“Ik zei altijd: als ik de Lotto win dan open ik een skatepark.” Spoiler: Guido Ambroos won de Lotto niet. Hij kreeg een fietsongeluk. Daardoor werd hij een tijd werkonbekwaam als elektromechanicus in het leger van Kleine Brogel. “Toen zei mijn vrouw: waarom opent ge nu geen skatepark?”
Guido is 48 jaar, is eigenaar van Ambie’sk8, heeft autisme, drinkt graag Kriek Ter Dolen, is hoogbegaafd, zijn mond staat geen seconde stil en hij is al 32 jaar samen met zijn vrouw Ina. Verder ontdekken we vooral dat deze man uit Kortessem een groot hart heeft voor alles wat ‘m doet in het voormalig slachthuis Vandrie.
“Het is dankzij Monumento dat ik hier ben. Deze organisatie gaat leegstand tegen door er een (tijdelijke) invulling aan te geven. In maart 2022 heb ik mijn eerste contract getekend en dan ben ik beginnen bouwen. Alles wat je hier ziet heb ik zelf gedaan en gefinancierd. Maar ‘t gaat traag vooruit want door een fietsongeluk kan ik mijn duim niet meer goed gebruiken.”
Guido investeerde een stuk van zijn spaarboek in Ambie'sk8. Maar hij heeft geen garantie dat zijn skatepark lang op deze locatie blijft. "Ik teken altijd een drie maanden contract. Dat is het risico dat ik neem." DKR denkt: kut. Jammer om te horen dat iemand met zo veel passie vasthangt aan een tijdelijk contract.
“Ik wil een veilige omgeving creëren voor de jeugd.”
Guido mailde en belde naar de stad Hasselt, maar steun zat er niet in. “Dat maakt mij alleen maar sterker. Ik heb gewoon gezegd: ik doe het.” Wij horen: geen hulp van ambtenaren. Maar wel van skaters die op een dag voor de poort stonden, gelukkig. “Wij komen je helpen, zeiden een paar jonge gasten. Ze hadden gehoord dat ik een skatepark ging openen. Toen ging het hier als een pijl vooruit.”
“Iedereen die hier binnen komt, reageert positief.”
Elke vert, rail, ramp, stairs, bench en al die andere skatedingen die je bij Ambie’sk8 ziet, zijn gemaakt door de niet-meer-goed-functionerende handen van Guido. “Ik doe maar iets.”
“We proberen ecologisch te zijn. Alles is hier gemaakt van recuperatiehout en de toestellen zijn tweedehands. Geen tralala. Op gegeven moment kwam hier een oudere man van een meubelfabriek in Sint-Truiden. Die was hier eigenlijk om te grommelen over het skategeluid buiten. Toen zei ‘m: ik heb hout voor jou, dat krijg je gratis.”
“Ik doe dit voor de jeugd, niet om rijk te worden.”
Iedereen kent Guido en Guido kent iedereen. Een vriendelijke goeiendag, handje geven en ook veel knuffels. “Ik heb een enorm papa-gehalte. Ik wil die gasten beschermen, hen goede moed geven. De core business is skaten maar ik wil ook een veilige omgeving creëren voor de jeugd.”
Dat papa-gehalte trekt Guido ook door in zijn privéleven. Samen met Ina heeft hij vier kinderen. “Yade is mijn oudste dochter. Ze heeft ASS en dyspraxie. Dan heb je Tuur, copy paste papa. Tess, copy paste papa. En Lila is onze jongste dochter.” Guido’s grote hart wordt ook nog gedeeld met varkens, kippen, konijnen, cavia’s en poezen. “Die hebben we gered uit het natuurhulpcentrum en het asiel.”
De Instagrampagina van Ambie’sk8 al gecheckt? Hier staat een foto van Guido in zijn bloot bovenlijf. “In mijne goeie tijd.” Laat hij zelf weten. “Ik behoor tot de pioniers van het skaten in Limburg. Ik ben altijd een vert skater geweest. Mijn vrienden gingen streeten maar ik bleef in de ramp hangen.” Of Guido dan ook trucskes kon? “Ik stond bekend om mijn Air en Handplant.” Dat moesten we even googlen.
We vroegen aan Guido om een trucske te showen. Maar hij wreef over zijn buik en gebruikte het excuus dat 'm was verdikt. Lucky for you vonden we jong geweld op de skatevloer: Jules en Zion.
"Wilt ge een truckske doen voor een ijsje?"
"Ahja oke."
In Hasselt zijn er ook andere skate initiatieven zoals KPM, Niña Skates en Hoek8. Guido is een mooie aanvulling hierop. Dus Stad Hasselt, als je dit leest: check even deze quote van Guido:
“Ik wil samenwerken. Ik wil geen concurrentie.”
Guido is constant aan het bouwen en denkt aan uitbreiden, wat perfect mogelijk is in het voormalig slachthuis. Plaats genoeg. Goed bezig Guido!
DKR kreeg een exclusieve rondleiding en liep dankzij Guido niet verloren, oef.