#3

Els Kreemers

“Hier geen foto's van maken!”

WIE
Els Kreemers

WAT
Leerbewerking: Les Métiers Du Cuir

WANNEER
°17.02.1987 - Hasselt

1

Villen en looien, koeien tot handtassen plooien.
Leer, suède en bont, tel daarbij een spraakzame mond.
Els Kreemers is haar naam en elk lederwerk neemt ze aan.

2
3

De aanhouder wint

Tijdens mijn studie orthopedische technologie leerde ik kunstbenen, steunzolen, protheses en korsetten maken. Zo kom je automatisch in contact met allerlei verwerkingsmethoden van metaal, hout, leer en kunststoffen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigenschappen, maar leer had onmiddellijk mijn voorkeur.

6
5
4

Ik zette mijn studies verder, maar verdiepte me in het weekend in de stiel van het lederbewerken. Ik was op zoek naar een leraar en klopte aan bij een Hasseltse meester schoenmaker. Eerst weigerde hij. Gebeten door het vak bleef ik iedere zaterdag terug gaan. Zeuren, blijven vragen, maar vooral toekijken terwijl hij me negeerde. Na 4 zaterdagen gaf hij op. Hij: "Ga je hier blijven staan? Goed. Dan kan ik je het even goed leren". Zo werd ik dus schoenmaker en begon uiteindelijk met een eigen winkel.

7
9

Fiets, Servicepoints, Citydepot

Tot enkele maanden geleden had ik een schoenmakerij in het centrum van Hasselt. Tijdens de openingsuren konden mijn klanten hun reparaties binnen brengen en ophalen. Best gezellig, maar ik voelde aan dat ik klaar was om me meer toe te leggen op echte productie. Dit ging niet goed samen met het schoenmakersvak. Je kan tijdens het vervaardigen van een handtas niet zomaar stoppen met stikken.

26
10

Ik moest beslissen of ik mijn winkel continu open hield. Uiteindelijk koos ik ervoor om te werken met service punten, een nieuw concept binnen Hasselt. Verspreid over het centrum kan je momenteel al in 3 winkels met zulke ophaalpunten terecht. Hier kunnen klanten hun herstellingen binnenbrengen. Vervolgens gaat het slimme stadsdistributie systeem Citydepot deze ophalen. Ze gaan dan naar het magazijn van Citydepot dat hier om de hoek is. Op mijn beurt ga ik daar de schoenen, riemen, handtassen, etc. die moeten hersteld worden, ophalen. Eens opgelapt gaan ze terug naar de service punten.

8

In 2015 wordt het netwerk van service punten verder uitgebreid. Er is nu ook een 'Métiers du Cuir'-fiets in de maak. Eens hij af is kan ik hiermee zelf ook de service punten af gaan.

27
12

Naaien

Een schoenmaker zonder naaimachine is zoals een café zonder bier. Het zijn mijn baby's.
De Pfaff heb ik overgenomen van 2 oude meester lederbewerkers uit het Brusselse. Ze waren beiden in de zeventig en hadden altijd samen in het lederatelier gestaan. Het pand waar ze al die jaren in gewerkt hadden, is nu verkocht. Het zou omgebouwd worden tot een loft. Zo is er een einde gekomen aan hun verhaal.

14
11

Met spijt in het hart moesten ze dus afscheid nemen van het stikmachien. Ze lachten en vertelden hoe het al die tijd hun persoonlijke dokter was geweest die hen gezond hield. Enkele maanden nadat ik het stikmachien van hun kocht, kreeg één van hen een hartaanval. Hun liefde voor het vak en materiaal zal me altijd bij blijven. Ik zal zorg dragen voor hun machines.

13
15
16
17

Atelier

400 vierkante meter, het pand is te groot voor mij alleen. Ik moest op zoek naar iemand die mee wou huren. De eerste persoon die ik belde was onmiddellijk geïnteresseerd. Ngin Visual Studio. Inmiddels zijn we goede vriendjes en hoef ik niet meer alleen te werken. Ik was 27 jaar en in mijn vorige werkplaats begon ik tegen mezelf te praten uit eenzaamheid. Best eng.

19
18
20
21
22

Tip

Als ondernemer merk ik dat er geen vaststaande regels zijn. Het belangrijkste is dat je respect hebt voor de mensen en je omgeving. Voor het overige is er simpelweg de vrijheid om alles in te vullen zoals je zelf wil. De meeste mensen vergeten dit, wijken niet af van het pad en nemen geen risico's in hun professionele leven.

23
24
25
28
29
30

Als je werkt maak je rommel, zo simpel is het.

31

Handmade in Hasselt

Gat in je schoen, nieuwe zool, extra gaatje in je riem? Schoenmakerij met 3 servicepoints:
Quetin Schoenen
100.000 Hemden
Bethsabee

Idee voor een handtas? Je laarzen pimpen? Leer op maat? Spring binnen in het atelier:
Les Metiers Du Cuir

32

http://lesmetiersducuir.be/

+32 486 400 730

Zeilstraat 19a
3500 Hasselt
België

Les Métiers Du DKR

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Alexander Van Den Born Alexander Van Den Born

GEPUBLICEERD 16 februari 2015