#48

Piet Kusters

Piet Kusters “Ik ben een showman geworden.”

WIE
Piet Kusters

WAT
Goochelaar / Mentalist

WANNEER
02.11.1992 - Hasselt

Slagzin van DKR: DKR neemt zijn gemeenschap (niet te) serieus en brengt portretten van uw lokale slager, kunstenaar, muzikant, boer, drugdealer, varken of tovenaar.
Eindelijk hebben we die tovenaar te pakken.
Meet “Piet Kusters Entertainment”.

1

Cash money hoes

Piet begroet ons in kostuum. Een beetje raar op een hete zomermiddag, maar bij een goochelaar / mentalist heeft alles zijn doel en functie.
Al snel start de sneltrein die Piet heet met zijn verhaal en hoeven wij geen vragen meer te stellen, enkel wat orde te scheppen in de woordenstroom. Een interview is zelden zo makkelijk verlopen.

“Op mijn 9e was ik super onder de indruk van het trucje dat mijn papa kon. Een muntstuk door de bodem van een glas toveren, wow! Daar is het begonnen. Ook met het boek “Kaartentrucs” dat ik in de bibliotheek vond en bijna niet meer terug bracht. Ik heb zo vaak op die trucs geoefend en heb mezelf gefilmd. Hilarisch als ge dat nu bekijkt. Tip: dat staat op mijn Facebook pagina.”

3

Naast misdienaar, speelde Piet ook in de harmonie (de jong had energie te veel) en daar heeft iemand hem de weg gewezen naar de lokale goochelaar.

“Jan Jacobs, die man heeft mij super veel geleerd! Wij zien elkaar nog wekelijks en ondertussen ben ik al zo ver dat ik hem ook help.”

Piet evolueerde, met de hulp van Jan, en kende al snel niet alleen simpele trucs. En wie zich altijd heeft afgevraagd hoe dat goochelen werkt en of die goochelaars nu echt even getalenteerd zijn als waarzeggers, komt van een kale reis thuis: niks als harde cash!

Piet ontdekte dat er trucs gemaakt en verkocht worden, voor 4 euro tot 1.400 EUR en meer.

“Zo bouwt ge uw repertoire wat uit. Ge koopt trucs en maakt die u eigen. Sommige goochelaars doen niets anders dan trucs bedenken voor anderen. Na verloop van tijd kon ik wel wat en had ik wel wat in mijn mouw zitten. Mijn portemonnee bijvoorbeeld.”

4

The roof is on fire

En waar veel mooie verhalen in Hasselt beginnen, begon ook Piet zijn verhaal pas echt: op Pukkelpop.

“Ik ben een trouwe Pukkelpop bezoeker. In 2013 stond ik vanvoor in de Boiler, ik had al wat gezopen. Mijn vrienden stookten mij wat op en als ik zat ben, ben ik makkelijk. Ik had een truc waarbij ik mijn portemonnee in brand steek. Ik heb dat daar vanvoor in de Boiler gedaan en bleek dat Studio Brussel dat aan het filmen was, ook toen de security mij meppen kwam geven.
Studio Brussel heeft dat filmpke online gezet met de sensationele titel “Jonge goochelaar zet Boilerroom in brand”. Plots had dat 1.600 likes en was ik Magic Piet in de media. Daar kwamen dan optredens uit en het jaar erna heeft StuBru mij gevraagd om nog eens een truc te doen op Pukkelpop. Ik heb toen van een krant geld gemaakt en uitgedeeld.”

Uw oude kranten mag u bij ons langs brengen.

Als ik bezopen ben, hoop ik dat iemand mij om een trucje vraagt.

Niet alleen StuBru was overtuigd van Piet zijn charmes en trucjes, ook “Iedereen Beroemd” was onder de indruk. Piet kreeg een rubriek op het einde van het programma, het “Tot Slotje”.

“Dat pakte zo goed, goochelen op t.v., dat ik van september 2014 tot juni 2015 iedere week een “Tot Slotje” kreeg en dus iedere week nieuwe trucs moest bedenken en uitvoeren. Niet voor de hand liggend, want dat moest in 1 take gefilmd en het moest spontaan en “candid” lijken. En super stresserend, ik moest maar nieuwe trucs uit mijn hoed blijven toveren.”

5
6
7
8

Ik ben een showman geworden.

9

Dennis Black Magic

Piet is bescheiden (behalve als hij zat is). Magic Piet werd een begrip.

“Plots werd ik vaak geboekt. Heel Vlaanderen kende mij plots, al verwisselden ze mij soms wel met dieje Nicholas. Niet erg, een paar trucjes en ze waren dat alweer vergeten.”

Piet’s hobby veranderde snel in een beroep, al had hij dat zelf nooit gedacht of gepland.
Piet, “Master industrieel ingenieur chemie”, heeft een lerarenopleiding achter de rug en studeert deze zomer af als “Postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs”. Told you: te veel energie.

“Na het succes van "Iedereen Beroemd" werd halftijds goochelen en bv. lesgeven meer en meer een optie. En toen ben ik naar Blackpool gegaan, naar een goochelconventie. Ik heb daar mijn helden ontmoet. Ik kwam terug en dacht “fuck it, ik ga fulltime goochelen”. Een normale job uitoefenen met 1 van mijn diploma’s zorgde dat ik te weinig innoveerde met mijn goochelen. En goochelen is mijn leven, ik kan dat niet laten.
Alleen moest ik mijn naam nog veranderen.”

Piet Kusters Entertainment klinkt als Dennis Black Magic. En Piet dacht net dat hij die correlaties achter zich liet met zijn nieuwe naam. Want Magic Piet wordt al snel Magic Piemelmans. Niet dus Pietje.

10
11

Ik zou nooit kunnen stoppen met goochelen.

12

Maakt ge dan GIFs?

giphy
giphy
giphy
giphy

Ik durf niet hameren, seffes ben in een hand kwijt ofzo.

13
14
15

Expelliarmus!

“Vroeger was ik misdienaar. Ik heb zoveel missen gezien dat ik niet meer moest oefenen toen ik zelf mee deed. Ik wist perfect wanneer die gong moest afgaan of dat ge op een grote hostie wel moogt knabbelen.”

We wijken af, genoeg gepraat (al kan Piet nog even doorgaan). We begeven ons, met enig scepticisme, naar Piet zijn goochelhol.

Piet begint simpel, met simpele trucjes. Rook komt uit zijn kostuumsvest en wij denken “oh cool”. Kaarten worden gekozen en door Piet geraden, we zijn iets meer onder de indruk.
Munten zweven door de ruimte en onze mond valt oprecht open. Een cijfer tussen 1 en 100 wordt geraden en we vinden het zelfs niet meer leuk.
Mentalisme is immers Piet zijn “nieuwe” ding. Toegegeven, wij werden er mental van.

Hoe dan ook, wij zijn niet meer sceptisch en fan van Piet! Go Magic Piemelmans!

16
17

Ik ben zelf verwonderd bij dat mentalisme.

18
19

Wedstrijd

Wilt u zich even Harry Potter wanen en die "Expelliarmus" - kreet een klein beetje kracht bijzetten?
Piet geeft een kaartdek van Phoenix weg. Niet zomaar een dek! Nee nee, een dek dat als het ware glijdt als een met bliksem ingeoliede paling. Nergens te vinden, behalve op speciale goochelaars - conventies.

Mail uw naam en tovenaarsnaam (DKR liken helpt.) naar hallo@dekleinering.be en wie weet kan u binnenkort de Jan zijn op familiefeestjes.

http://pietkusters.be

+32 499 183 765

hocus pocus piet

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 03 juli 2017