#51

PEAS

“Wij hebben totaal geen achtergrond.”

WIE
PEAS

WAT
Vegan Desserts

Vegan blijkt niet enkel voor hipsters te zijn. Door het grote succes van vegan desserten, verhuisde PEAS immers van het hippe Runkst, naar het nog hippere stadscentrum van Hasselt. Eén en al hip dus! Blijkbaar is vegan niet enkel iets wat hipsters doen, zo bewijst de verhuis. Voor Els en Davy is dat enkel een bevestiging. "Eigenlijk gaat vegan over je eigen gezondheid, het milieu en de dieren”. We wouden zo graag samen iets ondernemen en er waren nog veel random ideeen, tot dat we bij het concept PEAS kwamen.

1

Drugs helpt

Davy is duidelijk een verkoper, wat niet moeilijk is als je vorige job het onderhouden van wijkopenautos.be was en je zo deel mocht uitmaken van de 2e grootste startup van Europa. En terwijl Davy zelfs het vel van de beer verkocht voor het geschoten was, kon Els zich focussen op de marketing. We gaan u niet vervelen met alle jobs die Els zo al uitvoerde. Fast forward naar nu: Els zorgt voor de look’n’feel van PEAS, Davy voert uit. ”Vrouwen voelen, mannen zijn oplossers. Ik moet gewoon naar Els haar gevoel luisteren en uitvoeren en dan komt alles goed.” Like two PEAS in a pod.

2
3

Toch was het niet altijd rozegeur en maneschijn. Tot ze AYAHUASCA ontdekten. Jaja, drugs!
“Onze 9 to 5 werkte enorm in op onze relatie. Ik stelde voor aan Els om eens Ayahuasca te gaan doen in Nederland”. Amazone thee op ceremonieel wijze gebrouwen, of gewoon ‘trippen’. Els was niet voor, maar godverdomme was ze blij dat ze het toch heeft gedaan. “Ik was enorm bang van de gedachte, ik las veel online en voelde me echt nie op mijn gemak. Maar eens het erop zat kwamen we beiden als andere mensen eruit. Ineens beseften we ook dat onze jobs niets voor ons waren. Wij wilden iets leuk doen en verandering brengen."
Moraal van het verhaal: stop met zuipen, neem drugs!

Zonder enige achtergrond besloten Els en Davy vegan maaltijden en desserts te verkopen, als PEAS. Al snel evolueerde dat naar enkel en alleen desserten. “Jammer, denken sommigen misschien, maar wij zijn blij met die keuze. Zo kunnen we ons honderd procent verdiepen. Recepten van vegan desserts vind je niet veel online, dus het is echt trial & error. Ik heb al zeker 20 verschillende recepten geprobeerd, maar ik blijf proberen, en opnieuw, en opnieuw, en opnieuw.”

“Zo alles opgeven om vegan-desserts te gaan maken is echt even slikken, maar we steken er onze hart en ziel in, en we hopen dat de mensen dat zien/proeven,”

4
5

Zijn jullie dan ook vegan?
“Wij weten allemaal dat vlees lekker is, punt. Maar we proberen er vanaf te blijven. Moest ik in hongersnood zitten, of naar een heel goed restaurant gaan waar er vlees voor me wordt gezet, zal ik misschien wel bezwijken. Maar nu gaat het perfect. Els eet soms wel eens kaas en ik kan niet zonder goeie mayonaise van de frituur, dus ja, volledig vegan zijn we niet."

“Wij krijgen veel complimenten. Leuk, maar de waarde van een klacht is veel groter voor ons. Zo leren we meer. ”
Allemaal klagen maar!

Waar Els en Davy vroeger alles zelf deden (social media, website, logo,...), zijn ze nu met Lex and Turner in zee gegaan voor hun logo. En dat werkt, like peas and carrots.
"Onze naam is ook wel een dankbaar ding voor Lex and Turner. De naam PEAS komt van peulvruchten wat veel gebruikt wordt door vegans, en ja, daar kunt ge ook veel woordspelingen op maken he. En het klinkt gewoon ook sympathiek."

6
7
8
9

Instafamous

Als jullie PEAS nog niet hebben zien voorbij komen op social media , zoef dan effe naar Instagram.
"Facebook en Instagram zijn voor ons de beste middelen om publiek te bereiken. We hebben lang in Runkst gezeten, de Notelarenstraat, daar waar de beginnende chauffeurs komen oefenen met parkeren. Hier is dus niet zo veel passage. We waren verplicht om het met social media aan te pakken, maar het werkt ook gewoon goed. We hebben een crowdfunding op poten gezet, waar we 8850 EUR mee bij elkaar hebben kunnen rapen. Offline adverteren zullen we niet snel doen. Iemand in de stad zien lopen met een zakje van PEAS is genoeg offline-reclame, da's allemaal veel te duur anders."

10
11

Het nieuwe pand moest niet verbouwd worden, enkel ingericht. En ook de menukaart werd niet verbouwd. Er komt enkel een wortelcake bij.
"We willen wat extra smaken brengen, maar willen vooral perfectioneren! Hasselt is een beetje achter als het op vegan-food aankomt. En niet enkel Hasselt, heel België is eigenlijk wat laat. Maar we zijn er zeker van dat dit niet meer lang zal duren! Het is geen hype zoals Pokemon, het is echt een trend die zal blijven."

U vraagt een foto van in hun nieuwe pand? Doe het eens zelf hè en kijk op Instagram!

12
13
14

Wij zijn geen bakkers, denk nie dat ge bij ons kunt solliciteren, want wij kunnen u niks leren, wij hebben totaal geen achtergrond.

Hier toch al 3 teasers.

15
16
17

Wedstrijd

Geeft ge binnenkort een feestje en zijt ge te gierig om de wereld te redden met vegan desserten van PEAS? Davy en Els geven voor 100 euro desserts weg. Jawel, 100 euro! Mail uw naam en waarom gij vindt dat ge gratis uw bakkes moogt vullen met desserten naar hallo@dekleinering.be en of wij mee mogen komen snoepen.

http://www.peashasselt.be

0491 62 14 79

Minderbroedersstraat 32, 3500 Hasselt

PEAS liked u waarschijnlijk al. Ons ook?

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Renaat Nijs Renaat Nijs

GEPUBLICEERD 16 juli 2018