#27

Philip Bosmans

“Alcohol werkt”

WIE
Philip Bosmans

WAT
Creatieve duizendpoot

WANNEER
°04.10.1980 — Bree

1

Vroeger vooral graffiti, nu en dan eens een aquareltekening of olieverf op doek en de jongste weken digitale 3D-toestanden. Philip Bosmans, Hasselaar maar niet heus, weet zijn dagen wel te vullen. Maak kennis met de man die nooit vlekken zal opkuisen, die niet kan poseren voor foto's en die een wc in z'n achtertuin heeft staan.

2
3

We vertrokken richting Lazerijstraat in Hasselt. Niet zo ver te voet, maar liever lui dan moe dus we namen de auto. Na een rit van om en bij twee minuten parkeerden we onze Rolls Royce en zochten we naar het huis van een artiest. Geen markant huis gevonden. "Hier kan het niet zijn" fluisterde ik. Maar toch, de deur zwaaide open en voor ons verscheen een grote tatoeage met daaronder een man: de creatieve duizendpoot Philip Bosmans.

7

Traditiegetrouw beginnen we met een rookpauze. Omdat we er een zware autorit op hebben zitten. Philip gaat ons voor naar het terras in zijn ruim en supertof ingericht rijhuis. Hij woont hier samen met zijn vriendin Vicky en zijn witte labrador Roxy, wat al meteen de witte haren op mijn zwarte broek verklaart.

Nog voor we ons deftig en wel geïnstalleerd hebben voor de eerste sigaret van de dag, valt ons oog op een toiletpot in de tuin. Een artistiek kunstwerk of gewoon effe lekker schijten, Philip?
"Het toilet staat hier gewoon nog van de verbouwing. Vicky wilt het weggooien, maar ik ga er ooit een bloembak van maken."
Nodig ons dus zeker nog eens uit in de lente.

32

IJsjesbreker

"Ik heb begrepen dat jullie van ijsjes houden dus ik heb alvast iets voorbereid."
Muziek in onze oren.
En daar stond het dan te blinken en te pronken op een computerscherm: een geïllustreerd en jammer genoeg onaanraakbaar ijsje, helemaal in de stijl van Philip.
"Ik sta niet graag voor verrassingen en daarom dacht ik, waarom maak ik al niks op voorhand?"
Alvast bedankt voor deze ijsbreker, Philip.

5
6

We ploffen neer in de luie zetel voor het gevreesde face-to-face interview.
"Wel oppassen voor de hondenharen hé."
Te laat.

10

De laatste keer dat ik mijn skateboard gebruikte, was om de kerstboom binnen en buiten te rijden.

Van vlekken naar tetten

"Bij mijn aquareltekeningen vertrek ik vanuit een vlek en kijk ik of ik daar iets in zie. Van daaruit ga ik verder en is het aftasten of ik nog een andere vlek moet toevoegen. Soms draai ik m'n blad om en heb ik dan iets helemaal anders. Soms voeg ik zout of alcohol toe waardoor de vlek een andere vorm aanneemt. Ik weet nooit op voorhand wat het gaat worden."
Nochtans hoeven we niet te vissen naar diepe betekenissen in de werken van Philip.
"Meestal verzin ik achteraf een uitleg en een naam. Mensen hebben dat graag."

28
29

Dieren, kleurtjes, doodskoppen, veel oranje en tieten kenmerken Philips werk. Wie kijkt er nu niet graag naar een mooi gevormde boezem? Aan wie het stel tieten toebehoort, laat hij liever in het midden.
"En dat oranje, da's toch gewoon mooi, niet?"

16
17

Bosmaus en Vicmeister

Of simpeler gezegd: een van Philips laatste werken met Illustrator. Deze antihelden beelden Philip en zijn vriendin Vicky af als een soort van hunting heros.
"Op deze manier kan ik nog wat punten scoren bij Vicky hé," lacht Philip.

c1

"Maar nee, Vicky moet veel aan tijd met mij inboeten. Alle tijd die ik hierin steek, kan ik niet in haar steken dus dit is het minste wat ik kan terugdoen. Zij is tenslotte mijn grootste criticus."
Romantiek ten top!

13
11

Come to the dark side

Stuk voor stuk mooie werken van Philips hand, maar één reeks kon meer onze aandacht trekken (lees: het kon vooral de fotograafs aandacht trekken omwille van een overdreven fanatieke obsessie).

c2

De eerste keer dat Philip in jaren tijd naar de cinema trok, was voor 'Star Wars: The Force Awakens' en hij ging zelfs twee keer. Uiteindelijk kwamen er een hoop nieuwe illustraties van.
"Ik ben wel fan van Star Wars, maar niet op zo'n psycho manier als uw fotograaf. Maar toch, beneden ligt wel ergens een lightsaber." Guilty as fuck...

21
23

Drinken werkt

Drinken werkt niet alleen binnen de redactie van DKR, ook Philip vindt drinken een goed idee.
"Liefst een lekkere Chardonnay, meer moet dat niet zijn."
Sorry, we hebben alleen maar pintjes bij.

24

"Een beetje drinken kan wel bepaalde ideeën oproepen of versterken. Maar ik mag niet te diep in het glas kijken natuurlijk, want dan verkloot ik het wel."
Dit klinkt ons bekend in de oren.

25
26

Mijn vriendin is mijn grootste criticus

19

Skater op rust

Al van kindsbeen af stond Philip op een skateboard. In zijn huis vinden we achter hoek en kant nog boards, maar hij skate niet meer.
"De laatste keer dat ik mijn skateboard gebruikte, was om de kerstboom binnen en buiten te rijden".

20
27

Nochtans begon hij in zijn skateperiode met graffiti.
"Ook dat heb ik afgebouwd. Soms heb je een nieuwe uitdaging nodig en word je dingen een beetje beu. Net zoals die steps die je tegenwoordig ziet in het skatepark, what the fuck? ".

15

(Over)leven als artiest

Voor enkele honderden euro's kan je een werk van Philip tegen je muur hangen, maar toch heeft onze artiest nog een andere job. Hij werkt als graficus (surprise, surprise).
"Ik moet wel, ik kan hier niet van leven. De ene maand zou ik duizenden euro's kunnen verdienen en de andere maand totaal niks. Zo werkt het niet hé. Het liefst zou ik doen wat ik nu doe, maar dan betaald."

31

Sommige doeken zijn vervloekt. Het lukt gewoon niet. Dan durf ik ze wel eens met een mes kapot steken.

33
38

We vertrekken, jammer genoeg te voet, richting de parking van het station in Hasselt. Daar kunnen we een van Philips vroegere graffitiwerken bewonderen en hem zodoende nog even ongemakkelijk laten poseren voor de laatste foto’s.

36
35

Hij maakte dit kunstwerk samen met zijn collectief Hertkore of voor de vrienden gewoon Philip, Ben en Bart. “Was wel moeilijk met die voegen in de muur.” Maar moeilijk gaat ook en het resultaat is prachtig.

Tieten winnen

Wil je ook graag borsten tegen je muur? Stuur dan een mailtje met je naam en voornaam naar hallo@dekleinering.be en maak kans op een exclusieve print van Philip Bosmans.

http://www.philipbosmans.be

Vlekkenkoning Philip approves

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Delphine Peeters Delphine Peeters

GEPUBLICEERD 15 mei 2016