#42

Tom Herck

Tom Herck “Weet ge wa ik wil zeggen?”

WIE
Tom Herck

WAT
Kunstenaar

WANNEER
°22.06.1984 - St Truiden

DKR verlegt grenzen en trekt richting de streek van voetbal, hoeren en fruit, lees: Sint-Truiden. Daar ergens, tussen de koeien en de kerktoren, woont kunstenaar Tom Herck. Wij laten laten ons iets vertellen over Hitler, Kuttekoven en alcohol nog voor de lunch. This sounds like a lot of fun.

1-1
2
13
12

Klokslag 13u12 en de alcohol staat op tafel. We hebben het over Rakija (ofzoiets). Een typische sterke drank uit de Balkanlanden die Tom op de middag wel kan smaken. *

"Tast toe, hé. Het is niet zo brut hoor, ik denk maar 40° ofzo."
Dat was best smerig.

Tom Herck, 32 jaar, omschrijft dit niet als tekenen van alcoholmisbruik, maar eerder van uiterste gastvrijheid. Nog voordat DKR ter plekke kwam, had hij netjes zijn appartement in hartje Sint-Truiden gepoetst zodat het zeker foto-proof was. Schattig.

Hij mag dan wel de leegste frigo uit de zeer omvangrijke geschiedenis van DKR hebben, Herck was attent genoeg om twee waterijsjes te scoren om zo ons bezoekje officieel te maken. Plus 10 respectpunten.

9
11
15
16

Effe serieus nu.
Herck kreeg zijn kunstige kuren over van zijn vader. Waar daddy cool vooral doeken en sculpturen maakt, kiest Tom eerder voor experimentele kunst.

"Ik neig snel naar het donkere en lugubere. Verval en vergankelijkheid zijn de rode draad in mijn werk. Daarom bezie ik kunst ook als iets tijdelijk.
Ik kom uit de graffiti-wereld en daar zie je dat heel sterk. Er is een muur, ik kan die bewerken, maar ooit zal er over geverfd worden. Niks in de kunst is voor eeuwig, weet ge wa ik wil zeggen?"

"Nog een Rakija?"
Neen, danku. Het brandt nog steeds.
"Ik ga een pintje pakken."

10
17

Ik hou wel van lugubere spelletjes

5
7

Fucking Hitler

"Hoe? Jullie kennen mijn constructie op de Veemarkt in Sint-Truiden niet?"

Oeps, busted.

Het Verval stelt verscheidene aspecten van ideologie en van Westers vooruitgangsgeloof in vraag, waaronder de notie van sociale vooruitgang. Volgens de kunstenaar heeft het praktische geloof in de vooruitgang zich vertakt en verhardt tot ideologieën, seculiere religies', of dat valt althans af te lezen in de informatiebundel.
Maar eigenlijk is het een betonnen constructie van 10 meter hoge speelkaarten met daarop de koppen van Hitler en Stalin. En dat politieke grapje kostte zo'n 60.000 euro.

18
19

"Hitler was een probleem. De burgemeester van Sint-Truiden is zijn hoofd komen afplakken. Ik vond dat wel grappig. En dat heeft voor heel wat commotie gezorgd, wat de nodige publiciteit met zich meebracht natuurlijk.
Opeens stond VTM Nieuws hier. Maar de nacht die volgde, zijn mensen de doeken al komen aftrekken. Hitler heeft ook gewoon zijn plaats in dat werk. Iedereen die daar wordt afgebeeld heeft bloed aan z'n handen, weet ge wa ik wil zeggen?"

20
21

Alleen slechte kunst wordt op rotondes geplaatst

22

Fucking Tattoo's

Beter opzoekingswerk leerde ons dat Tom ijdel genoeg is om zijn eigen naam op zijn buik te laten tatoeëren. Waarom?

"Mijn naam is mijn brand, mijn merk. Ik ben ook wel een beetje een megalomaan. Maar what the fuck zou ik daar anders moeten zetten?"

3

Ik ga hier echt m'n pens niet laten zien hé, maat

4

"Oké dan, ik zal vertellen over de kat, da's een grappig verhaal.
Ik was op dat moment met een paar kameraden in Rome. Langs de straat zit een verkoper met pluchen, dansende katten. Ik was zat, dus ik moest natuurlijk die fucking kat hebben. Ik probeerde nog wat af te pingelen, maar toen puntje bij paaltje kwam, wou hij mij rippen.
Er is toen een heus drama geweest om die stomme kat, waarbij mensen ons echt achtervolgden. Sindsdien doopten we dat beest al 'Il Gatto'. Il Gatto is god, Il Gatto is Napoleon. Maar misschien zijn we daar wel heel diep in gegaan. Allez, what the fuck eigenlijk."

6

Fucking Kerk

Over Toms nieuwste project kunnen we bitterweinig informatie delen. Maar we zouden onszelf niet zijn als we geen tipje van de sluier zouden oplichten.
"Kom, we rijden even naar Kuttekoven, dan laat ik jullie één en ander zien."

Wait a minute...

25

"Kuttekoven is effectief een klein dorp en deelgemeente van Borgloon. Daar woont natuurlijk maar vijf man en een paardenkop. Ik ga er binnenkort exposeren in een lokale kerk, maar die ontheiligd. Ik heb wel wat geluk gehad want eerst wou kunstencentrum Z33 hier tentoon stellen."

Maar Toms idee was gewoon beter. Vuistje!

Jammer genoeg is de rest van deze informatie top secret. Het enige dat we aan onze trouwe lezers kunnen meegeven, is iets met koeien, iets met Jezus en het zou wel eens kunnen gaan stinken daar.

(Koop DKR om en kom meer te weten over dit project. Informatie via hallo@dekleinering.be.)

26
27

Fuck off

"Kunstenaar word je alleen maar door te proberen, te geloven in jezelf, mensen warm te maken en vooral veel te lullen. Het is ook financieel vaak een zware domper. Een kunstenaarsstatuut krijg je natuurlijk niet voor niks, zelfs ik ben er nog mee bezig, weet ge wa ik wil zeggen?"
We weten het Tom.

Eenmaal weg uit Vulvakoven verlaten we Tom zodat hij met Hitler of Stalin nog een potje kan gaan kaarten ofzo. Wij zijn alvast benieuwd naar Toms nieuwe expositie, afspraak binnenkort in het dorp van de kut. Ey dag hé, pie.

Fucking wedstrijd?

Ook Tom is vrijgevig. Hij geeft maar liefst 2 prints weg en 2 getekende 'boekskes' !
"Giclee prints in A3 formaat. Handgeschept. 310 gram museum kwaliteit"
Stuur een mail met je voor en achternaam naar hallo@dekleinering.be en win!

28
8

http://www.tomherck.com/

Dkr is een brand, ons merk.

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Delphine Peeters Delphine Peeters

GEPUBLICEERD 13 februari 2017