Anne en Manu zijn al jaren een koppel, ongeveer van toen ze hun eerste schaamhaar kregen. Ze kennen elkaar dus door en door, maar kozen er los van elkaar voor om architectuur te gaan studeren aan het Sint–Lucas in Gent . Sindsdien tekenen ze huisjes. Vroeger deden ze dat voor verschillende bazen en sinds 2014 voltijds voor hun eigen bureau Magma architecten.
Omdat ze altijd op elkaars lip moeten kijken, waren ze blij dat DKR eens langs kwam. Anne en Manu praten, soms door elkaar..
Kwispelen
Sinds we ons eigen kantoor begonnen zijn, komen mensen doelbewust naar ons voor een opdracht. Dat is fijn, want dat betekent dat ze onze stijl wel cool vinden. Onze stijl? Het is onmogelijk om onze stijl onder 1 specifieke noemer in te delen, maar als het echt moet, noem het dan een stijl die eerder warm modern is.
Vaak zie je bv. dat mensen een pastorijwoning willen omdat ze dat gezellig vinden en die kastjes zo mooi vinden. Zo werken wij dus niet. Het is zelfs zo dat wij op voorhand dikwijls al durven zeggen dat we niet gaan doen wat er van ons verwacht wordt, maar eerder gaan inspelen op de manier van leven en een huis functioneel gaan maken. Na ons eerste ontwerp zijn de klanten tot nog toe altijd content. Verrast want ze hadden het niet verwacht, maar content want alles wat ze wilden zit erin. Zolang zij dan gelukkig zijn, zijn wij blij.
Multifunctionele LAVA
Onze naam Magma Architecten komt niet van vulkanen of lava. Magma is een wiskundige term en is een niet-lege verzameling die is uitgerust met een enkele binaire operatie (DKR heeft ook gewoon Wikipedia moeten open doen). Wij werken in onze ontwerpen heel graag met deelverzamelingen of, zoals wij graag zeggen, multiplekken.
Een multiplek is een plek die zich aanpast aan de wisselende activiteiten van gebruikers en omgeving (DKR is ook hier lui: magmarchitecten.be/255631/visie ). Een ruimte in een huis moet aangepast worden aan de gebruiker, de levensstijl van de inwoners, moet zelfs voor interpretatie vatbaar zijn. Een multiplek dus. Wij passen dat nu voornamelijk toe op kleine schaal, maar we willen eigenlijk ook graag op grote schaal iets betekenen, bv. in Hasselt.
Hasselt, stad?
Wij vinden alle twee dat architecten soms eens moeten durven niet te bouwen. Wij hebben wel een sociale verantwoordelijkheid. Hasselt bv. wordt vol gebouwd terwijl een stad net leefbaar wordt door haar onbebouwde zones. Hier hebben we één stadspark. Het park is ontoegankelijk voor zijn randbewoners. Een tof bommake kan nog niet eens het park betreden zonder zich door een jungle een weg te moeten banen. Er moet net rekening gehouden worden met de omwonenden en andere mensen die hier willen komen spelen. Hoe diverser deze groep des te levendiger het park. Het park is niet juist ingericht. Diversiteit en interactie is er niet echt. Als Hasselt ons nu eens zou vragen voor een paar functionele parken, wat multiplekjes.
Voor de rest is Hasselt geweldig hoor!
Vogelen
Toen wij dit huis kochten hebben we voor onze housewarming gevraagd dat al onze vrienden een vogelnestje zouden meenemen, zelf gemaakt of gekocht. Het is geweldig om te zien dat onze professioneel creatieve vrienden de luiste varkens zijn en onze (beroepsmatig) niet – creatieve vrienden het meeste werk in die nestjes hebben gestoken. Hoe dan ook zijn al die nestjes ons geweldig dierbaar!
We verzamelen ook boeken, maar die zijn vaak heel duur.
Creatief met vouwraam
Wij willen vooral toegankelijk zijn voor onze klanten en eigenlijk voor de hele stad. Daarom hebben wij ook een vouwraam als toegangsdeur gekozen. In de zomer gaat dat open en doen we een dansje met de vinstermikken die al eens buiten komen. Uiteindelijk werkt ge als architect ook voor een deel voor de stad waarin ge leeft.
bouwen godverdomme
Magma Architecten geven één uur architecturaal advies gratis weg! Als de baksteen in uw maag niet te zwaar is, mail even je naam naar hallo@dekleinering.be en maak een kans.