RAUW 2017

RAUW2017

Beloftevolle fotografen exposeren hun bachelor-projecten voor groot publiek.

17 mei, 10u30 Afspraak met Heleen Van Loon, Docente aan LUCA School of Arts Genk.

17 mei, 10u32 Heleen verschijnt van om het hoekje en laat ons binnen in het oude Stadhuis van Genk. Alles ligt er verlaten bij, 6 van de 12 (andere 6 niet aanwezig) studentjes lopen zwetend in het rond. Met tegenzin groeten ze ons, in hun achterhoofd de gedachte dat ze liever achter de camera staan dan ervoor. Get over it.

16

Leen Hoogmartens, 20 jaar, neemt initiatief en neemt ons mee naar haar tentoonstellingsruimte. Wij volgen haar door de gangen met haar Primark-schoenen ter waarde van 6 EURO. Classy Leen.

Leen CANON6D

Leen haar vader is een architect die besliste om geen deuren in zijn huis te plaatsen. ‘Een beetje een raar gevoel voor iemand die dit niet gewoon is. Het is een beetje een loftgevoel in Neeroeteren.’ Zegt Leen stoefend.

Hoe masturbeer je dan?
‘Gewoon, zoals iedereen, er hangt wel een gordijn in de plaats van een deur op mijn slaapkamer.’

Leen koos voor een installatie met videobeelden van haar thuissituatie. Op die manier wil ze de mensen laten inzien dat men ook zo kan leven en niet in kleine kotjes zoals het gemiddelde Vlaamse gezin. Op de achtergrond horen we geluiden van het huis. ‘Als mensen op bezoek komen horen ze vanalles in huis, maar ze kunnen nooit echt weten vanwaar het komt. Dat zorgt voor een vreemd gevoel.’

‘Ik ga geen master doen, ik heb al 7 jaar opleiding fotografie achter de rug. Tijd voor iets nieuws, grafische vormgeving!’ 2 diploma’s is beter dan 1, klopt.

Leenhoogmartens.tumblr.com

2
3

Julie CANON70D

Julie zocht het ook niet ver van huis. Ze vertelt over haar buurmeisje dat in maart overleden is aan longkanker. ‘Nee, Kim rookte niet, ze had ervoor al botkanker gehad en heeft de strijd jammer genoeg verloren’. Met de krop in de keel vertelt Julie verder over hun vriendschap en bladert ze door haar fotoboek. Hierin beelden van kerstfeestjes, ziekenhuizen en verdriet. Een zeer emotioneel werk met zwart-wit beelden.

‘Het liefst wil ik zelfstandige worden, maar met die hobbyfotografen van tegenwoordig lijkt het me niet makkelijk. Ik voel me het best met zwart-wit fotografie en daar krijg ik ook de meeste complimenten over. Ik heb zelf al een studio in St.-Truiden en hoop dat gegeven verder uit te bouwen.’
Julie staat niet graag op foto’s. De about-me pagina op haar site zegt iets anders. Ook draagt Julie nep-Adidassen, want merken boeien haar niet.

Juliegielen.be

4
5
6

Reyhan CANON60D

Eindelijk een dame die iets van schoenen kent. ‘Deze? Nike Air Force One’s, maat 36. Ik koop altijd kindermaten, da is goedkoper.’

‘Mijn werk gaat over privacy. Ik heb beelden gemaakt met de camera van mijn laptop. De camera stond constant aan, waardoor ik veel beelden heb kunnen verzamelen. Die beelden heb ik gebundeld en in een grid bij elkaar gezet. Soms vergat ik zelf weleens dat hij nog aanstond.’

Hoe masturbeer je dan?
Reyhan is stil.

Reyhan wil mensen laten inzien hoe snel je doen en laten ergens vastgelegd kan worden. Privacy is relatief in deze tijden.

Een site heeft Reyhan niet, de jaarlijkse fee was te duur. Je kan haar helpen door een broodnodige donatie te sturen via PAYPAL naar Turkgelditeyhan@gmail.com.

7
8

Joery CANON650D

‘Mijn project is een wisselwerking tussen fotografie en video. Onderwerp: Wat is tijd? Ik ben enorm geïnteresseerd in spacetravel en sjamanisme. Dus ik heb voor het project een danser laten komen die Sjamaanse rituelen uitoefent. Aan de hand van een eigen gecodeerde software heb ik dan iets in elkaar gestoken.’

Joery is niet met de letterlijke definitie van fotografie bezig. Je kan hem beschouwen als het buitenbeentje (lees: kunstenaar) van de groep. Iedereen neemt foto’s, Joery maakt ze.

‘Samen met de klas hebben we een Collectief, RUIVEN. We zijn samen naar Rome geweest en hier heb ik de inspiratie voor mijn tweede werk gehaald. Een collage van de vakantie.’ Bottom line: 'het Vaticaan is fucking gay.'

Joery draagt Adidassen twv 95 euro. Via Zalando gekocht. Ze waren te duur en Joery is lui en dus niet van plan ze proper te houden.

Bedankt Joery

Joeryerna.com

17
9
10

Mandy CANON6D

Mandy is 21 en komt uit Tongeren. Het ecologische leven interesseert haar enorm en later wil ze zo leven. We vragen haar of haar vriendje dat ook wil. Ze twijfelt en zegt uiteindelijk ‘ik denk het wel’. Wij denken niet dat hij een keuze heeft.

Mandy haar werk gaat over…ecologisch leven. Ze heeft een community in Antwerpen gevonden en een gezin in Luis waar ze beelden maakte. ‘Gewoon via Facebook gevonden’. Ze schoot beelden van hun leven en kijkt uit naar haar eigen leven als zelfvoorzienende. We bellen je zeker nog eens op Mandy!

Mandy is nog wat in de war over haar verdere leven. Ze wil reizen en geluk tegenkomen. Een digitale Hasselblad camera had ze ook gewenst. Dus bij deze, moeder van Mandy, Mandy is zeer blij met haar Tango schoenen als kerstcadeau, maar volgende kerst graag een Hasselblad.

11
12

Lotte CANON5DMIII

Lotte, van Tienen, volgt haar schakeljaar in Genk. Ze komt van Narafi in Brussel. Haar opvoeding was er één zonder auto’s, waardoor haar liefde voor de natuur groot is.
Het geheel van haar project draagt de titel: What time is it? Als in: Is het 5 voor 12, of 5 over 12?
Een op lagen geïnspireerd werk met zwart-wit beelden van vervuiling en gekleurde beelden van dode dieren. In your face, en dat van een klein meisje met sandalen van een onbekend merk.

Nog leuke weetjes van Lotte: ze haat Trump en weet niet of ze wel kinderen in deze wereld wil opvoeden.

13
14

Opening expo RAUW op 19 mei om 20u.
En de expo loopt op 20 en 21 mei van 14u tot 17u in
JUNGLE GENK, Oude Markt 2, 3600 Genk.

GRATIS

15

Exposanten:

Fatih Kaynak
Lotte Hendrickx
Jorien Swinnen
Jolien Briers
Paulien Delcol
Leen Hoogmartens
Reyhan Turkgeldi
Julie Gielen
Mandy Louwet
Isabelle Reynders
Madelon Meijer
Joery Erna