Nordic Nights 2016

Het geheim van Terje de ijsmuzikant uit Winterland.

Spoiler: Terje gebruikt een lederen mondstuk.

1

Afspraak donderdag 27 oktober in het cultuurcentrum Hasselt voor de aftrap van de Nordic night(s) driedaagse. Op het programma van vanavond staan twee voorstellingen, krab hapjes en een verplicht bezoek aan de vestaire. Jassen uit tijdens deze Nordic nacht!

3
4

Voorstelling één, Neon Dance, is er eentje met dansers die een choreografie brengen van Adrienne Hart. Via het programmaboekje vernemen we dat dit jonge dansgezelschap één van de meest veelbelovende uit het Verenigd Koninkrijk zou zijn. DKR is één uur te laat en mist de boot. Jammer. Van een toeschouwer die net de theaterzaal van het CCHA verlaat, horen we dat het “echt schoon" was. Een geslaagd optreden volgens de redactie van DKR en daarom ook een verdiende acht op tien.

5

Vervolgens het concert van Terje Isungset. Zonder voorkennis begeven we ons naar de kleine theaterzaal waar de stem van zangeres Maria Skranes ons langs de fjorden naar een desolaat poollandschap brengt. Het duurt even voordat we door hebben dat het percussiespel van Terje zich op glad ijs afspeelt. Want op het podium bevinden zich geen plastic bakken met LED verlichting, maar echte ijsblokken uit een Noors meer. Even later worden er enkele blaasinstrumenten uit frigoboxen getoverd. Allemaal zelf met de hand gemaakt, vernemen we achteraf als we met Terje een praatje slaan.

6

Terwijl zijn Noorse crew bezig is met het zo snel mogelijk opbergen van de ijsinstrumenten in hun mobiele koelcel (momenteel werken ze een Europese tournee af), vragen we hem hoe hij het presteert om meerdere minuten op een ijshoorn te spelen. Uit zijn zak haalt hij een leren lapje/ mondstuk tevoorschijn dat zijn lippen beschermt tegen brandwonden. DKR ruikt een nieuwe hype. Gooi alvast je plectrum verzameling de vuilbak in!

We onthielden ook dat Terje het Ice Music Festival in Geilo, Noorwegen organiseert van 9 tot 12 februari.

9
8

Intrigerend figuur die Terje uit Noorwegen, toont zijn youtube kanaal.

12

CCHA, het was warm tijdens de Nordic night(s).

13