Daten met je boek in Slow Reading Club

Eén uur lang in groep en stilte lezen zonder hoofdpijn, zorgen en meldingen op je smartphone: wij krijgen al jeuk aan onze tokkelende vingers en een behoefte aan slaap kickt in. Samen met Suske en Wiske en de Gamgoeroe waagden wij ons op zaterdag 23 september toch aan een sessie lezen met de Slow Reading Club van Hasselt. Bleven beter nog wat Geordy Shore kijken: nuchtere realisten met een diep gewortelde boekenhaat, de energie van een Duracell-konijn en concentratie van een goudvis.

Als kind las je vanachter de schoolbanken, vandaag doe je dat in gezellige Hasseltse koffiebars van Tarte Tatin tot Boulebaar — het liefst met een koffie en vers chocoladetaartje erbij. Als student las je met veel tegenzin een boek uit een verplichte leeslijst (Lord of the Flies FTW!), maar in de Slow Reading Club bepaal je zélf wat je leest. Je doet het op je eigen tempo, in het gezelschap van andere lezers. Zo eenvoudig is het concept.

De enige voorwaarde is dat je in stilte en zonder smartphone in de ogen van je boek staart. Wij kijken ook graag in de ogen van Lieselotte, die recht uit “Matilda” leek weggelopen. De moderne Matilda heeft als missie lezen hip, happening en Hasselts te maken. Met DKR zit je al op het goede pad, Lieselotte.

Grijze gepensioneerden en saaie jonkies, hippe vogels en geletterde gezinnen stappen vanaf 14 uur “KultuurHuis De Tijd Hervonden” binnen. Ze komen solo, met vrienden of familie en gaan vooral op date met een boek. Hier zijn geen gênante stiltes, maar heerst het verlangen naar een sappig einde van de date. De voorziene leesruimte blijkt al snel te klein te zijn, dus lezen we in het café zelf. Met een warme herfstgloed op de ramen komen we terecht in een broeihaard van fictieve dromen en zwetende oksels.

Een klepper van Ken Folett, de gehypte Het Smelt van Lize Spit, een Engelstalige klassieker van Jane Austen of gewoonweg een Pieter Aspe: de boeken zijn even bont als het publiek. Het eerste halfuur is vrijgehouden voor het bestellen van een drankje, want lezers staan niet graag droog. Na een kennismaking met gelijke zielen wordt de sfeermuziek gedempt en slaan we de boeken open — een aantal wormpjes zijn natuurlijk al beginnen lezen.

Hoewel wij liefst voorovergebogen en met een ietwat bedrukte blik op de porseleinen troon lezen, gaat het er in de Slow Reading Club wat alledaagser aan toe. Elke lezer heeft wel hetzelfde doel: zoveel mogelijk lezen zonder afleidingen.

“Is het al gedaan?” Time moves fast bij de Slow Reading Club. Al is het niet het meest sexy en uitdagende tijdverdrijf, je gaat wel naar huis met een goed gevulde to read-lijst. Op minuut veertig wordt de kaap van vermoeidheid bereikt, maar sleurt Jerommeke ons onmiddellijk terug mee naar het verhaal. Eén uur onafgebroken lezen blijkt dus wel meer dan genoeg te zijn, al is het maar omdat onze vijfentwintig groepsgesprekken in Messenger en Whatsapp overlopen van de nutteloze memes. Lezen is leuk en scrollen is life: @actafabulaest_ (profiel van Lieselotte).

De hindernissen: brommende auto’s en spraakwatervallen, schreeuwende koffiemachines, luie ogen en dat scheetje dat écht wil ontsnappen.
De beloning: tot veertig gelezen boekenpagina’s en ontmoetingen met literatuurliefhebbers in real life (niet alleen suffe seuten). Probeer dit eens in plaats van Tinder?

De Slow Reading Club komt elke maand op een andere Hasseltse locatie samen. Op dinsdag 24/10 kan je eindelijk dat bestofte boek uit je rek halen en lezen in Boulebaar van 19.00u tot 20.30u.

1
2
3
4
5

Facebook: Slow Reading Club Hasselt // Instagram: @actafabulaest_ // #slowreadingclubhasselt

Tekst + foto: Charlotte Knapen