RingRing

Liefhebbers van de tweewieler, verenigt u.

Na twee kleine ringen (ahja!) en één grote ring heeft Hasselt nu Ring Ring: een bonte verzameling fietsinstallaties die de kleine ring sieren. Nienke Van der Reijden - reserve-Belg, secretaresse van Het Labo en ontwerper van de installatie Bicycle love - gaf ons meer uitleg over dit bonte project. Wij beklommen ons stalen ros en gingen mee op pad.

2

Gaat er bij jou een (fiets)belletje rinkelen bij het horen van Het Labo? Een kunstenaarscollectief uit Hasselt dat ondertussen al meer dan 30 jaar zowel gevraagd als ongevraagd kunstprojecten realiseert. Enkele vorige projecten die vast wél een belletje doen rinkelen zijn Vollebak Vennestraat en Swing It waarbij Het Labo 46 schommelinstallaties op de kleine ring installeerde.

Ring Ring kwam er op vraag van de stad. Zij wilden na het succes van de schommels nieuwe, interactieve installaties. Het Labo kwam op de proppen met het thema van de fiets. En dat werd meteen positief onthaald door de stad. Zeker omdat de verkiezingen eraan zaten te komen, en een goed fietsbeleid op meerdere partijprogramma's stond.

Het Labo selecteerde uit hun netwerk vervolgens een reeks bekende en minder bekende artiesten en vroeg hen een installatie uit te werken rond een fiets. Die kregen de kunstenaars dan weer cadeau van Fietsbasis; een sociale werkplaats die achtergebleven fietsen opknapt en ze een tweede leven schenkt.

3
4
5

Een weesfiets omtoveren tot een unieke installatie die mensen doet stilstaan; dat was de opdracht. Daarmee gingen kunstenaars als Rick de Leeuw, Bart Lens, Liesje Reyskens, Luc Smeets en vele anderen aan de slag. In ruil voor een (tussen ons gezegd en gezwegen: ruim) budget zagen zo 40 installaties op Autoloze Zondag het levenslicht.

40 fietsinstallaties die niet alleen weer en wind moeten doorstaan, maar ook gebruikt kunnen worden door bezoekers. De kans dat er al eens iets stuk gaat is dus groot. Daarnaast kregen de tweewielers ook al af te rekenen met heel wat vandalisme van al dan niet door alcohol geïntoxiceerde feestvierders . Enter Herman van de technische dienst die op regelmatige basis zijn ronde doet langs de installaties en ze indien nodig herstelt. (Herman als ge dit leest, ge zijt een held). Daarnaast helpt ook Lucas van Fietsbar een handje bij het opknappen van de installaties en bij het voorzien van technisch advies.

6
7
8

Wilt ge meer weten over alle installaties, dan kruipt ge best uw fiets op. (Haast u wel, want Ring Ring loopt nog tot en met 11 november.) Wij fietsten samen met Nienke langs de meest opmerkelijke installaties en voorzien u graag van sappige weetjes die niét in de brochure staan. Ideaal om mee uit te pakken bij uw medegasten.

9

Zelfs wij werden vereerd met een eigen installatie. Bedankt, Jan Kuppers!

Facts

Hasselt heeft een eigen smidse. Jawel, wij kwamen even hard uit de lucht gevallen als u waarschijnlijk deed bij het lezen hiervan. Deze deed tijdens dit project vooral dienst als verschaffer van oud ijzer en stond in voor al het laswerk.

Houd je halt bij Pedaalridder van Rick de Leeuw, kijk dan zeker eens naar het stuk ijzer dat dienst doet als gezicht van de sculptuur. Dit was origineel een schep waarmee as werd geschraapt uit de verbrandingsoven nadat mensen er gecremeerd werden. Ronduit luguber.

Uitzondering op de vele fietsinstallaties is Tears in Motion. Een vlag die opgebouwd is uit 71 zakdoeken. Evenveel zakdoeken als er het voorbije jaar al fietsdoden vielen in België.

Passeer je bij Tegenwind? Deze veredelde hometrainer en ventilator is geïnspireerd door tegenwindfietsen. Een echt kampioenschap waar onze gekke noorderburen zich aan wagen. Stereotypes zijn er om bevestigd te worden.

Kristof Vrancken trok voor zijn Hyperobject #001 naar de verlaten Pukkelpopweide. Hier verzamelde hij afval, bevestigde dit aan een fiets en overgoot het geheel met teer. Extra punten als je je eigen tentstok herkent!

En wat als Ring Ring er op zit? Dan nemen de kunstenaars hun eigen creatie gewoon terug mee naar huis. Wie dus graag een iconische fietsinstallatie in huis wil halen voor in zijn of haar living, slaapkamer of wc klopt binnenkort best eens aan bij één van de 40 kunstenaars .

Bij Het Labo zijn ze alvast tevreden over Ring Ring. Maar oordeel gerust zelf. En vergeet zeker uw zakdoek niet. Waar je die voor nodig zal hebben zal je snel merken...