WIE
Bottlo

WAT
Natuurwijnbar

Een IT-consultant mét een liefde voor Magic The Gathering, zonder horeca-ervaring, mét een natuurwijnbar in Hasselt, zonder kapsones. “Ik drink al van kinds af Geuze”, vertelt Jo Swenters, eigenaar van BottlO, terwijl hij een sip neemt van een troebele witte wijn uit Veneto. We weten niet goed of we dit moeten categoriseren onder ‘passie’ of ‘problematisch’. Oordeel zelf maar.

bottlo10

GEUZE

Nog voor onze jassen aan de kapstok links van de kelderdeur hangen, staan de glazen al op tafel. Jo begint met een troebele wijn uit Veneto "Citrustonen, vrij vol, droge afdronk met een Geuze-gist." Hoewel het duidelijk over wijn gaat, maakt Jo graag de link met het bier. Naar eigen zeggen is hij al van kinds af een Geuze-drinker. Biergist in wijn, de keuze is snel gemaakt. Voor Jo een nostalgische wijn, voor ons natuurwijn.

Wij dachten dat Jo uit de bankenwereld kwam en met geld gooide omdat hij natuurwijn serveert. Maar aan zijn toog komen we het echte verhaal te weten. Jo is eigenlijk een IT-consultant die wijn nie chique wilt maken. De passie voor IT en natuurwijn druipt er vanaf. Jo vertelt ook nog over data-analyse, clouds en ander vakjargon.

bottlo06_01
bottlo01
bottlo02

WIJN

Genoeg technisch, tijd voor ons volgende glas wijn. Jo deelt zijn verhaal over de natuurwijnboeren die hij in Italië bezocht. Geen saaie kasteelheren met een Porsche of Maserati onder hun reet. Wel een hoop mensen met passie die graag een glaasje drinken. “Natuurwijn is niet posh. Sommige boeren kunnen de machines, pesticiden en sulfieten die nodig zijn voor een conventionele wijn niet betalen. Zij maken natuurwijn omdat het gewoon niet anders kan.” En om geen troep in uw wijn te steken natuurlijk.

Doordat die troep er niet in zit, verandert de wijn van smaak als hij enkele dagen open staat. Dit geeft de wijn een extra dimensie. Het kan soms verrassend positief zijn. Smaken die na een tijd meer floreren dan initieel de bedoeling was. Is dat de reden waarom Jo elke fles voorproeft? Problematisch.

bottlo14_01

Natuurwijn zuipen zonder kater, hoe zit het daarmee Jo?
“Er valt geen taboe te doorbreken. Natuurwijn = geen kater.”

bottlo15
bottlo16
bottlo04
bottlo05

MOTIF WEIN

Zoals elke hipster gaat Jo ook wel eens naar Berlijn. Zo voorzichtig als hij is, besloot Jo tijdens de eerste coronagolf oostwaarts te trekken, wat een timing. Hij belandde daar in een typische Berlijnse ‘Es ist mir egal’-bar. Door de kleine platenzaak achterin, voelde hij zich meteen thuis. De barman serveerde wat nog open stond van gisterenavond. Die attitude bekoorde Jo en hij besefte: Alternatief, goeie platen en natuurwijn, zoiets heeft Hasselt nodig. Met behulp van een leegstaand pand, AliExpress lampen hier te koop, een stel opgezette meeuwen en een bende goeie vrienden, presenteert Jo : BottlO.

bottlo11_01
bottlo12
bottlo13
bottlo07

BURENLIEFDE

Zegt De Reddende Engel u iets? We kunnen eigenares Mieke en haar brasserie best omschrijven als goe Vloms. Jo gaat een stapje verder: “Het best bewaarde geheim van Hasselt.” Mieke kent dé plekjes om haar inkopen te doen. Van Wallonië tot Spanje, ze komt altijd terug met een valies vol lekkers. “Haar paella is fantastisch. Beste sashimi in Hasselt. Fucking lekkere pasta met venkelworst”, is slechts een greep uit het lof dat Jo met ons deelt. Hij is dan ook niet vies van een samenwerking. Zo kon je op de jeneverfeesten al eens proeven van haar geweldige zuurkool royale mét sappig hammeke. En bij de lancering van BottlO’s natuurwijn Blanco stond er okonomiyaki van Mieke op ‘t menu. Nie slech.

