WIE
Stien Carlier

WAT
Muzikant

WANNEER
°05.02.1986 - Hasselt

38

Stien speelt, leeft voor de bariton. Een vrouw met longinhoud.
Ze is zo graag in Nederland dat ze ieder weekend een ander stad bezoekt met Slagerij van Kampen. Maar wij zien haar ook graag en hielden haar even tegen in Maastricht.

15
3

Lisa Simpson

In de lagere school ben ik begonnen met notenleer en heb ik als instrument de saxofoon gekozen. Na het middelbaar onderwijs heb ik eerst een bachelor journalistiek gevolgd, maar daarna heb ik er toch voor gekozen om een muziekopleiding te doen.
Ik heb eerst een jaar Jazz Studio gedaan. Daarna ben ik begonnen aan het Conservatorium in Maastricht, een opleiding MASTER OF MUSIC.

23
41

De wonde

Vroeger had ik eelt aan één vinger. Nu ik een andere sax heb, heb ik dit niet meer.

25

School

Ik heb veel geluk gehad met mijn leerkrachten. In België zou de muzikanten opleiding van een hoger niveau zijn, maar je wordt er wel fel gedrild. Hier in Nederland is het allemaal veel persoonlijker. Ik kreeg les van Claudius Valk, 6 jaar lang mijn hoofdvakdocent. Claudius is een Duitser, vorig jaar won hij nog een prijs voor beste jazz muzikant in Duitsland. Zijn aanpak in lesgeven zorgt ervoor dat je persoonlijkheid naar voren komt in je spel.

1
4

Slagerij Van Kampen, Bruna.

Tot en met eind mei speel ik nog ieder weekend twee shows met Slagerij van Kampen en na mei zijn er nog occasioneel enkele shows gepland. Het leuke is dat je terecht komt in een grote productie. Perfect om ervaring op te doen, zo vlak na het afstuderen.

12

Ik speel ook in Bruna. Dit is een band die muziek speelt die reikt van jazz tot pop, warme muziek met een scherp randje. De bandnaam is gevormd uit de tweede voornaam van de Brusselse zangeres Ciska die de band heeft opgestart.

Daarnaast speel ik ook nog als vaste muzikante in het Muze Jazz Orchestra en de Mo Jones Big Band.

Los hiervan ben ik actief binnen Jazz Maastricht, een stichting in Maastricht die jazz concerten organiseert en als kers op de taart een jaarlijks festival. De geestelijke vader Jean Haesen heeft dit jaar een stapje terug gezet, en er werd een nieuw team samengesteld waar ik de marketing voor mijn rekening neem, wat ongeveer mijn dagjob is.

10

Zo releasden we enkele weken terug onze videoteaser voor het grote festival op 21 maart in Theater a/h Vrijthof. Er is een Spotify kanaal met alle artiesten die komen spelen. Om het festival te promoten moet ik ervoor zorgen dat dit natuurlijk zo veel mogelijk media aandacht krijgt, dus ik bied verschillende journalisten en reporters kaarten aan om die dan te “ruilen” tegen interviews of foto reportages. The usual marketing trucjes eigenlijk.

Maar zodra ik meer tijd heb wil ik opnieuw mijn eigen muziek schrijven, deze dan uitbrengen en live gaan spelen voor een publiek.

11
14

Bamboe

De rietjes worden gemaakt van een grassoort dat aanleunt bij suikerriet en bamboe. Ze zijn duur: een doosje van 5 kost €45. Je weet ook nooit op voorhand of ze zullen werken, want het hout is zeer gevoelig aan temperatuur en vochtigheid. Met een goed werkend riet ben je dus blij, want je kan er enkele dagen mee spelen. Hoe meer speeluren je met een rietje doet, hoe dunner ze worden. Dit kan je zien als je de nerven in het licht houdt. Op tijd vervangen is dus de boodschap. Je wilt niet dat het riet het begeeft tijdens een show.

22
21

Traditie

Iedereen die hier komt mag iets schrijven op een WC rolletje. In de living staat onze verzameling. (DKR koos er voor om deze opschriften niet te publiceren.)

29
16
20

Sibelius

Dit is een computerprogramma waarmee je gemakkelijk ideeën kan digitaliseren. Meestal begin ik achter de piano met componeren. Als de grote lijnen zijn uitgewerkt, kan ik in Sibelius gaan spelen met de bezetting die ik wil. Geweldig programma voor het arrangeren en noteren van je bladmuziek. Je krijgt snel een idee van hoe het eindresultaat klinkt.

26
27
30

We vragen het even

Vraag 1: hoeveel knoppen heeft jouw bariton?
25 kleppen en 22 toetsen. Die van mij is dringend aan een onderhoud toe. Tijdens het laatste optreden sneuvelde er een klep. Het is nu tijdelijk hersteld met een colsonbandje!

18

Vraag 2: hoeveel weegt je bariton?
Gokje: rond de zes kilo? In ieder geval genoeg.

Vraag 3: uit hoeveel onderdelen bestaat je bariton?
Enorm veel?

24

Swingers

Ik heb altijd op de altsax gespeeld. In mijn 3de jaar studie moest ik een keer in een Dave Pell band spelen, een swingband van vroeger. Er was een bariton nodig. Ik had het nog nooit gespeeld en ik leende eentje van school. Na een half jaar merkte ik dat ik meer en meer bariton oefende. Sindsdien heb ik mijn hart verloren aan het grote instrument. Waarom? Het heeft te maken met een gevoel, het is moeilijk uit te leggen. Misschien vindt mijn gehoor de lage klanken van een bariton aangenamer klinken?

28
31
6
32
5

Giraffe Zebra

Deze heb ik van mijn leerkracht gekregen toen ik mijn Bachelor behaalde. Bij mijn Master kreeg ik een CD.

7
33

Tip

Hard werken en discipline: het grootste deel van mijn studie heb ik samen met mijn instrument in een studeerkamer doorgebracht. Dat in combinatie met passie en plezier. Maar dit geldt voor alles wat je doet.

39
37
36
35
46

DKR ging eens kijken.

42

en betaalde 20 EUR/Persoon

43
44

De optredenens van Stien kan je opvolgen via haar Facebook.
Mini Jazz Maastricht Festival, zaterdag 7 maart
Jazz Maastricht Festival, zaterdag 21 maart

Stien op je feestje?

Boek je Stientje via: Stien Carlier Music

ALAAF ZEGT STIEN, ALAAF

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Alexander Van Den Born Alexander Van Den Born

GEPUBLICEERD 09 maart 2015