We vatten het even kort samen: Stef is Pip’s, Pip’s is thee en thee is Stef.
PIP'S = STEF + THEE. Pure wetenschap, tot hier.
De grove thee van Pip’s komt in 19 verschillende smaken. Ja, klassiekers zijn aanwezig maar nog interessanter zijn de eigen mengelingen. Pip’s is jong en hierdoor vind je het nog niet overal. Elke nieuwe dag dient er toe theedrinkers te bekoren en niet-theedrinkers te overtuigen met Pip’s!
Gaan groentenshakes je redden?
“Van alle slechte dingen die er in de wereld gebeuren? Nee, ik denk het niet. Maar we doen ons best.”
Eigen recept:
Komkommer, blauwe bessen, goji bessen, boerenkool, gember, groene kool, citroensap, peterselie, bijenpollen.
Theedik kijken
Mijn eerste herinnering aan de opstart van Pip’s is het boek van Napoleon Hill - Think and Grow Rich. Hij schreef dat je bij het opstarten van een zaak je even moet zien welke elementen er al voor handen zijn. Wat ligt er al op tafel?
Met dit in het achterhoofd ben ik thuis in de kelder gestart met een vooronderzoek. Mijn vader heeft heel wat ervaring met het verpakken van voedsel en ik combineerde dit met mijn liefde voor thee. Koffie zou je ook kunnen overwegen, maar de concurrentie leek me er veel harder. Thee is op creatief vlak ook 10 keer interessanter, het palet aan smaken en ingrediënten biedt een zee van mogelijkheden.
Ondernemen om te consumeren
Thee was het ideale product voor mijn startup: mooi, lekker en natuurlijk. Ik kon geen reden meer bedenken om het niet te doen. Bovendien zijn mijn ouders ook zelfstandig geweest, het zit in het bloed. Variëteit, vrijheid en zelfstandigheid zijn waarden die ook mij aanspreken.
Er kwam beweging in de zaak en ik werd overrompeld door al het werk. Maar de belangrijkste stap was gezet en ik kon me opnieuw de vraag stellen waarom ik het doe. Het antwoord is simpel: van Pip’s een sterk merk maken en van hieruit iets terug doen. Ik verzin maar wat, een project starten rond onderwijs. Niet om Pip’s in een goed daglicht te plaatsen, maar omdat je als ondernemer een maatschappelijk belang moet/kan verdedigen. Ondernemen om te consumeren, hier ligt voor mij geen voldoening.
De weger
Het hart van Pip’s? Het bedrijf. We kunnen tot op 1/10 van een gram wegen en zo elk zakje thee perfect vullen, hierdoor is er weinig tot geen verlies en stijgt het rendement. Er is een grote en kleine weger, het zijn Ishida’s uit Japan. ishidaeurope.com
De overwrapmachine
Onze Whole Leaf Tea, of grove stukken thee, verpakken we in theezakjes. Als we ze willen aanbieden in cafés en restaurants, moeten ze per één verpakt worden. Overwraps zijn hiervoor ideaal, bovendien behouden ze zeer goed het aroma van de thee. Met deze machine maken we ons assortiment compleet en kunnen we voor iedere doelgroep gaan.
De verpakkingsmachine
Deze moet grove stukken thee verpakken in een zakje, het goede is dat deze machine maar 50 slagen per minuut kan. Zo voorkom je dat de grote stukken thee voor een opstopping zorgen. De verpakkingsmachine is samen met de weger essentieel in het productieproces.
De waarheid
Machines kopen is maar de helft van het verhaal, hiermee wil ik zeggen dat je er zelf veel mechaniek in moet steken. Goede en betrouwbare machines koop je dus niet maar maak je zelf. Afstellen, perslucht koppelingen en tandwielen vervangen vormen geen probleem. Voor het elektromechanisch gedeelte ben ik te dom :D, dit laat ik over aan een burgerlijk ingenieur.
"Verder werken aan het merk Pips en een gevestigde waarde worden binnen het thee landschap."
Tip #1
Werk je prototype zo snel mogelijk af en ga de markt verkennen. Je krijgt onmiddellijk feedback van potentiële klanten. Ik ben geen visionair, ik tracht naar de markt te luisteren en kijk of dit binnen het kader van Pip’s past.
Tip #2
Ik was niet goed op school, onbewust twijfel je hierdoor ook aan je capaciteiten als starter. Maar beiden liggen vaak mijlen ver uit elkaar, ondernemen is vooral doen. Met een academisch ingesteldheid ga je regels en stappen volgen die je mogelijk in de weg staan.
Thee koop je online
De nieuwe webshop van Pip's
shop.pips-tea.com