bottlo18_01
bottlo19
bottlo17

SOS PIET

Jo gaat, net zoals buurvrouw Mieke, altijd op zoek naar natuurlijke en lokale producten. Die steroïdeloze pancetta gaat inderdaad vlotjes naar binnen. Over steroïden gesproken, Jo zijn mond schuimt over van sappigheid als hij vertelt over al het eetbare in zijn zaak. Waar zijn passie voor koken vandaan komt? “SOS Piet”, antwoordt hij met trots. Inspiratie voor menig Vlaams moeke én voor Jo toen hij op Erasmus was. Blijkbaar is toen de gewoonte ontstaan om voor een goed gevulde wijnbar te koken. “Als ge de eerste keer stoemp maakt en ge schilt vijf kilo patatten voor uzelf. Dan hebt ge teveel stoemp.”

bottlo22
bottlo03_01

TAPWIJN

Wijn uit flessen, dat kennen we. Zo’n 3 liter kartonneke waarmee ge standaard uw keukenvloer ondershpritzt, dat kennen we. Maar een tap waar wijn uit komt, da’s nieuw. Eigenlijk is die tap een groot cadeau van Jo voor u. Hij wilt natuurwijn voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken. En met een tap kan dat. 5 euro voor een glas, dat is democratisch. Ook lady of the house Angela is enthousiast over de tapwijn. Als ze niet moet werken in de zaak, komt ze graag met haar vriend langs voor een fles getapte wijn. "Dat zijn er al eens twee geworden op een avond," zegt ze met een stralende glimlach.

bottlo08
bottlo09

MUZIEKKEUZE ONDER DE GEUZE

Terwijl de wijn vloeit, vloeien ook Jo’s verhalen. Zo komen we nog te weten dat hij vroeger een punker met blauw haar was. Hij drumde in een band en haalde het podium van de Heckel en Yeckel in Tongeren. Nu is zijn muzikale performance beperkt tot eclectische Spotify playlists maken voor zijn bar. Runaway van Del Shannon durft hij wel eens op repeat te zetten. Pair dat nummer eens met een wijn, Jo? “Sowieso iets rood. Een primitivo uit Puglia. Dit label trok meteen mijn aandacht. Spacey gedoe, romantisch, een soepele volle wijn. Krachtig, floaty zoals het nummer”.

We kijken naar ons leeg glas en tonen interesse in zijn frigo. “Mijn frigo? Eigenlijk is die overkill.”

bottlo20_01

FRIGO

Overkill zegt Jo. Maar wij zien een blinkende Schreuder&Waterman Chenonceau Duo (Black edition) van 1700 EUR. Met maar liefst twee temperatuurzones, 13 uitschuifbare lades en plaats voor maar liefst 166 natuurwijnen. “De bovenste staat op 13° en de onderste op 7°”. De 172 cm hoge koelkast heeft de decibels (37 dBA) van Jo zijn stem en deelt zijn A++ label met de natuurwijn ter plaatse.

Het is niet de bedoeling om zelf wijn te nemen uit de frigo. Als je eens aan de touch bediening wilt voelen of het 3-Laags LOW-E glas met UV-filter van dichtbij wilt bekijken, helpt Jo graag verder.

bottlo21_01
bottlo23
bottlo24

MAGIC THE GATHERING

Tussen de wijn en de vleesjes door, vertellen wij over onze passie voor ijsjes en slechte journalistiek. Jo vult aan met zijn derde passie: Magic The Gathering, een ruilkaartspel in het fantasy genre. “Iedere speler heeft een deck en er wordt mana gebruikt voor spells. Je hebt verschillende basislanden en een pentagram der kleuren”. In dit gesprek is ook weer duidelijk dat Jo nooit voor casual gaat, het is alles of niets. Woorden zoals draften, aggro, artifacts, planeswalkers en black lotus vliegen onze oren voorbij. Maar als we vragen of hij een deck bij heeft, knikt hij nee. Wij vinden het alvast mooi dat de uitbater van BottlO niet met die Maserati komt stoefen, maar wel met zijn ultieme Magic The Gathering fascinatie.

BLANCO

BottlO is nog geen jaar open en Jo heeft al zijn eigen natuurwijn. Blanco is, verrassing, een witte wijn. Droog, levendig, met mooie fruittoetsen en lichte zuurtjes, lezen we op hun Instagrampagina. Eva Lynen en Lukas Liefsoens kregen de eer om het label te ontwerpen. Koop jij net zoals wij wijn puur op het label? Dan is dit een winner.

Vijf uur, vijf flessen en een Bumba-ijsje later kunnen we één ding concluderen:

Jo is eigenlijk alles. Een wijnboer, een techie, een geek en op dit moment van de avond een lispelaar.

https://www.bottlobar.com/

Instagram

+32 (0)479 44 25 04

Schrijnwerkersstraat 21, 3500 Hasselt

Facebook Instagram TikTok LinkedIn

FOTOGRAFIE Renaat Nijs Renaat Nijs

TEKST Raïsa Moureau Raïsa Moureau