Picasso?
Het begon met een ingangsexamen Mode in Maastricht, maar ik slaagde niet. De reden was simpel: ik kwam uit het TSO – onderwijs met een diploma STW. Mijn artistieke achtergrond was nihil. Thuis hing er wel een creatieve sfeer, mijn beide ouders waren interieurarchitect. Half september deed ik mee aan een nieuw ingangsexamen, deze keer Juweelontwerp in Hasselt. Ik slaagde en een week later kon ik beginnen met de opleiding. Het eerste jaar was verschrikkelijk, ik heb een zwembad met tranen gevuld. Ik wist niet wie of wat Van Gogh of Rembrandt waren. Maar mijn ouders geloofden in mij en hielpen me op één jaar zo goed als alle achterstand bijbenen. Ook leerden ze me nadenken over mijn ontwerpen.
Vanaf dan ging het veel beter. En toch moest ik er hard voor blijven werken, ik kon niet spreken over een echte studententijd. Het ene schoolproject volgde het andere op, weekends waren er om deadlines te halen. Na 4 jaar werd ik Master in Juweelontwerp en Edelsmeedkunst. Toen mijn school me vroeg of ik interesse had om een doctoraatsonderzoek op te starten, twijfelde ik niet. Ik diende een aanvraag in voor een doctoraatsbeurs bij Limburg Sterk Merk. Van de 40 kandidaten bleven er 14 over. We moesten in 2 minuten ons geplande onderzoek toelichten en ik belandde bij de laatste 7, die allemaal een beurs toegezegd kregen.
Kraftwerk
De titel van mijn doctoraat is HUNACTURING. Het woord is een zelf uitgevonden neologisme: het is een samenvoeging van Human, Nature en Manufacturing. De ondertitel vat het beter samen: een nieuwe beschouwing over het karakter van reproduceerbaarheid binnen een industriële context.
DKR begreep er niets van en vroeg om het uit te leggen aan een kind van 12.
Ik probeer in het onderzoek unieke stukken te maken met een machine die per definitie ontworpen is voor massaproductie. Ik koos de lasersnijtechniek als technologie en concentreerde hier mijn onderzoek op.
Na verloop van tijd zag ik verschillende mogelijkheden om die techniek toe te passen. Zo kwam ik erop dierenhuiden te bewerken en dit beviel me meteen heel erg. De laser was niet altijd in staat volledig door de huid te snijden omwille van de dikte van de huid en de haargroei die niet constant is. Op deze manier laat je een deel van het creëren over aan het toeval en de natuur, wat mooie unieke stukken oplevert. Intussen ben ik er 3,5 jaar mee bezig. Binnen 6 maanden moet ik mijn doctoraat verdedigen. Ik voel de spanning stijgen.
Broche
Bij de start van mijn onderzoek concentreerde ik me vooral op de complexiteit en fijnheid in ontwerpen die enkel een lasersnijder aan kan. Eerst ontwierp ik een halsketting maar de natuurlijke schoonheid van de dierenhuiden ging verloren doordat de ketting die ik gebruikte alle aandacht opeiste.
Het halssieraad werd een broche met een zilveren omlijsting, maar opnieuw kwam het basiselement van de huid niet tot zijn recht. Mijn bedoeling was de schoonheid en essentie van de dierenhuid zelf in het oog te laten springen. Ik zocht naar een oplossing die niet zichtbaar was: die vond ik in een magnetisch systeem en zo kwam de huidige broche tot stand. 'Het werd een perfecte combinatie van techniek en natuur.'
Het klinkt gek maar de cirkel is een vorm die mij heel mijn schoolcarrière achtervolgde, en nu nog steeds. Ik deed er ooit een studie over en was vanaf toen ook verliefd op de cirkel als geometrisch figuur. Het bezit een bepaalde eenvoud die de essentie van iets centraal plaatst.
Kalfjespoep
Er wordt niets aan de haargroei van de vellen gemanipuleerd. Huiden met onregelmatigheden worden niet gebruikt voor handtassen of schoenen, maar ik gebruik deze stukken wel. Ze zijn net wat ik zoek en leveren unieke juwelen op. Je kan het vergelijken met de haarkruin van ieder mens, die is ook steeds uniek. Wat opmerkelijk is aan de broches of halssieraden die ik maak, is dat ze meer een deel van je kleding worden dan een sieraad in zilver of goud.
Catwalk
Er zijn broches die extravagant zijn, anderen zijn dan weer subtiel. Welke je draagt hangt af van de gelegenheid. Ik heb het voor de zwarte broches, omdat ze subtiel aanwezig zijn in combinatie met mijn zwarte kleding. Zo breng ik toch nog accenten in mijn kledingstijl, wat net de bedoeling van sieraden is. Tot nog toe zijn mijn klanten vooral vrouwen tussen de 30 en de 80. Een jonger publiek is niet snel te vinden voor dit soort juwelen. Mannen overtuigen is ook moeilijk: ze vinden het vreemd om een juweel te dragen.
Recept:
Waarom ik het drink? Om het lichaam te reinigen na veel alcohol of stress. Met het nieuwe jaar besloot ik samen met mijn vriend te detoxen. Het recept vond ik online.
Ingrediënten: citroensap, water, cayenne peper, agave siroop.
Het hiernamaals
Toekomstplannen? Ik zou ze ook graag kennen. Ik heb geen idee. Soms vraag ik me af of ik wel alleen met juwelen wil bezig zijn. Onlangs deed ik een project rond fotografie, wat me ook heel erg aansprak. Alleen leven van juweelontwerp lijkt me meer een droom. Dus les geven op mijn school zou ideaal zijn om alles praktisch en financieel leefbaar te houden. Sowieso eerst nog meer ervaring opdoen.
een echte Lore Langendries
Onze fotograaf stal tijdens het interview een Button Hug (foto boven) van Lore. Sorry. Opgezadeld met een schuldgevoel wil hij deze nu schenken aan één van onze lezers. Knuffel eens je knoop! Stuur je volledige naam per mail naar hallo@dekleinering.be.
SHOPpeuh
Je kan mijn Broches vinden bij: Multiple in Hasselt en Kunstgalerij de Mijlpaal in Heusden-Zolder
Link naar de site:
www.lorelangendries.com