#55

Jordy Arthur

“#HELCHTEREN FASHION WEEK”

WIE
Jordy Arthur Vaesen

WAT
Fashion Designer

‘t Is koud. Vies koud. 0 graden om precies te zijn. Geen zon aan de lucht, grijze wolken, mist en vochtigheid. Op z’n Belgisch. We rijden een even grijze wijk op in Helchteren -da’s toch bijna Hasselt-. Daar wordt de deur geopend door een man die kleur en warmte in deze grijzigheid brengt: Jordy Arthur. Een fashion designer met een passie voor tule, upcycling en VAB-bijstand.

dekleinering_jordy_08
dekleinering_jordy_30

KAPOT

Wat een verschijning, wat een glimlach, en wat een glowing skin (skincare routine please). “Kom binnen,” een warme knuffel en een kus volgen. Jordy woont nog bij moederlief in een huisje in Helchteren. “Alles in dit huis is kapot”, zegt Jordy. Als modeontwerper maakt hij mooie dingen. Maar in zijn vrije tijd maakt hij veel kapot, geeft hij toe. Later die dag begrijpen we wat hij bedoelt. Na de fotoshoot gaat er nog een trouw bezit van Jordy kapot. Intussen stijgen we de trap op, richting zolder: part atelier, part slaapkamer - gescheiden door een bescheiden gordijntje.

dekleinering_jordy_05_1
dekleinering_jordy_03

VIRAL

Ontwerpen, patronen maken, naaien, content creëren, passen, les geven,... alles gebeurt in dit kamertje van 12m². Meer dan 250k mensen (gemeten op Instagram en TikTok begin januari 2023) volgen het reilen en zeilen van deze fashion designer. Pommelien Thijs, Merol, Shea Coulée en andere sterren van Ru Paul’s Drag Race zijn fan. Maar ‘t was niet altijd zo’n feest. “Ik ben nu drie jaar zelfstandig, waarvan twee en half jaar echt struggling as fuck.” Jordy jaagde al zijn spaarcenten, die ‘m zuur verdiende als verkoper in de Zara, erdoor en moest zelfs geld bij zijn ouders lenen.

Geen rotte frank, maar wel geloof in zichzelf en een Instagram reel die viral ging. Drie miljoen views. Da’s 3.000.000. Even veel als het inwonersaantal van Albanië. Dat zou betekenen dat elke Albanees naar Jordy zijn reel heeft gekeken. Zijt gij zo iemand die eerst moet zien en dan geloven? Hier: kijkhiernaardeviralreel.

dekleinering_jordy_01_1
dekleinering_jordy_07

JORDYBASIS

Jordy toont ons een boek waarvan de cover roept: koop mij niet, ik sta vol clichés. “Hier staat legit alles in”, zegt hij zelf. Duizenden pagina’s gevuld met patronen voor jassen, broeken, blouses, jurken, hemden... 95% van de patronen zijn gemaakt voor vrouwen. “Kledij is genderneutraal voor mij. De basissen in dit boek, pas ik aan naar mijn lichaam”, zegt Jordy. De vrouwenbasis wordt zo de Jordybasis. Dat was ook de insteek. Kledij maken om zichzelf uit te drukken. Een verhaal vertellen door gekke dingen aan te doen.

DEKEN UIT DE KRINGLOOP

Het leven is zijn catwalk, en dat is niet gelogen. Het eerste wat Jordy ons showt is een oranje jas en tas met fringes. “Gemaakt van een deken dat ik in de Kringloop in Hasselt heb gevonden”, wel gewassen verzekert hij ons. “Ik dacht die fringes aan de zijkant, daar kan ik iets mee.” En of, op Instagram keken er drie miljoen mensen naar.

dekleinering_jordy_29
dekleinering_jordy_04

“Dit is mijn manier om me uit te drukken. Het leven is mijn catwalk.”

dekleinering_jordy_06_1
dekleinering_jordy_28

NAAIMACHINE

Onze jas ging kapot onderweg naar Jordy. Of hij die even kan maken? “Natuurlijk!” Jordy kruipt achter zijn naaimachine en fixt het moeiteloos. “Het naaimachine is nog van mijn mama geweest”, vertelt hij ons terwijl de stiksels onze jas sieren. Alles maar dan ook alles wat Jordy tot nu toe gemaakt heeft, komt van zijn handen en dit 30 jaar oude toestel. “Dit is een Pfaff”, voor wie het merk wilt weten. Recent zagen we op Instagram dat Pfaff op pensioen mocht. Hij ruilde haar in voor twee nieuwe machines. “Maar ze krijgt wel een speciale plek in mijn atelier”, belooft hij ons.

dekleinering_jordy_09_1

OPEL COMBO

Zullen we de rest van de outfits buiten in een wei bij 0 graden fotograferen? Goed idee! We steken Jordy’s Opel Combo vol met zijn couture. “Swa zegt dat ik mijn batterij van de auto eens moet laten checken, maar die bolt nog”, zegt hij terwijl zijn camionette huffend en puffend start.

dekleinering_jordy_10
dekleinering_jordy_11_1

“Ik heet eigenlijk Jordy Dominique Arthur. Maar Dominique vind ik niet zo fashion.”

dekleinering_jordy_12
dekleinering_jordy_13_1

“Ik wil Harry Styles kleden op Rock Werchter 2023.”

dekleinering_jordy_14_1

LEVENSLESSEN

Jordy leert ons dat we groot mogen dromen. “Als je meer wilt, dan kan dat”, zegt hij vastberaden. “Je moet niet in een dorp wonen, huisje, tuintje, kindje. Snapt ge?” Reizen naar de USA, pop culture en een depressie gaven Jordy de positieve mindset die hij vandaag heeft. “In New York en Los Angeles voelde ik dat ik een ander leven kon leiden. Vanaf het moment dat ik in mezelf geloofde, ging het goed”.

dekleinering_jordy_15_1
dekleinering_jordy_16

FUCK BPOST

Mensen met een positieve mindset, komen ook terecht in shitty situaties. “Mijn favoriete outfit is verloren gegaan met de post”, vertelt hij met frustratie. Check hier de outfit en begrijp waarom dat kut is. “Verloren in het distributiecentrum”, liet de klantendienst weten. Jordy zat al bijna in zijn Opel Combo om het eigenhandig te gaan zoeken. “Dat gaat niet meneer”, zei een ambtenaar aan de andere kant van de lijn. “Het gaat me niet over geld. Ik wil dat stuk terug. It was one of a kind”. Als er iemand van B-post dit leest: geef Jordy zijn velours tietjes outfit terug. Hij is kwaad. (en terecht)

dekleinering_jordy_18

“Het moet nie praktisch zijn. Het is fashion.”

dekleinering_jordy_19
dekleinering_jordy_31
dekleinering_jordy_23

“Ik dacht ik wil iets met veel tule doen.”

dekleinering_jordy_24
dekleinering_jordy_17
dekleinering_jordy_25_1

VAB-INFLUENCER

Een fotoshoot, nul graden, vier outfits en één raketijsje later zijn we klaar om naar huis te vertrekken. Vijf verwoede startpogingen later zijn we met ons drieën de Opel Combo aan het duwen. “Kapot”.
Jordy had beter naar Swa geluisterd.

Dankzij superlieve mensen met startkabels raakten we terug thuis. Onderweg stak Jordy nog een lofzang af over VAB. *“Ik wil influencer worden voor VAB”, mooie woorden om mee af te sluiten.

dekleinering_jordy_26

https://www.jordyarthur.com/

Instagram

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Raïsa Moureau Raïsa Moureau