#50

Maarten Wouters

“Mijn mama durfde lang niet te komen kijken.”

WIE
Maarten Wouters

WAT
MMA-Fighter

WANNEER
°23.01.1989 - Waterschei

6 weken geen alcohol drinken om dan op 5 minuten tijd iemand eens goed ongestraft af te smeren. T’is eens iets anders dan bier en tieten!
Of: wat ne mens moet opofferen om één van de beste MMA vechters te worden.

1

Jackie Chan

Maarten Wouters is 28 jaar, heeft informatica gestudeerd en had daar toen niet zo geweldig veel goesting in, omdat hij liever veel werkte.
Zo, nu we dat gehad hebben, down to the good stuff!
Na enkele jaren capoeira gedaan te hebben, vond Maarten dat het tijd was om wat meer uitdaging en competitie aan te gaan.

“Thuis hadden ze niet graag dat ik zou gaan boxen, dat was veel te risicovol en agressief. Ik ben dan op mijn 20e begonnen met MMA (Mixed Martial Arts). Wisten mijn ouders veel dat dat eigenlijk nog veel erger was!”

MMA, dan denken wij aan Jackie Chan die vliegen staat te vangen. U waarschijnlijk eerder aan die nacht dat u veel te lang op bleef om Conor MCGregor mots te zien krijgen van Floyd.

“Wat niet mag in MMA is vingers in de ogen, bijten, krabben, in de ballen sjotten, op het hoofd stampen. Alhoewel dat laatste in Japan wel mag.”

Mag dus wel: AL de rest, onder andere iemand zijn arm breken of een knieke kapot stampen.
En u was fier dat u Crossfit vol hield…

3
4

Zo vrouwen die MMA vechten, da’s echt nie aantrekkelijk.

25
6
13

Droog staan

Maarten vecht in de ‘Welterweight’ klasse, de mannen van 70 tot 77 kilo.
En hoe werkt dat, u voorbereiden voor een wedstrijd?

“2 weken voor de wedstrijd drink ik 4 liter water per dag. Die eerste week begint dan ook mijn dieet. Ongeveer 100 gram koolhydraten per dag en geen vetten , voor de rest vis, kip, broccoli… Zaterdag en zondag van die week drink ik 8 liter water op ne dag en pak ik veel zout binnen om vocht op te houden.
Op maandag van de 2e week zakt mijn eten naar 50 gram koolhydraten op een dag en geen zouten, zodat ik ga flushen (water afstoten). Ik bouw mijn water inname dan af. Op donderdag mag ik geen vast voedsel eten en op vrijdag mag ik niks eten of drinken tot ze mij gewogen hebben.”

Na zo een twee weken is Maarten een dikke 9 kilo kwijt. Wie dacht dat ze ook effe een dieet gingen starten, wait for it!

“Voor de weging begin ik met badjes nemen. Een kokend heet bad, zodat ge net niet verbrand, met 1 kilo zout in en ik smeer mij in met "sweet sweat" om extra te zweten. Dan kom ik uit bad, schraapt iemand mij helemaal af, en begin ik daar opnieuw mee. Zo een keer of 5. Ik verlies een kilo per bad.”

En dan moet Maarten dus tussen de 70 en de 77 kilo wegen. Droog staan noemen ze zoiets. Afzien kan ook.

“Na de weging tot een paar uur voor de wedstrijd begin ik bij te wreten, tot ik ongeveer 90 kilo weeg. Heeeeeeel veel drinken en eten gelijk een varken. Pasta, rijst, vlees, zoveel mogelijk koolhydraten, niks wat te vettig is want dat ligt op uw maag als ge vecht.
Da’s nie vals spelen, iedereen doet da!”

Dit dus ongeveer om de 2 maanden, 2 weken aan een stuk. Oh ja: en geen alcohol.
Juist, wij houden het op zwaargewicht pintjes heisen.

14
15
24
8

Mijn mama durfde lang niet te komen kijken.

7

KRAK

Ondertussen is Maarten wel bij de top MMA vechters van Europa. Niemand wil zelfs nog tegen hem vechten omdat hij te snel en te goed is.

“Ze vinden niemand meer in mijn gewichtsklasse die wil vechten tegen mij. Ik werk dat allemaal af binnen de eerste ronde, da’s ongeveer binnen 5 minuten. Normaal is het drie rondes van 5 minuten.”

Wat is de ergste blessure die Maarten een ander op 5 minuten al heeft aangedaan?

“Ik heb 1 keer iemand zijn elleboog kapot getrokken. Ge hoorde dat knakken als een kippenboutje. Nee, ik voel mij daar niet schuldig over. Die kerel had afgetikt zodat ik hem los zou laten en toen heeft hij mij nog eens geslagen. Da’s erom vragen!”

Uiteraard...

En zijn eigen ergste wonde?

“Ik heb mijn eigen hand eens gebroken omdat ik te hard op iemand zijn voorhoofd sloeg.”

20
3

In submission nie aftikken, das gewoon uit fierheid. Of om los te komen.

9
10

Niemand wil nog vechten tegen mij.

2

Frangipane

Wie denkt dat Maarten poen schept met vechten, is eraan voor de moeite.

“T’is hier niet Amerika of de T.V. e. Die mannen zoals Mayweather en McGregor, die worden serieus gesponsord, daar komt veel volk op af. Hier is dat beperkter en moet ge uw eigen sponsors vooral vinden.”

Maarten doet het vooral voor de sport en de uitdaging.

Bijna heel het jaar sporten als een beest, om de 2 maanden 6 weken geen alcohol, leven gelijk een pater en niet eten wat ge wilt. Dedication!

Maartens favoriete eten om mee te zondigen?

“Winegums, franchipanne, pizza en pasta.”

Going wild there!
Maar Maarten heeft wèl veel trofeeën, een hele grote gouden riem en wij willen hem niet boos maken. Dat dan weer wel!

16
17

Ene vechter mag nie meer mee doen. Die trekt knieën kapot.

21
22

Wedstrijd

Wilt ge tenminste kunnen doen alsof ge een MMA vechter zijt? Wel, buiten rond lopen in een trainingsbroek, kan er nu ook een T-shirt van MMA - Maarten bij komen.
Plus: Maarten geeft een uur gratis training weg. Even stoppen met uw Crossfit gezwets en kom echt stoer doen: mail naar hallo@dekleinering.be. Uw social media feed zou er al heel wat stoerder uit zien...

Like, of meppen.

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 27 november 2017