"Alles wat ik in mijn leven al heb ervaren, heeft met skaten te maken." Wij denken gewoon aan een houten plank met wielen, maar blijkbaar betekent het veel meer. Het was de kinderdroom van Sander Thys om samengeperste lagen hout te verkopen en sinds kort maakt hij het waar. Zijn oma is alvast fier, nu wij nog.
Meldertstraat 4A. Net buiten het drukke winkelcentrum, maar op vier wieltjes zeer makkelijk te bereiken; we hebben het over Push, die nieuwe skatewinkel in Hasselt. Sander zag zo'n zeven maanden geleden het gat in de markt: hij ging skateboards verkopen. En dat lijkt hem aardig te lukken. Het eerste seizoen is volledig uitverkocht en het tweede hangt nu in de winkel.
"Ik ben een skatewinkel begonnen omdat ik wist dat er een grote scene was. Er zijn veel skaters gestopt, maar tegelijkertijd zijn er een heleboel jonge gastjes opnieuw begonnen. Skaten gaat met ups en downs, het komt en gaat. Maar ik heb mijn winkel geopend op een piekmoment. De jongens vinden het terug fijn om te skaten."
En jawel, hij heeft een visie. "De kracht van een goede skatewinkel is niet zo zeer kijken naar de commerce en zeker niet proberen om er zoveel mogelijk geld uit te kloppen, maar er moet een bepaalde sfeer hangen in een skateshop . Zo krijg je de jongeren naar hier." En sfeer is er genoeg met een vijftal chillers/skaters voor de deur. "De bedoeling is dat skaters hier aankomen, even rondkijken, een beetje chillen en dan terug gaan skaten. Daarom heb ik ook een bankje buiten gezet en kan je hier ook frisdranken enzovoort kopen." Gelukkig waren wij onze pintjes vergeten.
Dag oma van Sander
"Sander, ik kom goeiendag zeggen, menne jong. Moet ik u niks meebrengen om te eten?" Wij hebben een zwak voor fiere oma's. En zeker als ze eten brengen. Sander bloost een beetje.
"Mijn opa koopt hier ook kleren. Hij draagt Nike Janoski's aan z'n voeten. Maar zo'n dingen zie ik hier wel vaker. Ik probeer het allemaal basic te houden. Veel skatewinkels zijn tegenwoordig op een jonger publiek gericht, en dat maakt dat het allemaal een beetje kinderlijk wordt. Veel kleuren, grote tekeningen, noem maar op. Ik probeer het allemaal strak te houden. Daarstraks kwam nog een man van 37 jaar binnen en kocht twee broeken. Veel dingen zijn niet zo skate-related."
Nie uitbollen, blijven rollen
Maar dan sloeg het noodlot toe. In 2010 brak hij zijn been tijdens het skaten. Hij heeft er een dubbelopenbeenbreuk (wtf?!) aan over gehouden. En alsof dat nog niet genoeg was, brak hij ook zijn groeischijf door de val. "Ik heb zes maanden in de rolstoel gezeten en daarna liep ik nog tien weken op krukken. Ik heb terug moeten leren lopen. En een paar dagen later was ik weer aan het skaten natuurlijk. Ik stond zelfs op mijn plank met mijn krukken in mijn handen."
Wat doe je als je niet skate, Sander? "Wat doe ik als ik niet skate..." (denkt na). "Goeie vraag." (blijft nadenken). "Ehmm..." (DKR geeuwt). Slapen misschien? "Nee, ik haat slapen. Ik probeer de dag zo lang mogelijk te rekken. Vroeger, toen ik nog in posten werkte, moest ik opstaan om half 4. Dan kwam ik thuis en viel ik als een blok in slaap. Dat was pas vermoeiend."
"Als ik niet skate, dan ben ik bij vrienden of ga ik op café. Maar dat probeer ik soms ook te vermijden. Elke dag op café gaan, is ook niet altijd ideaal. Ik snooker ook soms. Lore, wat doe ik nog als ik niet aan het skaten ben?" Stilte.
Uw skateboard of uw vriendin?
Dag Lore, vriendin van Sander. Ze vormen al drie jaar (ofzo) een koppel, en raar maar waar, Lore skate niet. "Lore komt altijd mee als we gaan skaten. Ondertussen kent ze ook iedereen, maar soms verveelt ze zich wel." Lore: "het is gewoon fijn om naar te kijken. En in dat milieu zijn alleen maar chille mensen. Iedereen kan met iedereen om. We maken ook soms tripjes. Dan naar Luxemburg, dan naar Barcelona, et cetera. Ik ga ook altijd mee en dat is heel avontuurlijk. Ik gun het hem ook allemaal. Het is zijn leven en ik heb daar respect voor." How romantic.
Andere wilde en wulpse plannen van Sander zijn onder andere zijn eigen skatewedstrijden organiseren. Push-wedstrijden met andere woorden. "Ik zou het wel klein willen houden, echt local. Maar het is heel moeilijk om zo'n wedstrijd te organiseren. Je hebt een hoop vergunningen nodig waardoor het allemaal heel lang duurt. Maar wie weet, in de toekomst misschien. En dan doe ik er meteen een barbecue bij." Voor ons twee worsten, drie spekfakkels en een kippenbil, alsjeblief.
Bij deze is DKR weer helemaal cool en up-to-date over het reilen en zeilen in de skatewereld. Wij hebben al zin gekregen om een board te kopen en naar Kapermolen te trekken (mopje). Bedankt Sander, we zien je in de toekomst wel ergens voorbij rollen.
Wedstrijd
Ook al heeft Sander nog nooit iets van ons gelezen, hij is eensklaps verkocht aan DKR. Onze skater is zelfs zo onder de indruk dat hij absoluut iets weg wilt geven aan onze trouwe lezers (zonder dat we hem hebben moeten push-en). Wil je kans maken op een SHOPDECK van Push ontworpen door broer Jasper, stuur dan een mailtje naar hallo@dekleinering.be.