Snuisteren op de Platen & CD-beurs 2015

De Kleine Ring ging zondag een kijkje nemen op de 5e editie van de Platen- en CD-beurs in Kermt. Onder begeleiding van een kleine kater gingen we op zoek naar de favoriete, meest obscure of meest afschuwelijke plaatjes van enkele standhouders. U mag dan ook wel af en toe eens iets bijleren, dunkt ons.

1
2

Benny aka Mr. Critical
“Naast een paar plaatjes waar ik vanaf wil, zijn de meeste LP's die ik hier verkoop exemplaren die ik dubbel heb. Waarom platen kopen die ik al heb? Voornamelijk om te ruilen. Van alles wat ik hier bij heb, raad ik zeker het debuutalbum van Earth, Wind & Fire aan. Veel mensen haken hier misschien bij af, maar ik niet. Het nummer Bad Tune begint zelfs met een kalimba-intro!”

DKR vraagt u ten dans op 12 december, want dan draait Mr. Critical, samen met LeFtO, onder meer deze schijf op Critical in Muziek-O-Droom.

Earth, Wind & Fire – Bad Tune (Earth, Wind & Fire, 1971)

4

Kim aka Michael Midnight
“Hoe ik het zou omschrijven? Muziek voor in de badkamer, geen lounge..., beetje alles tegelijk eigenlijk. Het nummer Fila Funk kies ik omdat het vrij stevig is, voor hun doen althans. Het werd indertijd nog in de Fuse in Brussel gedraaid. Ze hebben ook altijd mooie schilderijtjes op hun hoezen staan. Ja, het zou misschien toch een beetje pijn doen als deze plaat verkocht werd…”

Fila Brazilia – Fila Funk (Old Codes, New Chaos, 1994)

6

Frank, Green Vinyls
“Bonobo is een geweldige band, maar live zijn ze gewoon nog lekkerder. Daarom dat ik het live-album aanraad. Eén nummer kiezen? Dan kies ik voor het eerste, want daar begint het! Deze plaat luister ik altijd helemaal uit, van begin tot eind.”

Bonobo – North Borders Tour. – Live Album (2014) - Teaser

8

Niels, FONS Records
« Ik kan toch niet één band kiezen uit al deze fantastische bands… Maar als ik er dan echt eentje moet aanraden, kies ik voor de band Tonsils. Specifiek het nummer Barbara. Ik heb de plaat helpen opnemen, en ik herinner me dat ik bij de opnames van dat nummer echt letterlijk kippenvel kreeg. En dat overkomt me niet vaak. »
DKR kreeg een button.

Tonsils – Barbara (Tonsils, 2015)

10

Ilse, DJ Liebenskind
« Ik heb eigenlijk vooral platen waar ik graag vanaf wil. En dan zijn er toch drie platen die er met kop en schouders bovenuit steken. De single van Wham, Last Christmas bijvoorbeeld. Het is binnenkort weer die tijd, en dan hoor je dat nummer zeker 3 keer per dag. Fokkeswild word ik daarvan. En ik heb ook een plaat van David Guetta…?! Maar misschien is deze plaat van Glenn Medeiros wel de ergste. Ik vrees dan ook dat ik hem niet ga verkocht krijgen vandaag. Het meest afschuwelijke nummer op deze LP? Eigenlijk is alles na “Nothing’s gonna change my love for you” niet te doen, dat kan je gewoon niet meer opzetten. En het is ook nog eens een lelijke plaat!”

DKR voorspelt bij deze een terugkeer van de buitengewone klederdracht en haartooi.

Glenn Medeiros – Nothing’s Gonna Change My Love (Glenn Medeiros, 1986)

12

Tom, Hypertension Records
“Het hardste wat we hebben? Descending Flesh! Deze plaat van de Belgische band VVOVNDS is gewoon heel straf. Wat er speciaal aan is? Wat is er niet speciaal aan?! Koop het, zet het op! En er zijn zelfs messen van!”
DKR kreeg een ballon.

VVOVNDS – Descending Flesh (2015) - Teaser

14

Gert-Jan, Tunes Ville
“Geef me 10 minuten, onder stress ga ik nooit de juiste plaat vinden.”

20 minuten later.
“Deze is het: Herd of Instinct van .O.rang, een zijproject van de leden van Talk Talk (cf. de new wave-romantic hits als It’s My Life of Such a Shame). Deze plaat zal ik vandaag nooit verkopen, daarom dat ik hem aanraad! Ik kan niet echt uitleggen wat voor muziek het is… Misschien past het wel in het straatje van experimental rock… Ik ga ook geen nummer aanraden, heel de plaat is gewoon af!”

.O.rang – Herd of Instinct (1994)

16

Bert – bezoeker mét een lijstje
“Ik ben nog maar 5 minuten hier en heb al meteen een LP vanop mijn lijstje gevonden! Ik ben content! Het is de plaat Trust Us van Motorpsycho. Fantastische band met een ongeziene power! Mijn favoriete nummer is Vortex Surfer, dat in 1999 op de Noorse Studio Brussel (NRK P3) werd uitgeroepen tot nummer van de eeuw. Het lied werd zelfs 24 uur aan een stuk gedraaid op deze zender.”
DKR ziet het noorderlicht al komen.

Motorpsycho – Vortex Surfer (Trust Us, 1998)

18
19

Triest omdat je er niet bij kon zijn? Geen nood, want organisator Bregt Vandereyken geeft speciaal voor jullie een heus Platenbeurs Pretpakket weg! Daar wordt een mens sowieso vrolijk van!

Wat je moet doen om dit pakket te winnen en je goede zin terug te vinden? Stuur een mailtje naar hallo@dekleinering.be, en wie weet loop jij binnenkort rond met een totebag van de beurs, twee buttons, een CD-pakket én natuurlijk, een gouden glimlach!

En noteer alvast zondag 20 november 2016 in de agenda voor een zesde en sowieso spetterende editie!