WIE
Joost Stockx

WAT
Jee Kast

WANNEER
°22.04.1977

34
1

Hij noemt zichzelf een flierefluiter die af en toe een zin opschrijft. Hij tekent ook, schrijft een boek en rapt. Kortom hij kan bijna alles, behalve iets met zijn diploma. Maar hij heeft wèl een Wikipedia pagina.

24

Ikhebeendiplomaenkanernietsmee-cliché

Ik heb een diploma handelswetenschappen, specialisatie marketing en post graduaat international business. Je kan al raden dat ik daar niks mee doe (waar hebben we dat nog gehoord..). Die bedrijfswereld is altijd wat vreemd voor mij en bij sollicitaties kreeg ik altijd te horen dat ik te creatief was.

29

Ik was eigenlijk goed in wiskunde

Tijdens jeugdkampen was er een bonte avond en toen ben ik verhalen beginnen schrijven over Julie, de trut in de kast. Een meisje dat de wereld oneerlijk vond en dan maar vanuit een kast commentaar gaf. Zo werd ik Jee Kast. In mijn eigen stijl droeg ik die verhalen voor en iedereen vond dat goed. Het slam poetry circuit sprak me wel aan, maar dat bleef in België een beetje achter, dus trok Nederland mijn aandacht en deed ik daar in het circuit mee. Mijn achtste optreden was op Lowlands op de poetry – slam wedstrijd België - Nederland en die tent zat tjokvol! Misschien voor Jules Deelder, die er ook was, maar dat was echt geweldig.

25
28

Ik probeerde nog wel even het rationele en creatieve in evenwicht te houden door ook “boekhouden voor kunstenaars” te geven, maar niet iedereen zag dat evenwicht. Mijn diploma bleef langzaam maar zeker helemaal in de kast, samen met Julie.

7

Geert Hoste is irritant, maar qua timing en voeling met het publiek kan je daar iets leren

9

sandwichmetsaucisse

Ik heb ondertussen een paar dichtbundels uitgebracht, maar in het begin was het natuurlijk heel moeilijk om daar mijn brood mee te verdienen, met slammen en schrijven.
Door mee te draaien in dat circuit in Nederland en een grote Poetry Slam te winnen, is dat allemaal meer op gang gekomen. Opdrachten voor feestje enzo kwamen vlotter binnen. Maar het waren niet echt heel veel optredens. Ondanks mijn studies had ik geen geweldig business plan of een marketing strategie klaarliggen, dus moest ik iets anders doen.

13
10

En dan kennen sommigen het Belgium’s Got Talent(klikklikklik) verhaal wel zeker? Op een bepaald moment spraken ze me aan voor een auditie en heb ik een week getwijfeld en dan heb ik het uiteindelijk toch maar gedaan. Na mijn auditie achter gesloten deuren heeft de jury geklapt, wat blijkbaar nog nooit gebeurd was.
Van 1.600 man zijn we naar 8 finalisten gegaan.

3

Het heeft me in ieder geval bijzonder veel werk en een burn out bezorgd!

11

KIJKWATIKKAN

Er zijn heel veel dingen die ik wil doen, en graag doe. Gedichten schrijven, gedichten op muziek brengen, proberen een boek te schrijven en tekenen. Dat houdt me allemaal bezig en vind ik allemaal fijn en dat is al zo van toen ik klein was. Zelf stripverhalen maken was toen al iets waar veel van m’n tijd in kroop en ik schreef er dan mijn eigen tekstjes bij.

14

Ik denk te veel na

15

Moet ik nu kiezen tussen één van die dingen, dan voelt dat zoals kiezen tussen een arm of een been.
Sinds Belgium’s Got Talent kennen mensen mij ook en dat is eigenlijk nog wel vreemd. Tijdens een opdracht voor een feest in Antwerpen zat Els de Schepper bij de genodigde gasten. Er werd gefluisterd dat ze mijn optreden goed vond. Heel fijn, maar ik vind het even fijn als mijn buurman komt zeggen dat hij iets goed vond.

16

Intimiteitintimidatie

Ik schrijf het liefst met een pen. Schrijven op de computer voelt veel meer als “werken”. Ergens gaan zitten met blad en papier voelt toch iets meer als gewoon wat ideeën opschrijven.

5

Mijn teksten zijn soms heel persoonlijk. En het is dan wel moeilijk af en toe om die voor een publiek te brengen. Soms moet ik ook optreden als ik een slechte dag heb of als ik een heel emotionele dag heb. En dan voelt dat allemaal veel heftiger en intiemer. Het publiek heeft dat niet altijd door, ook omdat mijn teksten altijd wel wat humor hebben. Maar dat kan dan wel voelen als de tranen van een clown. Zelfs dan denken mensen dat hij een stukje brengt.

Ik rap zoals een jazzdrum, op mijn eigen ritme

21

Gratis

Ik hou van flauwe mopjes. Het is groen en als je het keihard tegen de muur gooit, gaat het licht bij de buren uit...... Puur toeval! Hilariteitalom#
Op zo een mopje kan ik een week teren.

20

Ja ik verzamel iets. Ik verzamel dingen die ik ergens vind, dingen met een verhaal. Bv. een schriftje dat iemand op straat verloor met een verhaal in. Laatst liep ik in Brussel vaak langs hetzelfde huis en daar op de vensterbank stonden dagen na elkaar spullen met een papiertje “meenemen aub”. Ik heb een plaat van Herman van Veen meegenomen en de dag erna “Mister Buffo”.

17

Ik vond dat geweldig en heb dan aangebeld, want ik wou wel eens weten wie er al die dingen weg gaf. Bleek een oudere man te zijn die uit zijn huis trok naar een appartement. Hij was degene die gezorgd had, jaren geleden, dat Mister Buffo met Willem Vermandere en Jan Decleir in de Munt kon spelen. Hij was ook opera bariton en zijn dochter en zoon zaten in kunstprojecten en groepen die fantastisch zijn.
Voor zo een dingen leef ik!

Wedstrijdje

18

Jee geeft twee gesigneerde (jawel!) dichtbundels weg. EN een huiskameroptreden.
Dus wil je die lange man met zijn breed gepijpte broeken in uw living wat laten ratelen (in plaats van bv. uw vrouw en haar vriendinnen), mail dan (wat je wil winnen) naar hallo@dekleinering.be.

31

Jeeruiken

Op 17 en 18 oktober kan je jenevers heisen terwijl Jee gedichten brengt. T'is eens iets anders. Waar? De keet aan de Fruitmarkt/Hoogstraat te Hasselt natuurlijk.
Op 22 januari 2016 speelt hij in CCHa een show met de gepaste titel "Dicht wegens drukte" , die eigenlijk al uitverkocht is. Als jullie genoeg zeuren bij het CCHa, komt er misschien een show bij. Dus begin maar al!

32

http://www.jkast.be

uit de kast jonge!

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 05 oktober 2015