WIE
Marijke Maes & Danny Leen

WAT
Lindy Hop

WANNEER
°15.12.1987 , °14.04.1987 - Lommel

Iedereen is in zijn leven minstens een keertje licht verslaafd geweest aan iets. Bij sommigen was dat Playstation spelen tot Lara Croft haar nek brak, anderen deden het met kauwgommen tot hun kaken zeer deden, nog anderen snoven hun neusbeentje naar de vaantjes.

Marijke en Danny horen bij de uitbreidende groep Lindy Hop verslaafden. Klaar voor een swungover?

1

Heroïne

Marijke en Danny zijn respectievelijk e–commerce coördinator en docent / toekomstig doctor aan Luca School of Arts. Wat ze ook zijn: high school sweethearts. Al 13 jaar een koppel. Na 5 jaar kon daar al eens wat sleur in komen.

2
3

“Op studenten hun Facebook zag ik vaak dingen terug over Radio Modern en Rockabilly evenementen. Ik wou Marijke voor haar verjaardag eens verrassen en heb haar daar mee naartoe genomen.”

Zoals iedere beginnende lindy hopper trokken ze dus naar een Radio Modern feestje, wel bekend om zijn glinsterende vetkuiven, te korte broeken en dansinitiaties.

Radio Modern en de dansinitiatie lindy hop bleek de verslavingscapaciteit van een heroïneshot te hebben. Danny en Marijke zochten met trillende vingers danslessen lindy hop. In Limburg bleek je dan enkel terecht te kunnen bij dansschool Libert. U weet wel: die danszaal waarvan u ooit wel eens een flyer in de pollen geduwd kreeg.

“We hebben daar zo een 18 lessen reeks gevolgd met een basis routine. We leerden daar routin's en basispajes, wat het moeilijk maakte om met andere te dansen op feestjes. Daarom zochten en vonden we een andere dansschool. Dichtste bij was eentje in Antwerpen.”

Marijke en Danny op en af naar Antwerpen, 1 keer per week. Best vermoeiend.

“Ergens in de 5 jaren dat we daar dansles volgden, is het idee ontstaan zelf een dansschool lindy hop op te starten.”

5
6

Swung over

Ondertussen schuimde het koppel steeds meer lindy hop feestjes af. Voornamelijk niet in Limburg dus.

“Op die feestjes danst iedereen met iedereen. Niemand heeft een vaste partner. Misschien wel een uitvalsbasis als partner, maar geen vaste. Dat is lindy hop en op die feestjes leert ge echt dansen.”

Na verloop van tijd waren de weekends van Marijke en Danny gevuld met lindy hop feestjes. Antwerpen, Brussel, Gent, hun dansschoenen versleten ze op dansvloeren door heel het land.

13

Van partner wisselen is goed om echtelijke ruzies te voorkomen. Tijdens het dansen hè.

14
15

“In de week reden we dan ook nog eens naar Antwerpen voor die danslessen. Dat was zo ver rijden en we werden dat zo beu… Maar degoesting en honger naar lindy hop bleef altijd hangen, dus hebben we op een gegeven moment gewoon beslist zelf een dansschool op te richten.”

Al lijkt het erop dat Marijke en Danny niet enkel een Limburgse lindy hop school wilden opstarten, maar eerder die scène hier op gang trappen.
Een Limburgse lindy hop scène is er namelijk niet echt, behalve als Radio Modern eens langs komt voor een occasioneel feestje. Vermoeiend voor al die Limburgse lindy hoppers die kilometers moeten rijden voor hun shot.

“Het mooiste aan die scène is dat die feestjes geen zuippartijen zijn. Iedereen is daar zonder alcohol al zo vriendelijk en sociaal. Die high van het dansen (swung over) is echt geweldig”

Geen bier en tieten dus, enkel dansschoenen en vingerknipjes.

11
12

Rugzak

Shakelab ontstond in mei 2016.

“Waarom die naam? Wij hadden een Russische leerkracht Olga die bij iedere dansles stond te schreeuwen “Shake it!”. Ook al stond ge keihard te shaken, dan nog schreeuwde die dat tegen u.”

Marijke en Danny gingen op zoek naar een geschikte danszaal en vonden die in Houthalen in het Casino Cultuurcentrum. Aan koppels die wilden deelnemen geen gebrek. De eerste reeks lessen, in september gestart, zat al snel vol. 40 mensen die staan te shaken in een zweterige zaal op woensdagavond: lijkt in ieder geval op een samenkomst van de A.A..

20

Ik krijg die glimlach echt niet van mijn gezicht tijdens het dansen.

21
22

“Na de les blijven veel mensen plakken. Ze plannen samen al dingen. Samen een “exchange” of "swing camp" doen bijvoorbeeld. Dat is een weekend event waar alles in het teken van lindy hop staat. 2,5 dag wordt er elke dag gedanst. Heerlijk!”

En niet enkel naar een les komen mensen met rugzakken. Op die feestjes en events lijkt iedereen ook klaar voor een schoolreisje, gepakt en gezakt. Niet gevuld met sandwichen en Capri Sunnekes, wel met dansschoenen, een waaier (hip ding in de scène) en een stuk of 5 extra shirts.

Trouwens, die kleding is geen verkleedpartijtje voor Marijke en Danny. Inmiddels, na 6 jaar lindy hoppen, is dat in hun kleerkast gekropen om alle saaie en gewone kleding eruit te bannen.

“T’is geen verkleedpartij meer voor ons. Inmiddels is dat onze authentieke stijl. Net zoals we nu heel vaak naar Swing Jazz luisteren of ons huis ingericht is op dansen. Geen salontafel die in de weg staat. Alles is altijd klaar voor een dansje. “

8
9
10

SAY CHEEEEESSSEEE

“In lindy hop kunt ge veel persoonlijkheid kwijt, veel expressie. Het kan perfect dat tijdens het dansje met een partner er een aantal tellen solo wordt gedanst. It’s about what you feel – together with the music. Maar even goed danst ge met alles en iedereen, in een jam circle bijvoorbeeld. Ne Showcase, dan kunt ge vollebak gaan! Een Jack & Jill kan vriendschappelijk zijn, maar ook competitief.”

Het vakjargon vloog ons om de oren. Maar wat ons het meeste opviel: Danny, op zich een ietwat verlegen man, bloeit open wanneer we het over lindy hop hebben. Hij kan blijven praten en duizenden lindy hop verhalen op tafel gooien. Over een 6–daagse in Budapest of de keer dat hij voor zijn werk in China zat en eindigde in een kleine bar vol vreemde lindy hop vrienden.

En Marijke, die kan de lach niet van haar gezicht bannen als ze zich aan wat danspasjes waagt.

Misschien toch eens proberen? Lijkt ons goedkoper dan therapie en Prozac.

17
18
19

Wedstrijd

Marijke en Danny willen hun roes graag met u delen. Voor een high zoals je die niet meer hebt meegemaakt sinds uw laatste bolleke, mail naar hallo@dekleinering.be en win een beginnersles voor 2 (leider en volger) op 11 januari 2017. Dan start de nieuwe reeks lessen. Dus voor een nieuwe verslaving: allen daarheen!

Of ga op 26 december naar de Spiegeltent in Winterland voor het eerste Lindy hop feestje! Dat zal dan de eerste keer zijn dat u niet moet zuipen om het daar uit te houden.

7

http://shakelab.be/

+32 (0)498 07 78 89

Richting Facebook hoppen?

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 19 december 2016