WIE
Jolien Dirix

WAT
D!NG Magazine

WANNEER
°03.03.1988 — Diepenbeek

1

Jolien wou altijd al kunstenaar worden. Naar eigen zeggen had ze er de pretentie niet voor. De nieuwe Luc Tuymans, maar dan met tieten.
Jolien praat meer dan de gemiddelde kunstenaar, veel meer. DKR weet ondertussen welke kleur haar onderbroek heeft en dat Jolien een online kunstenmagazine begon: D!NG.

2
3
5
7

Sint-Lucas fangirl

Ik ben in Diepenbeek geboren, hoewel daar geen ziekenhuis is. Mijn gezin kan je als creatief omschrijven. Mama heeft keramiek gestudeerd in Gent en papa is creatief therapeut. Zelf vind ik niet dat ik zo creatief ben, eerder “out of the box”.
Het werd met de paplepel binnen gestoken, dus in het middelbaar ging ik Vrije Beeldende Kunst volgen in Genk. Na het middelbaar werd het Sint – Lucas in Gent. U raadt het: een kunstschool!

8

Ik had te veel keuze en eigenlijk had ik geen echte keuze gemaakt, dus ging ik mama achterna. Keramiek en glaskunst werd het dat eerste jaar. Niet per se de beste keuze voor mij want na een jaar stopte ik ermee.

De vier jaar erna heb ik in het Sint – Lukas (met een k) in Brussel doorgebracht. Fotografie. Wel afgemaakt deze keer!

Ik heb het eerste jaar heel veel in het donker gezeten.

9
10

Kunstenaar leek me thé way to go. Weer naar een ander Sint – Lucas, deze keer in Antwerpen. Eén jaar “Master of Research in Art & Design”. Zelfbewust kan je me wel noemen, want het was niet mijn d!ng. Ik heb één heel jaar onderzoek gedaan naar mijn ene kunstproject en verloor me in de details. Best geen geld proberen te verdienen met kunst.

Ja ik ben heel zelfbewust. Ik vind dat ik niet mooi lach, dus doe ik zo een half lachske.

11

Nog was ik niet klaar na dat jaar. Wat papa deed leek me wel wat. Weer dat verdomde zelfbewustzijn dat de kop opstak want ook dat was het niet. Ik kon precies zelf therapie gebruiken, bleek niet zo emotioneel stabiel.

Ondertussen werkte ik ook als manager in een vintage winkel én moest ik mijn vriend tevreden houden. Druk druk druk!

12

DAS DING

Met studeren had ik het gehad na al die jaren. De kunst bleef roepen. Mijn kunstenaar vrienden bleven ook roepen: dat er geen platform was voor hen als “beginnelingen”. Ik ontdekte dat mijn grootste talent en drijfveer was mensen helpen, mensen samen brengen.

D!NG was de oplossing voor dat alles! Een online kunstmagazine waarin onder andere mijn vrienden en andere jonge kunstenaars hun kunnen laten zien.
De naam D!NG? Ik had een trui aan met “Dingo” op. De 'o' zat verstopt achter mijn jasje. In de les psychobiografie ging het over “Das Ding”. Et voilà!”

13
14

Je m'en fous

In 2013, ergens tussen studies creatieve therapie, oude kleren verkopen en quality time met het vriendje door, kwam D!NG er.
Na 2 jaar als manager tussen de oude kleren, wou ik meer tijd in D!NG steken. Weg met de job en “we zien wel”.
Ondertussen doe ik dat “we zien wel” al één jaar en steek ik het merendeel van mijn tijd in D!NG.

Het zou tof zijn moest D!NG een internationaal magazine worden dat toch lokale issues blijft uitbrengen.

Echt zelfstandige worden is nog een te grote stap omdat ander freelance werk wat op zich laat wachten. Dus vrijwilligerswerk! Liever een vrijwilligersvergoeding dan een loon. Da’s makkelijker voor de belastingen.

16

Ik wil ook niet de barmhartige Samaritaan van Hasselt zijn, hé!

17

Handen op de rug en instemmend knikken

D!NG en ik overleven op projectsubsidies (en allicht op de centen van de vriend). Die subsidies worden gebruikt om inderdaad projecten op poten te zetten.
Eén van die projecten is de tentoonstelling “The Way We Look At The Other Space”. Niet iedereen (buiten onze trouwe lezers) leest immers graag. D!ngen kijken in 4D is leuker.
De tentoonstelling loopt van 22 november tot 13 december 2015 in Z33. Ja, je hebt het openingsfeestje gemist. Je kan wel nog komen kijken naar de kunst van onder andere Jorden Boulet, Han Decorte en Eva Gheysen.

18
19

Ik heb met al die kunstenaars even gezellig gekletst en hen persoonlijk uitgekozen om werken voor de tentoonstelling te maken!
Rodrigue Mouchez bijvoorbeeld vindt een water kokende waterkoker (merk onbekend) kunst. Wij bij DKR snapten het niet. Dat is blijkbaar de bedoeling.

Mijn probleem is een beetje dat ik nog niet genoeg op mijn strepen sta. Alles wat gemaakt is "in mijn opdracht” is goed gelukt. De rest vind ik minder.
Het was wel een heel leerrijke ervaring. Zonder Z33 en mijn familie was het hoe dan ook niet gelukt om de tentoonstelling op poten te zetten”.

Familie is er altijd.

15
20
21

D!NGSKE

Wil jij een theetje gaan zetten en is je waterkoker stuk? Tot 13 december 2015 (deze zondag) kan je de tentoonstelling van D!NG gaan bewonderen.
En voor de liefhebbers van “kunst”: Jolien geeft een catalogus van de tentoonstelling, een papieren editie van het magazine en een rondleiding op de tentoonstelling helemaal GRATIS weg! Dat heeft Luc Tuymans nog nooit gedaan, durven wij wedden.
Dus mail je naam naar hallo@dekleinering.be en wie weet win je eindelijk eens iets.

22
23
24

DING MAGAZINE : http://issuu.com/ddyeux

http://dingmagazine.com/

Like ons op d!ngske

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 08 december 2015