WIE
Jubjang & Tjummie Saksit

WAT
tastybowl

WANNEER
°20.08.1980-°23.10.1985 - Phrae, Thailand

45

Wat Tastybowl is hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen (voor de onwetenden: het thaise wokwalhalla voor iedereen die houdt van een gezonde, snelle hap). Maar de twee zusjes - met een constante glimlach - die er achter schuilen, ken je vast nog niet. Maak kennis met Tjummie & Jubjang Saksit!

2
1

Two girls, one tastybowl

Koken werd ons met de paplepel ingegeven. Onze hele familie draait namelijk rond eten. Ons grootste voorbeeld is dan ook onze oma, zij stond destijds bekend als de beste kok van onze woonplaats in Thailand. Zo maakte ze dagelijks 12 tot 13 gerechten klaar waarvoor iedereen maar al te graag in de rij stond om ze te kopen. En wij? Helpen in de keuken natuurlijk! Twee koters die niets liever deden dan dagelijks aan elkaar te beloven: 'als we later groot zijn, gaan we nooit meer koken!'. Is dat even anders uitgepakt! Toch willen we onze familie een speciaal plekje geven binnen Tastybowl en lanceren we binnenkort een maandelijkse special: een écht, traditioneel familiegerecht. Maar opgelet: voor liefhebbers van de Belgische cuisine kan dit nogal speciaal zijn!

3
6
7
8

Wat hebt ge gegeten vandaag?

Aangezien onze stiefpapa Belg is, werden we destijds verplicht het zonnige Thailand in te ruilen voor druilerig België (maar hé, wij hebben frietjes?). De eerste maanden? Niks dan janken om terug naar huis te gaan! Maar we pasten ons volledig aan en nu kunnen we -op enkele vakanties na- België haast niet meer missen. Toch valt jullie cultuur helemaal niet te vergelijken met de onze. Zoals je misschien al wel door had, houden wij Thaise mensen van eten! Van 's morgens tot 's avonds zijn wij daar mee bezig. Een normaal gesprek met een vriend gaat dan ook als volgt: "Hey! Alles goed? Wat hebt ge gegeten vandaag?"

10
12
14
15
17
18

Kunt ge dat spellen, alstublieft?

Nog zo iets typisch Thais zijn onze namen. Tjummie en Jubjang zijn niet onze echte namen, maar slechts roepnamen. In Thailand wordt iedereen steevast aangesproken met zijn of haar roepnaam. Onze echte namen zijn Ratchadaporn Saksit (Tjummie) en Natthaphan Saksit (Jubjang). Makkelijk uit te spreken, nietwaar?

Tjummie: Eigenaar worden van Tastybowl was echter geen evidente keuze. Wat begon als enkele uurtjes werken na school op woensdagmiddag, groeide uit tot een haast fulltime shift waarbij verdere studies al vlug gestopt werden. Van opdienen tot de afwas, sushi maken, keuken, wok en kassa, ik kende al vlug alle kneepjes van het vak. Wanneer de vorige eigenaars bekend maakten dat ze de zaak wilden verkopen heb ik dan ook met mijn grote mond geroepen: "ik zal het wel overnemen!" Naïef natuurlijk, maar mede dankzij mijn ouders zijn we sinds 1 oktober 2012 trotse eigenaars van Tastybowl.

22

Bij het binnenkomen van onze zaak kan je haast niet naast ons grote schilderij kijken. Een overblijfsel van de vorige eigenaars die -afkomstig van Phuket- hielden van grote dromen en van plan waren een vestiging in iedere stad op het schilderij te openen. Tot nogtoe enkel Hasselt dus, maar wie weet wat de toekomst in petto heeft voor Tastybowl! Toch blijft het altijd grappig als er klanten vol trots naar je toe komen en halsstarrig blijven volhouden: "Tastybowl in Madrid, ik ben daar geweest!" Uhm, nee?

23
27
28
29

To stokjes or not to stokjes?

Raar maar waar, Thaise mensen eten niet met stokjes. Hoe moeilijk is het trouwens ook om daar rijst mee naar binnen te spelen? Toch eet meer dan de helft van onze bezoekers met stokjes, of doet althans een poging daartoe (gegniffel van achter de kassa, uiteraard!). คืออัลไล .. Buiten een occasionele vreemdeling gerekend die een mes komt vragen. Rijst met mes en vork eten, waarom niet?

20

wij eten nooit rijst met stokjes

21
33

Wij houden van afwisseling en veranderen ons menu meermaals. Om zo helemaal in te kunnen spelen op wat onze klanten het liefst eten! Zo zijn er sinds onze start in 2012 al zo'n 5 menu's gepasseerd, ieder met zijn eigen kleurtje. Wij beschouwen het als echte souvenirs die we met de grootste zorg bewaren. Houd ze trouwens goed in de gaten want er zit weer een nieuw menu aan te komen. Waarbij er nieuwe gerechten bijkomen en enkele minder populaire zullen afvallen. Welke kleur het zal worden? Dat valt nog af te wachten!

34
36
38
39
40

dansen, dansen, dansen!

Trouwe bezoekers zullen het vast en zeker al gezien hebben: ons team is volledig Thais, met als uitzondering 1 Rus. Of wij hier bewust naar op zoek gaan? Natuurlijk niet! Op enkele Belgische jobstudenten na, komen er grappig genoeg enkel Thaise mensen solliciteren. Een Belgische kok in de keuken zou trouwens ook niet goed werken volgens ons. Ons eten bestaat namelijk uit zo'n wijd pallet aan smaken, geuren en kleuren die jullie niet gewend zijn. In slechts één gerecht kunnen bijvoorbeeld zoveel verschillende smaken zitten; zoetzuur, zoet, bitter, ... Bovendien zou 'ie ook niet kunnen wennen aan ons constant Thais gebabbel en wilde opruimfeestjes. Oh ja, wist je dat we iedere avond de muziek een streepje hoger zetten en al zingend en dansend de afwas doen? Het is hier altijd feest bij Tastybowl, daar mag je zeker van zijn. Wij zijn dan ook echt een topteam. We zijn zo goed op elkaar afgestemd en hangen aan mekaar alsof we familie zijn.

41
42
43
44

wedstlijd

Tastybowl geeft 2 (eigenlijk 3) dingen weg. De hoofdprijs: gratis iets met rijst eten. De troostprijs: totebag & petje van Tastybowl. Wij zouden voor iets met rijst gaan. Hoe winnen? Same same, not different: een mailtje sturen met je naam naar hallo@dekleinering.be.

http://www.tastybowl.be

011 24 25 12

Fruitmarkt 34
3500 Hasselt

faceblouk

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Evelien Geusens Evelien Geusens

GEPUBLICEERD 28 oktober 2015