#20

Sinterklaas

“Ik wou bisschop worden”

WIE
Sint-Nicolaas

WAT
Goedheiligman

WANNEER
°280 na Christus — Pataras

Dankzij "Dag Sinterklaas" (dé favoriete serie van ieders kindertijd) kreeg Vlaanderen een inkijk in de goed geoliede machine achter 6 december. Sint Nicolaas de Bisschop, aan het hoofd van deze multinational, blijkt een zonderling die er jaar na jaar in slaagt zijn bedrijf aan te sturen zonder enige wijziging in visie of strategie. De groeicijfers zijn dan ook navenant, bewijst immers het tekort aan Legoblokjes. Maar of hij belastingen betaalt?

DKR mocht langs gaan, de Sint hield het kort.

20
21

Ik ben onsterfelijk, wist ge da?

Van kindsbeen af wist ik dat ik Bisschop wilde worden, het was een soort buikgevoel. Mijn leeftijdsgenoten hielden zich bezig met muziek, sport en het andere geslacht. Ik hield me liever afzijdig, bracht veel tijd door in bedevaartsoorden en liet me inspireren door geestelijken van die tijd.
In die periode droeg ik in grote lijnen de kleren die ik vandaag draag. Voor mijn gewaad liet ik me inspireren door de natuur. Ik was klaar voor het geestelijke leven en wachtte enkel nog op een teken. Dit kwam er op mijn 24ste, toen mijn eerste witte baardharen net tevoorschijn kwamen.

22
23

122 PK vs één paard

Help mij hier effe, ik heb me net vastgereden en moet hout gaan halen. Op een zondag krijg ik niemand van mijn medewerkers gemotiveerd, zelfs een paard riekt dat het zondag is. Ik raad je dan ook af om je op een zondag in een paardenwei te begeven.

1
2
3

Een zondag kan even koud zijn als een weekdag en een centrale verwarming vraagt te veel onderhoud voor de korte periode dat we hier verblijven. We houden ons dan ook warm met zelf gekliefd hout.

4
5
6
7

Hobby

(Geïrriteerd) Natuurlijk heb ik een leven buiten mijn werk! Een man van mijn omvang en bekendheid kent namelijk veel mensen.
Je moet weten dat ik hier ook al even rond loop en mij zowat elke hobby eigen heb gemaakt die er te vinden is.

8
9

Ik kan je vertellen dat mijn 2 oudste hobby’s chocolade pasta en witte kippen zijn.

10

Nu we het er toch over hebben, toevallig zat er enkele weken terug een belachelijke bijlage over chocoladepasta in jullie lokale krant en kon ik mij alleen maar afvragen: waar is mijn chocoladepasta in deze selectie?

Moest je het niet weten, het perfectioneren van een chocoladerecept neemt meer tijd in beslag dan één mensenleven. Dit maakt het voor een sterveling onmogelijk om nog maar in de buurt te komen van de volmaaktheid van mijn chocoladepasta.

Was het een journalistieke fout of hielden ze me bewust uit de wedstrijd om de rest ook een kans te geven? Ik ben er nog niet uit, het artikel ontbrak duiding omtrent deze kwestie. De redactie mag dan ook een bezoek van me verwachten.

11
12
13

wat doet de Sint, pakweg, in Hasselt?

Het is al even geleden dat de Sint voor het eerst naar Hasselt kwam.
De stads voorliefde voor Jenever, de verbindingswegen naar grootsteden zoals Brussel, Luik en Antwerpen en de logistieke rol van het Albertkanaal, zorgen ervoor dat de Goedheiligman ieder jaar weer naar Hasselt terugkeert.
We horen u al zuchten bij het aanhalen van de E313 en E314, maar deze blijken uiterst efficiënt tijdens de daluren, tussen elf uur 's avonds en zes uur 's morgens.

18
19

Stilte voor de storm

Kijk, er bestaat niet zoiets als Google Maps om de snelste route tussen alle daken te berekenen. Je kiest op voorhand het hoogste punt van een stad. Liefst een kerk, dan blijf ik binnen mijn eigen context.

14

Vervolgens begin je met alle daken te nummeren en er coördinaten aan toe te voegen. Ik herinner me nog goed, de eerste keer was het pure wiskunde en nam het werk gerust enkele dagen in beslag.

15

Doorheen de tijd ontwikkelde ik hiervoor een extra zintuig. Het verwerken neemt nu nog slechts een uurtje in beslag. De nieuwste computers kunnen zelfs niet aan me tippen.
In ieder geval, ik heb nu meer vrije tijd en dan durf ik al eens incognito de binnenstad in te trekken. Maar een alerte sterveling zal me altijd blijven herkennen.
Ik verkies dan ook café Het Kerkhof aan het kerkhof. Ze kennen me hier, staren me nooit vreemd aan en stellen geen vervelende vragen. En laat me nu van mijn pint en wortel genieten! Schol!

16
17

Hoor wie klopt daar?

De Sint heeft nog even tijd in zijn drukbezette agenda om op 5 december 2015 brave én stoute kinderen in hoogsteigen persoon te bezoeken.
Zijn Pieten komen ook mee. U mag kiezen in welke huidskleur.
Wil je dus de Sint voor één keer langs de voordeur laten binnen komen? Stuur dan je naam naar hallo@dekleinering.be en wie weet eindig je nog in de zak van Sinterklaas.

EDIT: MAARTEN DE GRUYTER WON HET BEZOEK, PROFICIAT.

Brave kinderen liken DKR.

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Alexander Van Den Born Alexander Van Den Born

GEPUBLICEERD 18 november 2015