#5

Thomas De Vos

“Blijven spelen!”

WIE
Thomas De Vos

WAT
Boomverzorging De Beer & De Vos

WANNEER
°30.06.1984

Thomas De Vos
° Hasselt
30 juni 1984

Boomverzorging: De Beer & De Vos

1

Klimmen en trimmen.
Zagen, niet klagen.
Hoog in het bos.
Daar vind je de De Beer & De Vos.

Op een zonnige zondag klimmen met een boomverzorger, doe je niet met hoogtevrees. Thomas De Vos vormt samen met zijn partner Niels Arnauts boomverzorging De Beer & De Vos. Dit mag je op vele manieren letterlijk nemen.

3
10
5

Boom met takken

Het avontuur begon nadat ik mijn werk in de bouwsector stopte. Stil zitten kan ik niet, dus vervoegde ik een vriend die aan tuin - onderhoud deed. Ik voelde me er onmiddellijk thuis, want in het groen werken biedt een gevoel van vrijheid. Nu en dan moest er ook een boom geveld worden. We deden dit vaak met de hoogtewerker. Dit had echter zijn beperkingen, waardoor het werk niet zo vlot verliep.

11
45
13

Al snel leerden we dat er andere mogelijkheden waren. Bijvoorbeeld: je kan de boom beklimmen en hem zo gecontroleerd snoeien. Met katrollen en touwen zorg je er dan voor dat de takken rustig naar beneden komen. Zo verkleint het risico dat je met de vallende takken van de boom iets stuk maakt. Een gemiddelde tak weegt al snel enkele tientallen kilo’s. Stel je voor wat dit kan veroorzaken als je hem op 15 meter hoog gewoon afzaagt en naar beneden laat vallen.

12
59
17

Deze manier van werken vergt klimtechnieken, sterkteleer en boomkennis. Mijn aandacht was geprikkeld en ik begon te studeren. Bomen spreken tot mijn verbeelding, mijn werk werd mijn passie. Ik ging mijn eigen weg en liet het tuinonderhoud voor wat het was.

In 2014 behaalde ik het diploma European Tree Worker, een Europees erkend diploma. Hiermee bewijs je alle technieken en veiligheidsvoorschriften onder de knie te hebben om een boom al klimmend te verzorgen. In Limburg zijn er maar 4 ETW’ers. Er zouden er meer mogen zijn, want dit komt de bomen enkel ten goede.

14
46
15

Chirurg

Ik keur, snoei, zaag, vel, verzorg en doe risicoanalyses. Kortom ik ben GEEN boomchirurg, dat bestaat niet. Het is een term die niet meer gebruikt wordt. Vroeger dacht men dat een boom met een schimmel genezen kon worden. Maar de toen gebruikte technieken zijn intussen achterhaald.

58
25

Ik wil iets cool laten zien, maar het is niet het juiste seizoen. Ik zal het dan maar gewoon vertellen.

Mama's kindje

Beuken zijn schaduwminnende bomen. Doordat ze al het zonlicht innemen zegt men wel eens dat ze de laatste bomen in het bos zijn. Je vindt dan ook geen andere bomen onder een beuk. Dit vormt een probleem voor het beukennootje dat onder de moederboom ontkiemen wil.

29
26

De natuur zocht en vond een oplossing hiervoor: de rodekoolzwam. Deze zwam/schimmel gaat ondergronds een verbinding aan tussen het zaadje en de boom. Zo wordt babybeuk rechtstreeks gevoed door moederbeuk en kan het toch groeien.

18
20
23
60

Kogelvrij

"A million ways to die while being a tree worker." Het zaagblad van een Stihl wordt dagelijks geslepen en roteert aan een snelheid van 10.000 toeren per minuut. Het overzagen van je dikste ledemaat is slechts een kwestie van seconden. Het dragen van een kevlar broek is dus een must. Bij het in contact komen met het zaagblad rafelt de kevlar de zaag op. Onmiddellijk stoppen doet het niet, maar het voorkomt erger.

32
34
42
35

Koord

Klimmen doen we steeds met 2 touwen. Eentje heet de accessline, de andere is de workline. Beiden hebben een eigen functie. De accessline of toegangslijn dient om de boom te beklimmen. De workline dient om effectief aan het werk te gaan. Je werkt maar met 1 lijn. Zo is er steeds een touw vrij en kan er bij een noodsituatie een redding uitgevoerd worden door een collega.

36
38
40
30

Hoe was jouw weekend.

Met de intercom is het mogelijk om direct te communiceren met de boom. Zo kan de boom zelf aan geven waar het niet goed zit. Wat ook handig is, is dat je tijdens het klimmen en zagen kan praten met je collega.

41
43
47

Eerst heb je geen vertrouwen in het materiaal, maar er zijn veel meer redenen om geen vertrouwen in jezelf te hebben.

48
61
57

Een beuk van 40 meter hoog is tot nu toe mijn hoogste beklimming. Het komende jaar staat er ook veel werk in het buitenland op het programma. Hopelijk wordt dit record verbroken.

6

Conclusie: snoeien laat je over aan de goeien. Een boom moet je koesteren, en De Beer & De Vos helpen je hierbij

Thomas De Vos: 0488 83 85 43
Niels Arnauts: 0477 38 11 06

62

+32488838543

Pastorijstraat 41
3500 Hasselt

Boomverzorging Thomas

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Alexander Van Den Born Alexander Van Den Born

GEPUBLICEERD 02 maart 2015