#24

Ecziteria

“Zo goed als alles”

WIE
Ercan Alkan & Karen Coenen

WAT
Best riekende café van Hasselt.

WANNEER
°13.08.1981 en °10.06.1981 — Hasselt

26

"Goeie dranken en goeie muziek, da's de basis van een goei café." Dat hebben ze bij Ecziteria goed begrepen. DKR mocht 's avonds langsgaan bij Karen, Ercan en trouwe waakhond Doyle.

16
39

Ecziquoi?

Ecziteria is de vaste stopplaats voor iedereen die houdt van een stevige pint, goede muziek en een boel vriendelijk volk. Toch was het niet vanzelfsprekend voor ons om een café over te nemen. Karen en ik hadden namelijk weinig horeca-ervaring. Een stevige portie lef en durf zorgden ervoor dat we redelijk impulsief Ecziteria overnamen. En nu, 6 jaar later, hebben we er nog steeds geen spijt van!

19
23

Bij het overnemen van een bestaand café rijst al snel de vraag: moeten we de naam veranderen?

Optie A: ja, want Ecziteria had nogal een negatieve bijklank gekregen in Hasselt vanwege diens reputatie als de laatste hoop.

Optie B: nee, want hoe origineel en welluidend klinkt de naam?

Fun fact om mee uit te pakken bij je vrienden: de eerste eigenaar, Giovanni, wilde de keet Exit Area noemen. Om zijn zaak helemaal in de kijker te zetten, bestelde hij een neonverlichting. Destijds gebeurde dit nog via telefoon (hoera voor moderne technologie!) waarbij de verrassing maar al te groot was toen bij levering niet Exit Area stond te lezen, maar het fonetisch geschreven Ecziteria! Diezelfde neonverlichting van 26 jaar geleden hangt hier nog steeds te pronken achter de toog.

18

We willen met Ecziteria graag een gemoedelijke sfeer creëren waarbij iedereen welkom is. Ons publiek is dan ook heel gemengd, komende uit alle lagen van de bevolking. Bij zo'n ongedwongen, knusse sfeer kan ook onze Doyle niet ontbreken. Hij is onze trouwe waakhond die geliefd is bij iedereen en maar al te graag bedelt voor een stukje pizzakorst. Wie Ecziteria zegt denkt dan ook meteen aan onze mascotte Doyle, die iedereen graag verwelkomt.

14

"In het leven krijgt ge niks cadeau."

17
28

Moet er nog drank zijn?

Met 18 gins, 15 soorten rum, 8 whiskeysoorten, een verscheidenheid aan sterke bieren, liters frisdrank en zoveel meer, hoeft niemand hier dorst te lijden. Zo heeft ook de ginhype ons niet onberoerd gelaten. Toch begint deze -gelukkig!- te minderen. Maar als wij iets doen, doen we het tegoei: daarom krijg je bij ons geen ordinaire gin in een longdrinkglas, maar eentje met aangepaste botanicals, fruitsoorten en kruiden erbij, zorgvuldig geserveerd in je glas.

Ook van deftige cocktails zijn wij niet vies. Geen Spanje of Costa toestanden hier met parapluutjes, maar échte smaakbommen als whiskey sour of black russians. Voor diegenen die op zoek zijn naar een 'specialleke' hebben we nog iets leuks: échte moonshine in verschillende smaken. Opgepast: straffen toebak!

DKR heeft geproefd (wij offeren ons graag op) én goedgekeurd!

40
7
10

Geheime kelder

Onze drankvoorraad? Die bevindt zich in de kelder! Enig minpunt: de kelder is enkel te bereiken via een luik, net achter de toog wat bij drukke momenten vaak voor enige hilariteit zorgt. Heb je ons hier al balancerend voor een open gat pintjes zien tappen? Je hebt skills nodig om hier te werken!
Naast de uitgebreide stock valt er nog meer te rapen in de kelder. Een zendmast bijvoorbeeld. No kidding, een echte Mobistar zendmast die hier geplaatst werd en data verzamelt of iets dergelijks. Jawel, Ecziteria zit vol geheimen.

11
12

Plaatwerk

Liefhebbers van vinyl zijn hier ook aan het juiste adres. Iedere donderdag organiseren we Plaatwerk. Iedereen brengt zijn of haar favoriete platen mee en een DJ speelt die af. Hoe meer verschillende genres, hoe plezanter het wordt! Keuvelen over je favoriete platen met mede - muziekliefhebbers of het uitwisselen van vinyls? Hier met die platen!

3
42

Bij een hip café hoort een hippere aankleding. Een vriend van ons kocht een groot lot oude filmposters van een Brusselse filmzaal die hij hier te koop stelt. Originele posters gaande van Batman tot Jaws, al dan niet vertaald naar het Nederlands. Ook Paul de Krokodil -genoemd naar Paul Dundee natuurlijk- valt op. Tuurlijk is dat geen echte maar eentje vervaardigd door een taxidermist die zich na zijn uren bezig houdt met het maken van mallen van echte dieren, gevuld met een mengsel dat op polyester lijkt. Welk café kan zeggen dat er een wijfkes nijlkrokodil aan zijn muur hangt?

4

Mrs Proper

Het moet hier niet vettig zijn, liefst hebben wij een proper kot. Ik maak er mijn missie van om het hier zo schoon mogelijk te houden. Niemand houdt toch van een vies café? Meer nog, laatst kwam er een groep meisjes naar me toe met het compliment dat ze Ecziteria kroonden tot best riekende café van Hasselt. Ik ga nog wat verder kuisen!

34

"Alles wat ge na 3 uur binnen krijgt ain't no good."

31
33

Super mega awesome prijzenpakket

Ecziteria is vrijgevig en geeft 3 prijzen weg die DKR transformeert in één prijzenpakket! Wat valt er te rapen? Een (zelf te kiezen) zeefdrukprint op woordenboekpapier (zoek de vuile woordjes), een goodiebag (alweer) én een grote fles Papegaei bier (75cl)! You know the drill. Stuur je naam naar hallo@dekleinering.be.

8
36
38

Lombaardstraat 10
3500 Hasselt

Moonshine, ok.

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Evelien Geusens Evelien Geusens

GEPUBLICEERD 04 januari 2016