#16

Flamenco Garcia

“Moet ik pasta maken?”

WIE
Sandie Garcia Gonzalez

WAT
Flamenco Garcia

WANNEER
°07.08.1977 - Genk

18

Met Spaanse roots kon ze niet anders dan een voorliefde hebben voor lawaai en bollenkleedjes. Flamenco was dus een voor de hand liggende keuze.

2

Van uw zus moet ge het hebben

Mijn zus Linsey en ik hebben, toen we klein waren, enorm veel hobby’s getest op aandringen van onze Italiaanse mama die een beetje zot werd van onze Spaanse furie. Ballet vonden we saai, turnen was niks voor ons en bij majorettes moesten we met stokjes draaien, dus haar laatste hoop was ons naar een flamenco les sturen.
Die lessen vonden plaats op de zolder van de lokale Spaanse club. Beetje vreemd, maar we mochten bloemen in ons haar steken en flamboyante kleren en hakken aandoen. Wij waren tevreden en ermee vertrokken!

5
10

We zijn begonnen met flamenco toen we 8 en 5 jaar waren en doen het nog steeds. Linsey en ik bleven ook altijd als enigen van een hele groep meisjes over en we volgenden jaren lang lessen bij Federico Ordoñez en Victoria Rosalen.

6
8

Iedereen begon ons wat te kennen en te vragen voor feesten enzo. Uiteindelijk mochten we auditie doen om op te treden op het personeelsfeest van de bank waarvoor ik werk (ja, Sandie heeft ook een job waarbij ze echte kleren moet aandoen). Dit zou een feest zijn voor ongeveer 5.000 man met het symfonisch orkest van Night of the Proms. Toen het zover was, heeft Linsey me dat alleen laten doen, want zij was geopereerd aan haar voeten. Niet zo plezant, maar het is wel goed gegaan. Van zussen moet ge het hebben!

11

Bollen

Les gaan geven werd eigenlijk de logische volgende stap. Ik gaf al veel workshops en de vraag bleef komen, dus ben ik Flamenco Garcia begonnen. Ook wel handig want dan kwam iedereen naar mij in plaats van dit ik altijd ergens anders les gaf.
Dit jaar in februari kwam ik in aanmerking voor een stroomsubsidie van de provincie Limburg, subsidies die worden uitgereikt aan kunstenaars en creatievelingen. Van de honderden kandidaten bleef ik met zes anderen over en heb ik dus geld gekregen. Daarmee ben ik dan maar gaan dansen in Sevilla....
Danscursus flamenco gevolgd dus, als bijscholing. Het is ook belangrijk dat ik mezelf blijf bijscholen.

13
14

Ik geef heel graag les, niet alleen omdat ik mensen dan iets kan leren, maar vooral omdat de samenhang tussen die leerlingen zo schoon is. Bijvoorbeeld een groep van mijn leerlingen gaat samen naar de stoffenmarkt, koopt daar 25 verschillende bollenmotiefkes en maakt daar hun eigen flamenco kleed van. En die zijn content! Geweldig!

17
16

Ik hou het bij bollen.

19

Ja, bollenmotiefkes zijn echt wel belangrijk bij flamenco kleding. Dat zit erin, dat is typisch Spaans. Het moet opvallen hé. Die kleding evolueert wel wat in stijl, van vroeger pufferig naar nu zo strak dat je bijna niet kan bewegen, maar bollen blijven! En bloemen, veel bloemen, nepbloemen.

Mamaskindje

Mijn mama maakt bijna al mijn kleding. Heel vaak die voor de shows ook.
Die schoenen zijn speciale schoenen, met nageltjes onder de tenen en hak. Lijkt helemaal niet op tapdansschoenen.
De vloer moet ook goed klinken. Mijn man zorgt ervoor dat voor iedere les (4 keer per week) 50 m2 houten vloer ligt.

15
20

Castagnetten heb ik eigenlijk het liefst in kunststof, dat klinkt beter dan houten. Castagnetten klinken ook pas goed als je ze even bespeeld hebt. Ze zetten zich echt naar uw hand en uw manier van spelen. Castagnetten uitlenen doe je niet.

12
22

Flamenco is een van de meest mannelijke dansen. Heel krachtig!

23
24

Eens proberen?

Het lessenprogramma van Flamenco Garcia begint met initiatielessen op zaterdag 26 september 2015 om 16u (beginners kinderen) en zondag 27 september 2015 om 10u30 (beginners volwassenen) in de Evenementenhal van Zonhoven.

25

Wilt ge iets winnen?

Als je graag wat ritmisch rond stampt op een houten vloer, stuur ons dan een mail naar hallo@dekleinering.be. Sandie geeft een workshop flamenco dansen voor 5 vriendjes of vriendinnetjes weg. Mannen, het schijnt dat flamenco heel krachtig is, dus in plaats van kleiduifschieten moeten jullie dit misschien eens doen.

27
28
29
31

Bakje vanille en
chocolade met nootjes
en slagroom aub!

http://www.flamencogarcia.be

0479 23 74 56

Dansen en liken.

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 21 september 2015