WIE
Liesbeth Weyen

WAT
Tarte Tatin

WANNEER
°21.11.1987 — Hasselt

1

Men neme: één goedlachse, enthousiaste Liesbeth (Bette voor de vrienden), één grote liefde voor taart & gebak, één gezellig pand in het hartje van Hasselt en één grote portie huiselijke sfeer & gezelligheid. Goed mengen en bakken in een voorverwarmde oven van 180°. Smakelijk!

2
8

De liefhebbers van het betere bakwerk wenden zich best tot Walputstraat 19: koekjes, wafeltjes, taarten, soepkes, boterhammen, ... Need we say more? Alles ondergedompeld in een huiselijke sfeer alsof je gewoonweg bij de bomma op bezoek bent. Bomvolle boekenkasten (zeven dozen vol boeken, gekocht voor slechts 5 euro via veiling.be, sfeervolle openhaard, een heus salon en massa's bommaservies dat uiteraard niet kan ontbreken.

4
5
7
9

Moeten er nog koekskes zijn?

De liefde voor het bakken is mij niet onbekend. Al van kindsbeen af droomde ik van mijn eigen, gezellige zaakje en kregen menige vrienden en familie taarten en baksels voorgeschoteld. Tijdens mijn studententijd stond ik al bekend als 'os moeder'. Meer dan een klein oventje op mijn kot had ik immers niet nodig om alle kotgenoten dagelijks te voorzien van wafeltjes, cake, taarten enzovoort. Studeren, niks? Toch wel! Ik heb namelijk een diploma Culturele Agogiek op zak. Een saaie bureaujob tijdens mijn stage deed mij uiteindelijk kiezen voor een ander pad.

"Al dat formeel gedoe, da's niks voor mij"

Tijd dus om dringend iets te doen met die bakdromen! Het pand, waar voorheen Mista Mista was gevestigd, kwam te huur te staan. Meer dan een kwartier was er niet nodig geweest om mij te overtuigen. Hup, tekenen en verbouwen! Bij die verbouwingswerken stootte ik onder andere op de prachtige schouw, volledig intact met houtblokken, krijtbord en alles. De schoonste dag van mijn leven!

27

Bomma zaliger

Het bommaservies? Dat is grappig genoeg afkomstig van een échte bomma. Deze vrouw vertrok namelijk naar betere oorden waardoor ik zo goed als het totale servies voor slechts een prikje op de kop (pun intended) kon tikken. Van voordelig shoppen gesproken! Ook nu nog presenteren menig bomma's hun oudste, degelijkste en mooiste kopjes en bordjes. Dat het servies niet allemaal bij elkaar past zorgt net voor wat extra charme.

28

Het meest fancy porselein? Dat mag uit de kast komen bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen. Ben je jarig? Vraag dan zeker naar een koffietje uit het betere servies en hang de dandy uit met uw pinkje omhoog. Ook de autenthieke deegrol van oma en taartschep -jawel, een échte Villeroy & Boch- mogen gezien worden.

29
31
11
12

de beste Tarte tatin van Hasselt hier ie-de-re dag.

13
14
18

Taart bij de haard

Met massa's eigen ervaring, een bakkersopleiding achter de rug en een prachtig pand voorhanden, ontbrak enkel de naam nog. Vrienden en familie moeiden zich er graag mee: 'The breakup solution', 'Bette's living', '(Ouw) Taart bij de haard', ... (vrienden hebben niet altijd de beste ideeën). Tot Zim plots 'Tarte Tatin' zei. Een atypische taart, anders dan al de rest, die menig harten kan bekoren. Wist je trouwens dat je de beste Tarte tatin van Hasselt hier ie-de-re dag kan komen eten? Een verse toef slagroom krijg je er gratis en voor niks bij!

19
20
21

Mijn dagverse baksels -ik bak zo'n zeven (!) taarten per dag, dus geen ouw taart te bespeuren- kunnen een heel diverse groep mensen bekoren: van tierende kinderen (spelen is hier uiteraard toegestaan, schoenen op de zetel ook) en giechelende tieners tot en met koffieslurpende oudjes. Iedereen komt gewoon voor de huiselijke sfeer die hier hangt, wafels worden gewoon op tafel gebakken en smossen mag. Het hoge doe-maar-gewoon-waar-jij-je-goed-bij-voelt-gehalte slaat nu eenmaal bij iedereen aan. Daar plakt namelijk geen enkele leeftijd op.

22
23
24

It's Britney bitch

Om de huiselijke sfeer te benadrukken speelt de radio hier altijd rustige muziek. Seventies en eighties deuntjes met Marvin Gaye als grote favoriet. Moet er na de uren opgeruimd of gebakken worden? Dan wordt de radio steevast hoger gedraaid en weerklinkt er échte slettenmuziek uit de boxen. Met dansmuziek gaat het werken namelijk altijd een beetje sneller. Aanradertje, echt waar.

35

Ondertussen bestaat Tarte Tatin al zo'n goed jaar. Naast al het bakken en bedienen in de zaak, hoewel bijgestaan door de mama, blijft er echter weinig vrije tijd over. Daar kan Kim (Zim voor de vrienden), mijn vriend/inmiddels man, zeker over meespreken. Zelfs het trouwen moest snel gebeuren! Zonder medeweten van vrienden of verdere familie zijn we, enkel onder het goedkeurend oog van onze ouders, getrouwd op 9 oktober. (Nogmaals proficiat van DKR!) En het jaarlijks verlof? Dat was de dekmantel voor onze huwelijksreis! Als goedmakertje hebben we vrienden en familie voorzien van een stevig hapje en drankje tijdens onze housewarming. Hup twee vliegen in één klap! Moest toch niet iedereen op de hoogte zijn... verrassing!

36
37

Fun fact: Liesbeth, BMI -6, heeft als weddenschap eens vijf Quick menu's achter elkaar naar binnen gespeeld. Jawel, vijf. Ze is in staat tot grootse dingen, laat dat duidelijk zijn.

33

http://www.tarte-tatin.be

011 75 67 62

Walputstraat 19
3500 Hasselt

Cookies

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Evelien Geusens Evelien Geusens

GEPUBLICEERD 30 november 2015