#34

Maarten Ruelens

Maarten Ruelens “frut vaneen”

WIE
Maarten Ruelens

WAT
Ridder bij Rock Herk

WANNEER
°22.05.1982

Sinds 2010 is Maarten aan het werk als zelfstandig architect. Meer dan tien jaar werkt hij op vrijwillige basis bij Rock Herk. Nooit aan het werk en altijd aan het werk. Omdat hij het gewoon graag doet. Passie in een mens, dat ziet DKR graag. Wij gingen het terrein alvast inspecteren onder begeleiding van Maarten en z’n stalen ros.

1
3

Maandagochtend. Bah. Maar de zon zit mee dus ons goed gemoed ook. Wat dagdagelijks fungeert als voetbalkantine leidt ons nu naar de geïmproviseerde kantoren van het team achter Rock Herk. Hier treffen we Maarten, die al zo’n veertien jaar lang werkt voor Rock Herk en nu als Creatief Directeur ook “het praten” voor zijn rekening neemt. “Eerst hielp ik vooral met slepen en sleuren en na een aantal jaren vroeg de organisatie om in de Raad van Bestuur (ook bekend als de Ronde Tafel) te komen. Daar hebben ze intussen wel spijt van gekregen.”

22
23
28

Rock Herk werd in 1983 opgericht vanuit de Herkse jeugdraad door Marc Croes en Guido Ector. Rock Herk groeide uit van een klein festivalletje tot een volwaardig alternatief muziekfestival, bekend om de vooruitstrevende line-up en unieke sfeer.

“2012 was het belangrijkste moment voor Rock Herk, volgens mij toch. We besloten toen voor het eerst inkom te vragen, in een poging onze toekomst op lange termijn wat te verzekeren in een sterk veranderend festivallandschap. Dat jaar hadden we ook nog eens extra geïnvesteerd in verbeteringen in logistiek, programmatie, promotie, noem maar op… We hebben toen veel geld uitgegeven en net die doorslaggevende editie heeft het twee dagen lang geregend.“

Na die horroreditie ging de organisatie nog een jaar verder, maar de financiële tekorten waren te groot en de moraal te laag. Veel mensen gaven er de brui aan, maar Maarten wilde doorgaan. Insert violins.

“Ik heb toen gezegd dat ik er nog voor wilde gaan als we een oplossing zouden vinden. Samen met een paar enkelingen - instant gebombardeerd tot de Ridders van de Nieuwe Orde - hebben we samengezeten en besloten om Rock Herk op eBay aan te bieden. Daar zijn wat reacties uitgekomen, waaronder een van Kristof Schurmans. “

Deze zakenman uit het Genkse zit sindsdien als zakelijk verantwoordelijke aan de Ronde Tafel. Samen met Kristof kwam het team op het idee van een crowdfunding-actie. Met succes, want sinds de campagne “We Are Rock Herk” is de positieve vibe weer volop aanwezig, zowel onder de medewerkers als het publiek.

2

Het mooie aan Rock Herk is ook dat het een heus volks gebeuren is. Het team dat achter het festival staat is één grote familie. Maar ook tijdens het festival willen ze niemand uitsluiten. Zowel de fervente rockers als de kinderwagens zijn welkom. Wie er thuis mag blijven? “Mensen met een slecht karakter.” Amen.

6
7
8
9

Heet van de naald

Ja hoor, wij hebben elk hoekje van het terrein bestudeerd, elk geurtje waargenomen en goedgekeurd! De camping is flink uitgebreid, inclusief een ecologisch slaapgebeuren, de KarTent. Er is vers gemaakt ontbijt (het mamaatje van Maarten en haar vriendinnen komen dat zelf klaarmaken!), er zijn douches,…

“We gaan elk jaar voor meer beleving. En ook in de eetstanden maken we een grote stap dit jaar: een 15-tal foodtrucks komen hun culinaire kunstjes tentoonstellen op de Foodtruck Boulevard, inclusief 2 vegetarisch/veganistisch standen.” Yeah, baby!

Het hele terrein is ook omgegooid, dus nee: afspreken aan dat ene paaltje rechts van de main stage of aan de tweede boom links van de club zal niet meer lukken.

“Zonder het terrein echt uit te breiden hebben we met de nieuwe indeling van het festivalterrein meer capaciteit. We mikken op een 5000-tal bezoekers per dag.”
En de weersvoorspellingen zien er fantastisch goed uit, dus…

10
11
12
13

Music was my first love

Maartens grootste drijfveer is de liefde en passie voor muziek. Insert violins again. “Muziek is heel emotioneel voor mij. Des te harder ge de muziek onder uw huid voelt kruipen, des te interessanter ik het vind.”

En Rock Herk stond zelf aan de wieg van die liefde. Een romance zoals we ze nog weinig zien, dunkt ons. “Ik moet 14-15 jaar geweest zijn en stond naar de Satanic Surfers te kijken, op Rock Herk! Een gast in het publiek pakte mij op en gooide mij in de menigte. Dat was het sjiekste wat ik ooit heb meegemaakt, en sindsdien ben ik dus zot van muziek en festivals.”

Als het van Maarten afhangt wordt de line-up van Rock Herk nog alternatiever. Mogwai staat al jarenlang op zijn persoonlijk verlanglijstje, dus bij deze: allerliefste mannen van Mogwai, kom af hé!

14
15
16

Symboliek en al

“Deze tattoo is erg symbolisch ja, het heeft te maken met 2012. Ons campagnebeeld van dat jaar was een zwarte piramide gevormd met ballonnen. Daan Linsen (mede-Ridder van de Ronde Tafel en creatieve geest) en ik spraken af om samen die zwarte driehoek te laten tatoeëren. Maar met alles wat er zich toen heeft afgespeeld, hebben we dat idee maar even van de baan geschoven. Nadat we er terug bovenop waren kwam het idee weer in mijn hoofd spelen. En na een geweldige editie vorig jaar vond ik het een goed moment om hem te laten zetten.”

4
17
18
19

De schrale aap uithangen is de motivatie

Zoals het een goed festival belieft, zijn er enkele tradities die jaar na jaar in ere gehouden worden. Het beste voorbeeld van zo’n mooi ritueel is De Grootste Schandefuif Ooit op zaterdagnacht. “Tegen half vier – vier uur hebben alle medewerkers zo goed als gedaan met werken. En dan begint het pas hé. Vorig jaar werd ik om 7 uur ’s morgens op een of ander tentje teruggevonden, volledig onder de uiercrème…” De stage manager van het hoofdpodium (DKR blijft professioneel discreet) zat daar voor iets tussen.

20
21
24
25

Info

Rock Herk
15 & 16 juli 2016
Festivalterrein Harlaz-Olmenhof

Tickets:
Vrijdag: 24 euro
Zaterdag: 28 euro
Combi: 36 euro

26
27

Win! Gagnez!

Naast bovenvermelde activiteiten is de heer Ruelens ook een fervent verzamelaar. Naast een hoop postzegels bergt zijn huis één van Vlaanderens grootste dildo-collecties. Wij mochten helaas geen dildo weggeven (er zijn grenzen), maar wel een duo-combi-ticket voor Rock Herk! In het kielzog van Waldo hebben wij op één foto een dildo verstopt. Kan jij de dildo spotten? Mail dan zo snel mogelijk naar hallo@dekleinering.be en wie weet sta jij dit weekend naast ons een hyperkinetisch danske te placeren!

http://www.rockherk.be

Festivalterrein Harlaz-Olmenhof

We are DKR

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Stien Carlier Stien Carlier

GEPUBLICEERD 13 juli 2016