zeggende) blik tussen deze BFF’s oplevert.

“We zeggen niet wie dat is. Hij kijkt toe vanop afstand en roept ons tot de orde indien nodig. Hij is ons zakelijk filosofisch klankbord.”

31

Hebben ze nog vrije tijd? Doen ze nog iets anders?

Ik speel gitaar als ik even alleen ben. Christophe die leest. Straffe verzameling die hij heeft trouwens, boeken. Honderden boeken.”

33

Complementair zoals we zeiden. Christophe, de nuchtere woordvirtuoos die te bescheiden is en van boeken houdt. Christiaan, de immer joviale verkoper, die, als jeugdzonde, een tepelpiercing op zijn palmares heeft staan.

34

Maar wat ze samen met Comosie willen bereiken, is wel gemeenschappelijk goed.

“Een speler waarmee rekening moet gehouden worden. Wij blijven niet the underdog!”

Goed zo mannen! Begin maar al te kwispelen en te blaffen.

38

Ze geven toch iets gratis weg

Liesje Reyskens opent van 1 maart tot 31 mei haar nieuwe fototentoonstelling, als een sluier door de Hasseltse binnenstad verweven. Comosie was katalysator.
De chocolade Ken – pop die Comosie en Liesje ontwikkelden samen met Baru, kan je hier winnen en de kop afbijten.
Mail je naam naar hallo@dekleinering.be

c1

http://www.comosie.be

0477 75 72 95

Lijmstraat 5/1
3500 Hasselt

kataliezeer ons/katalyseer fonz

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 29 februari 2016