WIE
Niels Vaes

WAT
Kunstenaar

WANNEER
°10.11.1987 - Hasselt

1

Niels is een bikkel van een kunstenaar met een voorliefde voor scherpe dingen. Kunst met een B. De B van Baard.

2
3
4

Teveel informatie

Op mijn 12e ontdekte ik dat ik niet gewoon saai op de schoolbanken wou zitten maar iets creatief wou doen. Omdat niemand in mijn gezin hiermee bezig was, heb ik toch nog even les gevolgd aan het College in Hasselt. Misverstand: een kunstschool, bakermat voor creativiteit, zou een kweekvijver zijn voor leeghangers. Na 2 saaie jaren College ben ik overgeschakeld naar PHIKO om beeldende vorming te volgen. Na het middelbaar ben ik aan de MAD Faculty Beeldhouwen gaan volgen. Niet iedereen geloofde dat ik kunstenaar kon en zou worden. Volgens één leerkracht was dit onmogelijk, want ik had nooit een potlood achter mijn oor steken… Na mijn studies ontdekte ik al snel waarom niet iedereen zo gemotiveerd was als mij. Leven van je kunst is een harde noot om te kraken. Na een half jaar aanmodderen ben ik eerst een lerarenopleiding gaan volgen en daarna een bijkomende opleiding schrijnwerkerij gaan doen . Tijdens mijn opleiding schrijnwerken heb ik dan een aanbieding gekregen om les te gaan geven.
Ik geef nu les in het 5e en 6e middelbaar kunstonderwijs De Wijnpers in Leuven. Ik kan zo m'n eigen en kunst tenminste onderhouden. Ik doe het graag!

6
7

tl;dr

Niels heeft saaie dingen gedaan en is nu 'kunstenaar'.

10
12
14

Kunst met nut(s)

Mijn huidige project is installatiekunst. Ik heb meubels gemaakt en deze uitgeleend voor gebruik aan vriendjes en vriendinnetjes. De deal was: gebruik ze naar eigen aanvoelen en geef ze daarna terug. Ze moeten me laten weten hoe ze gebruik hebben gemaakt van die meubels. Als boekenrek, kleerhanger, serre.... Het is mijn bedoeling niet om die meubels dan te verbeteren, wel om ze de identiteit mee te geven van de mensen die ze gebruikt hebben. Een evolutie van een gebruiksvoorwerp naar iets dat draait om identiteit. Ik ben zelf benieuwd wat het wordt.

18
19
15
16
17

De bal aan het rollen houden

Waar ik inspiratie vind? Effe links en rechts kijken en dan zie je vaak, bewust of onbewust, weerkerende beelden en symbolen. Vooral met die vele typische hipster logo’s waar ze je nu mee dood gooien: driehoekjes, pijltjes, kruisjes... Die blijven hangen en inspireren dan om een werk te maken, al is het een tekening, sculptuur of meubel.. Die bijlen bv. zijn afgeleid van zo een logo.

5
22
21

Invloeden komen ook van andere kunst. Er is een kastje dat ik gemaakt heb na mijn bezoek aan het Reindeer Pavilion en voor een glastentoonstelling in Lommel (waar Lore Langendries ook tentoonstelde ) heb ik een sculptuur gemaakt gebaseerd op de maaksels van Eames.

8
23
24
25

Ik wil het niet op mijn geweten hebben om lelijke dingen te maken.

26
27

De bal niet mis slaan

Ik vind het fijn om mijn atelier in Brussel open te stellen voor vrienden en collega’s. Vaak zit je maandenlang opgesloten in je atelier, in een veilige afgebakende wereld waar alleen eigen fantasie meester is. Dit geeft enorm veel vrijheid om te doen wat je wil, maar zo kan je ook de voeling verliezen met wat er speelt, leeft en werkt in de kunstwereld. Daarom dat ik vaak en graag mensen uitnodig voor wat pinten.

28
29

Groentjes

Trouwens, niet enkel bij mijn bezoek vind ik inspiratie. Mijn job als leerkracht biedt ook heel veel op dat gebied. Af en toe ontstaan ideeën in gesprek met een leerling. Het is enorm fijn om te zien hoe je leerlingen kan stimuleren om verder te gaan in hun creativiteit en hun wereld vergroten. Ze leren vaak dat niet alles mooi moet zijn om naar te kijken en kunst veel breder is dan het puur visuele. Kijk maar naar mijn baard. Al vind ik het heel belangrijk dat ze vooral trouw blijven aan zichzelf.

30
32
33
31
35
36

Vaak kom ik tot besef dat ik dit mag doen en niet moet doen, wat op zich al motivatie genoeg is.

37
38
39
41
42
43

Recept

Snij een aubergine in dunne plakjes, elk apart frituren in olijfolie en bestrooien met een snuifje zout.

44
45

Niels stelt ten toon!

Samen met collega's stelt hij binnenkort werk voor in de Chocoladefabriek in Tongeren. Kers op de taart: “Branding” solo tentoonstelling in het Cultureel Centrum in Hasselt in september!

20

Kommaarhalen

Niels heeft iets in de weg staan. Voel je vrij om Niels een tripje naar het containerpark te besparen en een buste (foto hierboven) op te halen. DKR wil hem zelf wel. Mail Niels voordat wij hem claimen. De bal ligt in jullie kamp.

http://www.nielsvaes.com

Groendreef 1
1000 Brussel
België

Tigra Facebook

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Cleo Hendriks Cleo Hendriks

GEPUBLICEERD 25 mei 2015