De Culinaire Ring 2019

De Culinaire Ring

Zondag 15 september 2019, Hasselt, 12u00.

Meestal rollen wij op dat tijdstip uit ons bed en proppen een rauwe paprika in onze mond als ontbijt. Voor één keertje kunnen we dat heerlijke ontbijt wel uitstellen, want Tarte Tatin staat op de culinaire ring!

Een verwelkoming even warm als de mooie zonnige zondag, vergezeld van een dromerig assortiment aan taartjes. Paprika snel vergeten dankzij cheesecake met frambozen en een Tarte Tatin met ananas. Beetje showcooking erbij als Liesbeth live wat slagroom opklopt. Hey, onze maatstaf is ons moeder die een roerei maakt.

1

Aangewezen richting om de Culinaire Ring te volgen: wijzerzin. Tegenwijzerzin was onze volgende stop Juan Luiz.

Juan Luiz pakt uit met de Belgisch Marokkaanse Faty Khalis. Geen dik gerecht maar een knappe dame die haar dubbele nationaliteit laat doorsmaken in een heerlijke wereldkeuken. Wij waren al lang blij dat Faty handschoenen droeg. De verse, mooi gepresenteerde gerechten namen we er graag bij. Al snel moesten we plaats maken voor meer volk.

2

Van Faty Khalis naar dikke beats bij RAUW. De veggie trend is hier nog niet doorgedrongen.
Fuck bakfietsen, hier is koning auto nog altijd represent op een autoloze zondag. De vriendelijke Fabio, heer en meester van RAUW, was er om ons een cocktail voor te schotelen. Naast ons vlogen de corndogs en “porktastics" de tent uit onder het motto RUB SMOKE EAT REPEAT. Lang leve de carnivoor!

3

Snel naar "De Boulevard”, de rustige tegenhanger van RAUW. We werden er verwelkomd met lekkere Belgische mosselen, gevolgd door een Ceasar salad en een Frappuccino met karamel. Dankzij de echte borden en stoffen servetten kwamen we uit onze comfortzone. Doei McDonalds, hallo klasse!

4

We rolden verder, richting Arlecchino. Veel Italiaanse handgebaren worden meestal vergezeld van eten, in dit geval heerlijk eten. Wat wil een mens nog meer dan zich bij 25 graden in hartje Hasselt in een Italiaanse osteria in Italië wanen. Een glas wijn erbij en wij waren eigenlijk voldaan.

5

Eén halte verder is Taratata aan de beurt. En professionele keuken waar Sergio zijn beste keelklanken van zou boven halen. Maagje vol dus wij waren tevreden met de gastvriendelijkheid van de souschef en het aanschouwen van de heerlijke “herechjes". Van ons mogen jullie volgend jaar terugkomen!

6

Esaki Sushi serveert… sushi. De chef is niet af te leiden van zijn millimeterwerk, snel en perfect. Wij stellen ons tevreden met de geur van verse vis.

7

Aankomend bij Tout Simple merken we snel wie de broek aan heeft. Martine zorgt voor een Tartaar met Zalm en Patrick houdt de gezellige tafels in de gaten. De tijd stond even stil voor ons.

8

Een Culinaire Ring zonder “The Lady Chef of the Year” is als een begrafenis zonder sandwichen, maar dan leuker. Bij ‘Ansoler’ stelt de (vrouwelijke) chef ons gerust dat er geen meelworm in de Tomaat Crevette terecht gekomen is, maar dat wat gepofte rijst zorgt voor structuur en humor. En het was niet enkel omdat de tafels in het midden van de straat stonden dat mensen halt hielden. Ook de menukaart zorgde voor volle tafels.

9

Van verfijnde Tomaat Crevette naar “Verfijnd”, een hippe cocktailbar. De maître van de Kwizien Meets Griffie komt handjes drukken en groet het gewone volk. Met een cocktail van ananas en gember, geshaket op de tonen van een live DJ, vergeten we even weer dat we in Hasselt zijn.

10

Eens voorbij het drukke Dusartplein verlaat de geur van verbrand vlees onze neusgaten en schuiven we aan bij "De Langste Veggietafel". Die langste tafel blijkt spreekwoordelijk want het gaat wel degelijk om gescheiden tafels, maar dat zien we al graag door de vele aanwezige groene vingers zien. Origin'O, AYU, Botanique, Foodmaker, Maya en Oyya vullen de tafels en zorgen voor een festival op zich aan hun kant van de ring.

11

Eindelijk een B.V.! "Het Theatercafé" pakt uit met Jeroen De Pauw. Jeroen legt zijn concept 'Canapé' uit, een apero-bag voor elke gelegenheid. Onze mond loopt vol met water en wordt spijtig genoeg niet gevuld met hapjes, want Jeroen heeft het druk. Naast de B.V. staan pannekoekenbakkers, zodat het geluid van een snel pratende Jeroen al snel overstemd wordt door even snelle kindermondjes. Even waanden wij ons op een verjaardagsfeestje.

12

En net wanneer we snakken naar wat goeie simpele kost, belanden we bij “Très Belge”. Kroketjes, custom hotdogs en alle kleuren en geuren sausjes. Keep it simple.

13

We wandelen voorbij de drukke tent van Buon Eatalia. De tour nadert zijn einde voor ons, dus een Instagram - waardige tent kwam als geroepen. Twee temperamentvolle mannen en een pizzaoven, wat een show. Smartphones lopen warm en de pizza’s vliegen als warme…pizza’s de deur uit.

14

De kers op de taart blijkt de Hasseltse Salt Bae. De über vriendelijke chef van Butcher & Grill trakteert op ons op wat echte showcooking hoort te zijn en serveert ons de beste ribben van de stad, gebakken op zijn Oklahoma barbecue. Ribben en wat gemeend gefleem: wij zijn eindelijk echt klaar om naar huis te gaan.

15

Bij Chinous verdrong zich even veel volk voor het standje als voor een gemiddelde chinese night market, inclusief bijhorende geuren en smaken. Ook Pasta e Pane deed onze mond wateren, er werd gesproken over een mogelijkheid voor een permanent verblijf in het YUP Hotel.

Op weg naar huis passeren we ook Rob van Koks & Tales. De man heeft niet enkel een gastronomisch talent in huis, maar fantaseert ons recht naar hartje Brussel op de kleine ring van Hasselt.

En Rob had overschot van gelijk. Van Veldeke keek nog nooit naar zoveel volk, het merendeel waarvan zich waagt aan een danspasje bij Shake Lab. We zouden bijna vergeten dat we naar huis willen en laten ons afleiden door de gezellige drukte op en rond de houten dansvloer.

Een ding is zeker: die 5 kilo erbij sleuren wij graag mee naar de volgende Culinaire Ring!